AGFO talk

Har du ett uns av nyfikenhet kring mat, hĂ„llbarhet, innovationer och framtid – ja, dĂ„ ska du kolla in vĂ„r seminarieserie AGFO talks. Varje tillfĂ€lle bjuder pĂ„ trendspaning, panelsamtal med spĂ€nnande gĂ€ster och frukostmingel. Yes, det Ă€r gratis!

Missa inga kommande talks, signa upp pÄ vÄrt nyhetsbrev AGFO weekly sÄ blir du alltid inbjuden.


Hur rÀddar vi det dolda matsvinnet?

19 september i Stockholm: AnmÀl dig hÀr

Tisdag 19 november, tema TBA: AnmÀl dig hÀr

….

Vi spelar in varje AGFO talks. HÀr kan du lÀsa summeringar och se inspelningar frÄn tidigare tillfÀllen:

Regenerativt jordbruk – nĂ€sta jordbruksrevolution?

Begreppet regenerativt jordbruk Àr fortfarande okÀnt för mÄnga, men det visade sig att intresset för att veta mer var stort. En rekordstor publik fick dyka djupt ner i myllan. Det finns olika Äsikter om hur det regenerativa jordbruket ska definieras och bedrivas, och hur stor betydelse det kan ha framöver. Panelen som diskuterade jordbruksformen bestod av: MÀrta Jansdotter VD Gröna GÄrdar, Claes Johansson hÄllbarhetschef LantmÀnnen och Anke Herrmann forskare och docent vid Sveriges lantbruksuniversitet. Inspelat i april 2019.
👉 Se hela inspelningen hĂ€r
👉 HĂ€r kan du lĂ€sa en summering 

CirkulĂ€r matproduktion – utopi eller framtid?

CirkulÀr matproduktion handlar enkelt beskrivet om att bedriva matproduktion som ett kretslopp dÀr inget svinn bildas. Men hur pass viktigt Àr det att satsa pÄ det hÀr? Och hur ska det gÄ till i sÄdant fall? Dessa frÄgor, och mer dÀrtill, diskuterades under detta AGFO talk. I panelen: Niklas Wennberg Stadsjord, Bengt Persson Foodhills, Ingela Wickman Bois rÄdgivare inom cirkulÀr ekonomi och Per-Anders Langendahl forskare Sveriges lantbruksuniversitet. Inspelat i mars 2019.
👉 Se hela inspelningen hĂ€r
👉 HĂ€r kan du lĂ€sa en summering

Storföretagen + startups = sant?

I det avslutande talket för hösten 2018 diskuterades startups, storbolag och innovation. Hur kan de tvĂ„ olika typerna av företag lĂ€ra av varandra? Och hur kan deras samarbeten göra Sverige till ett mer innovativa matland? I panelen: Henrik Åkerman Food for Progress, Ariella Rotstein ICAx och Samir el-Sabini SUP46. Inspelat i november 2018.
👉 Se hela inspelningen hĂ€r
👉 HĂ€r kan du lĂ€sa en summering

Vad hindrar svensk matinnovation?

Det har konstaterats att Sverige generellt sett Ă€r ett av Europas mest innovativa lĂ€nder. Men tittar man specifikt pĂ„ innovation inom livsmedel hamnar vi först pĂ„ plats fjorton. Vad det egentligen Ă€r som hindrar den svenska matinnovationen? Det diskuterades av panelen som bestod av Daniel SkavĂ©n Ruben The Rockefeller Foundation, Liisa Smits Ignitia och Per Arfvidsson Sweden Food Arena/LantmĂ€nnen. Spelades in oktober 2018. 👉 Se hela inspelningen hĂ€r
👉 HĂ€r kan du lĂ€sa en summering

Hur kan innovation skapa ett hÄllbart matsystem?

”Problemet Ă€r att mĂ„nga har svĂ„rt att förstĂ„ sig pĂ„ innovationer”, sa Fredrika Gullfot, vd och grundare av Simris Alg, under detta AGFO talk. Panelen diskuterade bland annat varför innovatörer hamnar i klĂ€m med till exempel finansiering och rĂ„dande regelverk. I panelen: Per Frankelius Linköping Universitet, Fredrika Gullfot Simris Alg, Filip Lundin Macklean och Donnie SG Lygonis KTH Innovation. Inspelat september 2018.
👉 Se hela inspelningen hĂ€r
👉 HĂ€r kan du lĂ€sa en summering

Hur vÀljer vi maten?

