AGFO:s Pontus Gustafsson drar lärdom av AGFO Talk med investeringstema. Foto: Peter Ruterhagen/Istock

Spaning

Stor potential inom tråkigare områden

AGFO:s Pontus Gustafsson plockar guldkornen ur senaste AGFO Talk, där det pratades pengar i matsystemet.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp dig här

Investeringar i food- och agtechlösningar växer kraftigt på alla fronter och totalt ökade det investerade kapitalet globalt med över 30 procent under 2020 enligt Agfunder. Flertalet startups, som Impossible Foods och Lineage Logistics, har nyligen rest finansieringsrundor på flera miljarder kronor. Andra mer mogna bolag, som Oatly, har värderats till gigantiska summor vid börsnoteringen.

Senaste AGFO Talk gjorde en djupdykning i framtida investeringar i matsystemet och både tittarfrågorna och tittarsiffrorna sköt i höjden. Expertpanelen bjöd på många intressanta insikter:

✔️ Lantmännens vice vd Per Arfvidsson hävdade att det sker för lite inom primärproduktionen och att det finns stor potential inom det ledet, något som Rebecka Löthman Rydå på Industrifonden höll med om när hon efterfrågade fler ”osexiga” bolag, gärna forskningsbaserade sådana.

✔️ Ulf Sonesson, forskare vid RISE, var inne på samma spår. ”Det finns alltid en risk att frågor åt det hippa hållet attraherar kapital, även om de inte alltid är viktigast. Det finns stora potentialer i de här tråkigare områdena, som inte är häftiga att ge sig på utan som mest känns jobbiga”, sa han.

✔️ Faktum är att det investeras mer tidigare i kedjan nu, inom bland annat förädling och spårbarhet, än för några år sedan. Det lyfte Louise Ungerth i sin trendspaning. Ett steg i rätt riktning mot ett mer hållbart system om man får tro panelen.

✔️ Vilka är de hetaste områdena att investera i just nu? Växtbaserade lösningar och innovation inom ingredienser lyftes som tänkbara vertikaler. Panelen påpekade även vikten av ett stort och bra utbud av entreprenörer, det handlar alltså inte enbart om att kapitalet ska flöda till ett visst område.

✔️ Det gäller att ha tålamod för att kunna förändra en hel bransch. Det var ett viktigt medskick från Gustaf Brandberg på Gullspång Re:Food. Dryckestillverkaren Oatly, som finns i både Gullspång Re:Foods och Industrifondens portfölj, är ett sådant exempel som fått ta tid på sig för att slå igenom.

✔️ Samarbete är nödvändigt för att lyckas inom branschen. Ebba Fröling på Mycorena menade att en konkurrent inte nödvändigtvis behöver vara just en konkurrent, utan snarare bör ses som en potentiell samarbetspartner. Olika typer av samverkan med lantbrukare anses också ha goda chanser att landa i hållbara affärer för alla inblandade.

Ps. Vill du ta del av Louise Ungerths trendspaning? Mejla oss på hello@agfo.se.

Pontus Gustafsson

Konsult för AGFO och investerare

Team AGFO listar veckans:

👩‍🌾 Intervju: Amason-sångerskan Amanda Bergman berättar för LFTom kombinationen rockstjärneliv och att vara bonde.

🤝 Plattform:Nordic-U.S Food Summit vill koppla samman lovande nordiska startups med amerikanska investerare.

💰 Investering: Lantmännen Agroetanol lägger 800 miljoner kronor på sitt bioraffinaderi i Norrköping.

📣 Samtal: Ungas roll i omställningen till ett hållbart matsystem ska diskuteras 1 juni. Anmäl dig till samtalet här.

🎬 Sändning: I senaste delen av Visits Swedens digitala kunskapsserie får du lära dig mer om den medvetna måltidsresenären.

🥬 Utlysning: Vinnova söker innovationer som kan bidra till svensk förädling av växtbaserade råvaror. Är det du och ditt företag eller organisation? Läs mer.

Fler spaningar av Pontus Gustafsson:

Är det nu Oatly blir entreprenörernas förebild?

Så krossades mina fördomar

Heta investeringsområden 2021

Då vinner min tomat hållbarhetskampen

Vissa startup stärks av krisen

Agfo Talkagtechfoodtechinvestering

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!