
AGFO Talks
Vår populära serie AGFO Talks ger dig en chans till fördjupning i viktiga ämnen tillsammans med kollegor i matsystemets alla branscher.
Missa inga kommande Talks, signa upp på vårt nyhetsbrev här
Tidigare AGFO Talks:
Under 2020 genomfördes AGFO Talks tack vare stöd från våra partnerbolag Lantmännen, Culinar, Fazer och Orkla.
Kolinlagring som ny affärsmodell – rätt väg framåt?
Fler och fler företag vill betala lantbruket för att lagra kol i marken som en form av klimatkompensation. Vilka är för- och nackdelarna, och är den här typen av affärsmodell något som kan slå på riktigt? I panelen: Helena Allard hållbarhetschef Svenskt Sigill, Thomas Kätterer professor i ekosystemekologi vid SLU, Jessica Johansson senior omställningskonsult Miljömatematik och Joel Glemne CTO och grundare Skira. Inspelat i november 2020. Läs summering här och se hela inspelningen här
Fossilfria förpackningar – utopi eller inom räckhåll?
Timmen är slagen för den fossilbaserade plasten i matförpackningar. Men vilka är alternativen? Är de tillräckligt bra, kan de återvinnas och vad krävs för att nå fossilfrihet? I panelen: Eva Malmström professor vid KTH, Åsa Stenmarck resursflödesexpert Naturvårdsverket, Niklas Nygårds medgrundare Arya, Sofia Erixson förpackningsutvecklare ICA Gruppen. Inspelat i september 2020. Läs en summering här / Se hela inspelningen här
Lokalproducerad mat – hype eller framtiden?
Lokalproducerad mat efterfrågas som aldrig förr – men vad betyder egentligen begreppet? Och vilken roll spelar den lokala maten i framtiden? I panelen: Magnus Holmegård Sodexo, Rebecka Milestad KTH, Tomas Erlandsson Nordisk Råvara, Filip Larsson Stekosterian. Inspelat i maj 2020. Läs summering
Jakten på svenskt växtbaserat protein
Nu efterfrågas allt mer växtbaserat protein, men kan producenterna leverera? Och hur möts kraven på mer svenskproducerat? I detta livesända AGFO Talk deltog Åsa Wickholm chef Egna Varumärken på Coop Sverige, Roland Höckert lantbrukare Godegården, Julia Granung produktutvecklare Peas of Heaven och Fredrik Fogelberg forskare vid RISE. Inspelat i april 2020. Vi summerar eventet här
2019:
Tack till våra partnerbolag Lantmännen, Fazer, Axfoundation, Brann och LRF Media som möjliggör 2019 års AGFO Talks.
Hur mycket får hållbar mat kosta?
Mat ska vara hållbart, hälsosamt och billigt – går det verkligen ihop? Alla skriker efter mer hållbar mat, men är företag och konsument redo att betala för det? I panelen: Line Gordon föreståndare för Stockholm Resilience Center, Karin Brynell VD för Svensk Dagligvaruhandel och Jens Thulin lantbrukare och affärsutvecklare. Inspelat i november 2019. Vi summerar eventet här
Hur räddar vi det dolda matsvinnet?
Få lär ha missat att vi har stora problem med matsvinn. Men vad gör vi åt det dolda matsvinnet, det som uppkommer innan maten når konsumenten? I panelen: Louise Ungerth föreningen Matsvinnet, Karin Amnå hållbarhetsstrateg ICA Sverige, Ingrid Strid matsvinnsforskare SLU och Kjell Ivarsson expert FoU Livsmedel LRF. Inspelat i september 2019. ”Våra politiker är så mesiga” – läs en summering här
Regenerativt jordbruk – nästa jordbruksrevolution?
En rekordstor publik fick dyka djupt ner i myllan. Det finns olika åsikter om hur det regenerativa jordbruket ska definieras och bedrivas, och hur stor betydelse det kan ha framöver. Panelen som diskuterade jordbruksformen bestod av: Märta Jansdotter VD Gröna Gårdar, Claes Johansson hållbarhetschef Lantmännen och Anke Herrmann forskare och docent vid Sveriges lantbruksuniversitet. Inspelat i april 2019. Här kan du läsa en summering
Cirkulär matproduktion – utopi eller framtid?
Cirkulär matproduktion handlar enkelt beskrivet om att bedriva matproduktion som ett kretslopp där inget svinn bildas. Men hur pass viktigt är det att satsa på det här? Och hur ska det gå till i sådant fall? I panelen: Niklas Wennberg Stadsjord, Bengt Persson Foodhills, Ingela Wickman Bois rådgivare inom cirkulär ekonomi och Per-Anders Langendahl forskare Sveriges lantbruksuniversitet. Inspelat i mars 2019. Här kan du läsa en summering.
