”Att hälla mjölk i sitt te är vare sig ett uttryck för vit makt eller brittisk kolonialism…” Ann-Helen Meyer von Bremen skriver om mjölkens nya betydelse. Fotograf: Malin Hoelstad

Spaning

Det svänger om mjölken

Nyss var den både livsfarlig och beskylldes för att representera den amerikanska altright-rörelsen och fascism. På senare tid har pendeln börjat slå åt andra håll.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp dig här

Det väckte viss uppmärksamhet på sociala medier när Gunhild Stordalen iförd overall satt och mjölkade en ko på världsmjölkdagen förra året och propagerade för mjölk. Hennes budskap var att det inte är korna i sig som är problemet utan snarare hur jordbruket bedrivs. Det var en tydlig nyansering av det tidigare budskapet i Eat Lancet-rapporten som Stordalen medverkade i, om att kraftigt minska animalierna.

Nyligen publicerade forskare på Chalmers en studie som visade att det var mindre risk att barn skulle utveckla allergier mot födoämnen om deras mammor drack mjölk under amningen. En teori är att det finns något i mjölken som stimulerar immunsystemet hos barnen. En annan att mammor som äter mättat mjölkfett, äter mindre omättade fetter. Sedan tidigare vet man att omättade fetter motverkar immunsystemets mognad hos små barn.

Det är viktigare att titta på hur hela tallriken ser ut

Budskapet om att omättade fetter (fisk, nötter, oliv- och rapsolja) är nyttiga och mättade fettsyror (animalier, kokosfett och palmolja) är farliga, håller alltså på att nyanseras. Mättat fett från naturliga källor ses inte längre som någon stor hälsorisk. Det är viktigare att äta en varierad kost med mycket vegetabilier och fibrer och att minska ultraprocessade livsmedel.

Nutritionsfakta, som drivs av Örebro universitet, har gjort en genomgång av olika forskningsstudier när det gäller feta mejeriprodukter (mycket mättade fetter). Där skriver man bland annat: ”Litteraturen visar åtskilliga exempel på att livsmedel, såsom mejeriprodukter, är komplexa och inte kan bedömas enbart utifrån innehållet av vissa enskilda näringsämnen.” Det är viktigare att titta på hur hela tallriken ser ut.

Den politiska pendeln har också svängt. Oatly ses inte längre enbart som en alternativ utmanare till mejeriindustrin utan kritiseras numera även för att vara ett multinationellt bolag med tvivelaktiga ägare. Och att hälla mjölk i sitt te är vare sig ett uttryck för vit makt eller brittisk kolonialism, utan har i flera asiatiska länder blivit en protest mot kommunistregimen i Kina. Demokratirörelsen går under namnet Milk Tea Alliance och protesterar alltså genom att göra något som är otänkbart för tedrickare i Kina.

Team AGFO listar veckans:

💡 Kunskapshöjare: Lantbruksjournalisten Gunnar Rundgrens text ”Är bönder dumma i huvudet?” väcker frågor. Läs mer

♻️ Livscykelanalys: Hur kan kost, näring, hälsa och miljöpåverkan vägas in i en LCA-analys? Ny rapport från SLU reder ut. Läs mer

🎉 Årets agronom – Hulda Wirsen: För sitt arbete med att utveckla lantbruket och landsbygden. Läs mer

🔀 Namnbyte: Svenska foodtech-bolaget Noquo Foods byter namn till Stockeld Dreamery och släpper sin första växtbaserade ost. Läs mer

📢 Lansering: Refood Invest heter Gullspång Invests nystartade riskkapitalbolag med fokus på foodtech-investeringar. Läs mer

🌱 Odlingsinkubator: Här är chansen för dig med ett odlingsrelaterat företag att få hjälp i ett nytt inkubatorsprogram. Läs mer

🍲 Årets rätt är en ”Swedish Bowl”, förstås skapad med svenska råvaror, av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020. Läs mer

Ann-Helen Meyer von Bremen

Läs mer av ann-helen meyer von bremen

Så ska lantbrukets klimatpåverkan räknas ut – forskarna oense

”Amazon inte ett hot – än”

Så påverkar 5G matsystemet

 

Ann-Helen Meyer von BremenEat Lancetmjölk

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!