Plötsligt blev det lättare att hitta fram till den lokalproducerade maten. Foto: Istock

Omvärld

Guide: Tjänster för lokalproducerad mat

Appar och e-handel banar väg för den växande trenden att handla lokalproducerat direkt från producenten. Här är svenska tjänster som ser till att det blir lokalt på tallriken.

Artikeln uppdaterades senast: 6 maj 2021

Farmly

App för direkthandel med regionala råvaror mellan jordbrukare och restauranger och krögare. Farmly har utvecklats inom ramen för Foodprojektet, som Örebro universitet och Region Örebro län genomför under tre år.

Mathantverk

App från Eldrimmer, det nationella kunskapscentret för mathantverk. Här hittar du över 1600 mathantverkare över hela landet.

Citybönder

Digital tjänst där privatpersoner kan lägga upp en annons på sina egenproducerade livsmedel.

Planet Zero

Digital marknadsplats för säljare och köpare av närproducerade råvaror. I appen kan du både sälja och köpa lokala råvaror.

Gårdsnära

Sajt som visar vägen till lokala procenter av mat och drycker i hela Sverige.

Bondens skafferi

Bondens skafferi levererar lokala råvaror till restauranger och delikatessbutiker samt offentlig sektor i Skåne. Sedan 2018 finns även dotterbolag i Mantorp i Östergötland och Alingsås i Västergötland.

Farm no Harm

Farm No Harm vill förenkla handeln mellan producenter och konsumenter. Plattformen lanseras under våren 2021, med hemleverans runt i Stockholmsområdet. “Vår vision är att göra närproducerade produkter mer tillgängligt och samtidigt inspirera till en mer klimatsmart livsstil”, sägermedgrundaren Luisa Skwirut i ett pressmeddelande.

 

Farmup

Marknadsplats som satsar på att knyta ihop konsumenter och producenter, fokus är på Gotland.

Foodla

Köp- och säljmarknadsplats för lokalt plockade, tillagade och ekologiskt odlade varor. Producenter lägger upp sina livsmedel till försäljning via annons och köparna söker bland varor samt får info om vilken producent som finns närmast i området.

Fooever

Digital marknadsplats för matproducenter som vill sälja direkt till konsumenter. Via geolokalisering visas var råvarorna finns att köpa.  Fokus ligger på Stockholms län, Östergötland och Skåne.

Gröna gårdar

Startade sin verksamhet 2001 och säljer kött från gräsuppfödda djur. I dag är 40 gårdar (alla KRAV-certifierade) anslutna till deras nätverk.

Gården direkt

Livsmedelsgrossist som levererar mat från småskaliga producenter direkt till butikerna. Visionen är att lyfta svenska lokala livsmedel och se till att de når ut till dagligvaruhandeln.

Gårdssällskapet

Samarbetar med utvalda svenska KRAV-märkta gårdar som har nöt, fläsk, lamm och kyckling. Erbjuder fri hemleverans i stora delar av Sverige.

Local Food Nodes

App och öppet crowdfunding-verktyg som kopplar ihop lokala livsmedelsproducenter med lokala konsumenter. I beställningen får kunden information om var och när upphämtning kan ske.

Matmötet

Köp- och säljplattform för närodlade råvaror, ekologiska livsmedel och KRAV-märkta matvaror direkt från bonden.

Mylla Mat

Erbjuder råvarukasse med lokal mat från gårdar, med inspiration och recept från lokala kockar och restauranger, direkt hem till dörren. Levererar i Malmö och Lund.

Rekoringar

Ordet Reko står för Rejäl konsumtion och är ett sätt för konsumenter att köpa lokalproducerad mat utan mellanhänder. En rekoring är i praktiken en grupp på sociala medier, där både lokala matproducenter och konsumenter är medlemmar. Konsumenterna meddelar vad de vill beställa. Producenterna meddelar vad de kan erbjuda. Försäljningen sker innan mötet. När överenskommelserna är klara, bestäms tid och plats för alla att mötas upp så att köparna kan hämta sina varor. Läs även: Här finns alla Sveriges Reko-ringar (artikel på land.se)

Upplandslådan

Lokalt mathantverk från Uppland, paketerat i en låda som kan beställas. Startades i maj 2020, när flera mindre livsmedelsproducenter i Uppland hade det tufft under coronapandemin. Vänder sig till företag och privatpersoner.

Har vi missat någon tjänst? Tipsa oss på hello@agfo.se!

Se även:

Läs mer:


AGFO-tema: Lokalproducerad mat


Spaning: Hur kort kan försörjningskedjan bli?


Så olika definierar vi lokalproducerat


Intervju: Matjättar öppnar upp för lokala producenter


Intervju: Därför handlar vi lokalproducerad mat

 

Livsmedelsverkets definition av närproducerat:

”Produkter märkta med närproducerat, lokalproducerat och liknande uttryck bör vara märkta med en tydlig uppgift om var produktionen skett. Detta för att konsumenten inte ska riskera att bli vilseledd. Att påstå att en produkt är närproducerad när den endast produceras på en plats, men säljs över hela landet, anses inte förenligt med hur en genomsnittskonsument uppfattar begreppet ”närproducerad”. Det har marknadsdomstolen slagit fast (MD 2010:9).” Läs mer här

e-handellokal mat

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!