Letar du efter bok-, lyssnings- eller filmtips inför sommaren? Här är listan. Foto: Istock

Omvärld

Sommarläsning, lyssning och tv-tittning som gör dig klokare

Känns sommaren lång? AGFO har samlat aktuella förslag på lyssning, läsning och tv-tittning med koppling till matsystemet, att fylla tiden med.

🎧  Lyssning

✔️ Hur och var jobbar vi i en värld efter covid-19 och hur påverkar det maten? Rabobanks podd tar sig an ämnet och försöker kvantifiera hur mycket mer hemmajobb det blir i framtiden. Lyssna här

✔️ Vad säger vetenskapen om huruvida man kan äta sig frisk? Det och annat diskuteras i KSLA:s podd på temat hälsa, mat och välmående för andra halvan av livet, med professorerna Mai-Lis Hellénius och Tommy Cederholm. Lyssna här. Alla KSLA:s poddar finns här.

✔️ Bland årets sommarvärdar i P1 finns flera stycken med koppling till matsystemet:

28 juni sommarpratar Karin Bodin, vd för Polarbrödsgruppen.

3 juli är det dags för kocken och krögaren Tareq Taylor.

20 juli tar Henrik Ekman, biolog, miljöjournalist, plats framför mikrofonen.

11 augusti sommarpratar biologen och professorn i biologisk mångfald, Alexandre Antonelli.

📚  Läsning

✔️ ”Technically Food: Inside Silicon Valley’s Mission to Change What We Eat” är en ny bok om Silicon Valley och framtidens mat, av granskande journalisten Larissa Zimberoff. Boken hittar du här och här finns ett kortare utdrag.

✔️ För en god överblick av vad som pågår i det svenska matsystemet, läs ”Framtidens hållbara matsystem”, framtagen av Heja Framtiden i samarbete med Livsmedelsföretagen. Läs här.

✔️ Hur påverkas jordbruket av klimatförändringar och hur kan djurproduktionen klimatanpassas? SLU har tittat närmare på tillgången på mat i kris. Läs här.

✔️ Årets trendspaningar från AGFO har fokuserat på bland annat genteknik, 3D-printad mat, framtidens vattenlösningar och ny teknik. Läs alla spaningar här.

📺  Tittning

✔️ David Attenborough och Johan Rockströms dokumentär ”Breaking Boundaries” om de planetära gränserna har nyligen släppts och det är både bra och dåliga nyheter. Finns att se på Netflix.

✔️ Häng med under ytan till fiskarnas eget universum. Ny forskning kan påverka hur vi ser på fiskar och fiskeindustrin. Kolla Vetenskapens värld här.

✔️ Vägen mot en hållbar livsmedelssektor var temat för Mistra Dialog-webbinariet ”Framtidens mat”. Se sändningen i efterhand här.

✔️ Ämnena för vårens AGFO Talks var ”Morgondagens investeringar i matsystemet” och ”Hur påverkar klimatförändringarna framtidens tallrik?”. Ta chansen att se ikapp här om du missat.

✔️ I dokumentären 2040 – framtidsfilmen försöker filmaren Damon Gameau stilla sin oro för framtiden genom att söka upp eldsjälarna bakom några av de mest innovativa lösningarna på dagens hållbarhetsproblem.

LÄS MER:

Vi summerar 13 trendrapporter

Maria Zander

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!