2018
Storföretagen + startups = sant?
I det avslutande talket för hösten 2018 diskuterades startups, storbolag och innovation. Hur kan de två olika typerna av företag lära av varandra? Och hur kan deras samarbeten göra Sverige till ett mer innovativa matland? I panelen: Henrik Åkerman Food for Progress, Ariella Rotstein ICAx och Samir el-Sabini SUP46. Inspelat i november 2018. Här kan du läsa en summering
Vad hindrar svensk matinnovation?
Det har konstaterats att Sverige generellt sett är ett av Europas mest innovativa länder. Men tittar man specifikt på innovation inom livsmedel hamnar vi först på plats fjorton. Vad det egentligen är som hindrar den svenska matinnovationen? Det diskuterades av panelen som bestod av Daniel Skavén Ruben The Rockefeller Foundation, Liisa Smits Ignitia och Per Arfvidsson Sweden Food Arena/Lantmännen. Spelades in oktober 2018. Här kan du läsa en summering
Hur kan innovation skapa ett hållbart matsystem?
”Problemet är att många har svårt att förstå sig på innovationer”, sa Fredrika Gullfot, vd och grundare av Simris Alg, under detta AGFO talk. Panelen diskuterade bland annat varför innovatörer hamnar i kläm med till exempel finansiering och rådande regelverk. I panelen: Per Frankelius Linköping Universitet, Fredrika Gullfot Simris Alg, Filip Lundin Macklean och Donnie SG Lygonis KTH Innovation. Inspelat september 2018. Här kan du läsa en summering
Hur väljer vi maten?
Vi utsätts för förändringar i vårt ätande hela tiden. Men vilka beteenden är vi villiga att ändra på och vilka förändringar skaver? Detta och mer diskuterades av panelen som utgjordes av Carl-Johan Lagerkvist från SLU, Nils Österström från Insektsföretagen och Anette Rosengren. Inspelat i augusti 2018. Här kan du läsa en summering
Hur förändras maten?
”Jag tror att genteknik kommer att revolutionera lantbruket, men den etiska debatten behövs”. Så sade Line Strand, växtodlingsrådgivare, under panelsamtalet om hur vår mat förändras. Tekniker som Crispr öppnar dörrar mot effektivare livsmedelsutveckling. Men är det en ny form av GMO? Eller ska det hanteras som något helt nytt? I panelen: Line Strand växtodlingsrådgivare, Jens Sundström docent i växtfysiologi, Per Sandin docent i filosofi, lektor i bioetik och miljöetik, och Anna Nilsson chefredaktör tidningen Lantmannen. Inspelat i maj 2018. Här kan du läsa en summering
Åkern, labbet, källaren – hur produceras maten i framtiden?
Kommer framtidens matproduktion att vara storskalig, småskalig och ske i städerna, laboratoriet eller på landsbygden? I panelen: Ann-Helen Meyer von Bremen frilansjournalist, Sorosh Tavakoli entreprenör, Natalie Brun Skantz Grönska, Julie Gold Chalmers och Alarik Sandrup Lantmännen. Inspelat i april 2018. Här kan du läsa en summering
Vilken mat behöver vi?
Mars 2018 samlades panel och publik för att samtala om personanpassad mat, den mätbara kroppen och vilken mat vi egentligen behöver. Panelen uppmanade publiken att vidta aktsamhet gällande de nya lösningarna som kommit ut på marknaden. Allt som erbjuds bygger inte på faktisk vetenskap. I panelen: Kristofer Lund AGFO, Theresia Silander Hagström Eatit, Wictoria Alvarsdotter Macklean och Johan Swahn Diaz & Swahn. Inspelat i mars 2018. Här kan du läsa en summering
Hur handlar vi maten i framtiden?
Det första AGFO talket för 2018 bjöd på ett samtal om hur vi kan tänkas handla maten framöver. Anna Åkesson från Hemköp avslöjade deras största utmaning, Albin Ponnert från Local Food Nodes pratade om vikten av logistik och Johan Åkesson från Sprillo berättade hur vi gått från att veckohandla till att handla det vi är sugna på NU. I panelen: Johan Åkesson Sprillo, Anna Åkesson Hemköp, Albin Ponnert Local Food Nodes och Felix Åberg HUI Research. Inspelat i februari 2018. Här kan du läsa en summering