Alla pratar vätgas, men glöm inte biogasen, menar gästspanare Fredrik Stork. Foto: ATL/Istock

Spaning

Biogasen spelar roll i vätgassamhället

Alla pratar vätgas, men ingen nämner biogasen som har en central roll att spela även i vätgassamhället. Det skriver veckans gästspanare Fredrik Stork. 

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp dig här

Jag har noterat att många som drömmer om att bygga upp samhället på periodiska systemets minsta grundämne väte ser en framtid där stora vindkraftverk spjälkar vatten med hjälp av elektrolys – och därmed stora mängder energi. Men det finns faktiskt andra sätt som är minst lika effektiva.

I dag framställs nästan all världens vätgas från fossil naturgas eller metangas med benämningen CH4, alltså samma gas som vi kallar biogas när den inte pumpas upp från marken. Här finns stor potential i att ta vara på väteatomerna i biogasen. Det sägs att det krävs tre kor för att köra en gasbil i ett år, men med vätgas behövs bara två. Sverige har 301 000 mjölkkor, 1 454 000 nötkreatur och fem miljoner bilar, enligt siffror från Jordbruksverket. Så fram med miniräknaren och börja räkna på potentialen.

Forskarna brukar uppskatta att Sverige med enkla medel skulle kunna öka produktionen av biogas från dagens två till sju eller kanske till och med 15 terawattimmar fram till 2030, bland annat genom att röta nya restprodukter från åkern och massaindustrin, uppger tidningen Lantmannen.

Elton John och Tim Rice var inte dumma när de skrev ledmotivet till Lejonkungen

Det är en enorm resurs som också har den stora fördelen att den är lätt att både lagra och transportera, och som skulle kunna användas som backup i stora vätgassystem när elektrolysrören inte räcker till. Gasen kan nämligen med relativt enkla metoder snabbt göras om till vätgas även i småskalig produktion.

Ett företag som ligger långt framme är svenska Metacon. Där arbetas på en teknik som kan förpackas i containrar och som i princip kan ställas ut vid varje biogasmack för att också producera vätgas åt de vätgasfordon som passerar förbi.

När man jobbar med att bevaka jordbruk, som jag har fått äran att göra, kommer en förståelse för hur allt hänger ihop i det som kallas livets stora cirkel. Elton John och Tim Rice var inte dumma när de skrev ledmotivet till Lejonkungen, textraderna är träffande.

Till sist vill jag nämna Tom Birgersson på Hagelsrums gård, som är fullständigt Sverigeunikt då gården har satsat på att bygga fyra egna biogasmackar i småländska Vimmerby, Högsby, Hultsfred och Målilla. Gården framställer själv bränsle åt motsvarande 1 350 bilar, om varje fordon körs 1 500 mil om året. Ta fasta på detta: metangas är en aggressiv växthusgas och bara att fackla bort den (alltså att röta fram gasen och bränna den direkt) är en enorm vinst för klimatet. Tänk om vi dessutom kunde göra något vettigt av den?

Team AGFO listar veckans:

🤔 Trendspaning: EIT Food har analyserat fram de fem största ag- och foodtechtrenderna i år. Läs här.

🇺🇳 Matmöte: Södertälje kommun och Projekt Matlust står värdar för en regional dialog som förekommer FN:s kommande toppmöte om livsmedelssystem: Food System Summit 2021. Läs här.

🏃🏽‍♂️ Insiktsarbete: Stockholm Resilience Centre har i ett nordiskt samarbete tittat närmare på vilka metoder som krävs för att ändra sina mat- och livsstilsvanor, läs här.

💻 YouTube-tips: I LRF:s serie ”Framtidsbönderna” bjuds det på en inblick i Vismarlövsgårdens mikrobryggeri. Se här.

🥬 Svinn: 17 procent av all mat som var tillgänglig för konsumenter slängdes 2019, enligt en ny FN-rapport. Läs här.

Fredrik Stork

Fler spaningar av Fredrik Stork:

”Vi vill inte leva klimatsmart”

BiogasVätgas

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!