AGFO-Maria har spetsat öronen för veckans spaning. Foto: Peter Ruterhagen/AGFO

Spaning

Teknik-snackisarna just nu

AGFO-Maria har spetsat öronen och med känselspröten ute har hon bakat ihop aktuella tekniksnackisar i en spaning.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp dig här

I dagarna klubbade EU-parlamentet och medlemsländerna igenom den nya klimatlag som varit på tapeten ett tag. Målet är att unionen ska vara klimatneutral 2050 och sänka sina utsläpp med 55 procent till 2040, jämfört med 1990-nivån.

För att lyckas behövs fler kolsänkor, och där spelar kolkrediternas vara eller icke vara en nyckelroll. Ämnet var uppe för diskussion under förhandlingarna och Sverige och Finland, som båda kommit relativt långt inom forskningen på ämnet och den teknik som behövs för att ställa om till regenerativa metoder, är några av länderna som är för införandet av kolkrediter på marknaden.

Även FN har ögonen på jordhälsa just nu och tittar på hur den kan förbättras globalt, när forskare och politiker är samlade för ett stort FN-symposium om vikten av mångfald under jordytan.

Proteinmätning direkt i tröskan

En spännande teknisk innovation som kan bryta ny mark nämndes under invigningen av Lantmännens framtidsgård Bjertorp, där AGFO:s Lovisa Madås modererade; en slags proteinmätare direkt i tröskan. Den mäter utfallet i realtid och ger därmed goda kunskaper om huruvida mängden växtskydd och växtnäring var optimal.

På techfronten pratas det bland annat bin. Vad händer med robotpollineringen framåt? Amerikanska matkedjejätten Wallmart har sedan två år tillbaka patent på drönarbin som ska kunna pollinera grödor. Nyligen tog forskare vid Harvard University ett steg framåt i arbetet med att skapa robotar inspirerade av insekter, också tänkta för liknande pollinering.

Smarta tekniska innovationer och hållbara lösningar kräver förstås rejält med resurser. Politiska styrmedel är en viktig del, men räcker inte alltid hela vägen fram – och där tar investeringarna vid. Mer om det hör du i kommande AGFO Talk 27 maj, när vi djupdyker i morgondagens investeringar i matsystemet. Anmäl dig här!

Team AGFO listar veckans:

📱 Långläsning: White Guide granskar begreppen ”färskt” och ”från jord till bord” ur ett miljö- och hälsoperspektiv.

🍻 Dryck: Sveriges första spårbara öl, uppbygd på blockedjeteknik, har tagits fram av bland andra handelsplattformen Skira.

✔️ Mål: Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket ska ta fram förslag till nationella mål, med syfte att skapa en tydlig inriktning för arbetet med en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i Sverige.

🍅 E-handel: Mathem tar in över en miljard (!) i finansiering i en ny jätterunda. Läs mer här.

📃 Rapport: Klimatprofessorn Johan Rockström är en av personerna bakom ”The Foul Breath of Climate Change” som granskar de rådande klimatförändringarna.

Fler spaningar av Maria Zander:

Från hype till försiktig skepsis

Framåt för fisk på torra land

En affärsmodell här för att stanna

Insekterna gör comeback – men är det för sent?

agtechkolinlagringkolkrediter

Maria Zander

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!