Vi utsĂ€tts för förĂ€ndringar i vĂ„rt Ă€tande hela tiden. Men vilka beteenden Ă€r vi villiga att Ă€ndra pĂ„ och vilka förĂ€ndringar skaver? Detta och mer diskuterades av panelen som utgjordes av Carl-Johan Lagerkvist frĂ„n SLU, Nils Österström frĂ„n Insektsföretagen och Anette Rosengren. Inspelat i augusti 2018.
👉 Se hela inspelningen hĂ€r
👉 HĂ€r kan du lĂ€sa en summering

Hur förÀndras maten?

”Jag tror att genteknik kommer att revolutionera lantbruket, men den etiska debatten behövs”. SĂ„ sade Line Strand, vĂ€xtodlingsrĂ„dgivare, under panelsamtalet om hur vĂ„r mat förĂ€ndras. Tekniker som Crispr öppnar dörrar mot effektivare livsmedelsutveckling. Men Ă€r det en ny form av GMO? Eller ska det hanteras som nĂ„got helt nytt? I panelen: Line Strand vĂ€xtodlingsrĂ„dgivare, Jens Sundström docent i vĂ€xtfysiologi, Per Sandin docent i filosofi, lektor i bioetik och miljöetik, och Anna Nilsson chefredaktör tidningen Lantmannen. Inspelat i maj 2018.
👉 Se hela inspelningen hĂ€r
👉 HĂ€r kan du lĂ€sa en summering

Åkern, labbet, kĂ€llaren – hur produceras maten i framtiden?

VÄrens tredje AGFO talk handlade om hur vi producerar maten, nu och i framtiden. Kommer framtidens matproduktion att vara storskalig, smÄskalig och ske i stÀderna, laboratoriet eller pÄ landsbygden? I panelen: Ann-Helen Meyer von Bremen frilansjournalist, Sorosh Tavakoli entreprenör, Natalie Brun Skantz Grönska, Julie Gold Chalmers och Alarik Sandrup LantmÀnnen. Inspelat i april 2018.
👉 Se hela inspelningen hĂ€r
👉 HĂ€r kan du lĂ€sa en summering

Vilken mat behöver vi?

Mars 2018 samlades panel och publik för att samtala om personanpassad mat, den mÀtbara kroppen och vilken mat vi egentligen behöver. Panelen uppmanade publiken att vidta aktsamhet gÀllande de nya lösningarna som kommit ut pÄ marknaden. Allt som erbjuds bygger inte pÄ faktisk vetenskap. I panelen: Kristofer Lund AGFO, Theresia Silander Hagström Eatit, Wictoria Alvarsdotter Macklean och Johan Swahn Diaz & Swahn. Inspelat i mars 2018.
👉 Se hela inspelningen hĂ€r
👉 HĂ€r kan du lĂ€sa en summering

Hur handlar vi maten i framtiden?

Det första AGFO talket för 2018 bjöd pĂ„ ett samtal om hur vi kan tĂ€nkas handla maten framöver. Anna Åkesson frĂ„n Hemköp avslöjade deras största utmaning, Albin Ponnert frĂ„n Local Food Nodes pratade om vikten av logistik och Johan Åkesson frĂ„n Sprillo berĂ€ttade hur vi gĂ„tt frĂ„n att veckohandla till att handla det vi Ă€r sugna pĂ„ NU. I panelen: Johan Åkesson Sprillo, Anna Åkesson Hemköp, Albin Ponnert Local Food Nodes och Felix Åberg HUI Research. Inspelat i februari 2018.
👉 Se hela inspelningen hĂ€r
👉 HĂ€r kan du lĂ€sa en summering

🙏 Tack till vĂ„ra sponsorer av AGFO talks:  LantmĂ€nnen, Axfoundation, Brann och LRF Media.

💚 Missa inga kommande talks, signa upp dig pĂ„ vĂ„rt nyhetsbrev AGFO weekly! 👉 Signa upp gratis hĂ€r

 

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!