Det rör på sig inom landbaserad fiskodling, konstaterar AGFO-Maria. Foto: AGFO/Istock

Spaning

Framåt för fisk på torra land

Mer effektivt, resurssnålare genom återanvändning av vatten och mindre tärande på miljön än den traditionella motsvarigheten. Hur går det egentligen för den landbaserad fiskodlingen? Det undrar AGFO-Maria i veckans spaning.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp dig här

70 procent av jordens yta täcks av vatten, men trots det kommer bara en bråkdel av allt protein som äts världen över från sjömat. Eftersom fiskevattnen redan är hårt ansatta är det ingen långsiktig lösning att öka andelen vildfångad fisk, men kanske kan ett hållbart vattenbruk hjälpa till. Forskningsinstitutet RISE tittar på smarta sätt att producera i framtiden, för att kunna mätta den växande befolkningen.

På senare tid har det dykt upp flera reflektioner om landbaserad fisk i mitt flöde, ett ämne som är spännande men inte okomplicerat. I ett debattinlägg riktar Helena Allard, hållbarhetschef hos Svenskt Sigill, kritik mot att flera odlingssystem är mycket energikrävande, med vattenpumpar och liknande tillbehör, och att det därför bör vara krav på att energin som används är förnybar.

”Jag vill att fisk automatiskt ska räknas som en produktionsdjur, på samma sätt som kor och grisar. Men debatten har varit lite för ensidig. Vi har bara tittat på det positiva med de landbaserade odlingarna och det negativa med kassodlingarna. Alla medaljer har två sidor.” Det säger Anders Kiessling, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och en av de ledande experterna på akvakultur, i en intervju med Extrakt.

De flesta tycks trots allt överens om att landbaserad odling, som exempelvis står för så mycket som 90 procent av all fiskodling i Asien, är ett mer hållbart och miljövänligare alternativ än den havsbaserade. Där rör sig fisken mellan nätkassarna i vattnet och kommer i kontakt med vilda djur, vilket ökar risken för smitta.

Här är några tecken på att det rör på sig när det gäller landbaserad fiskproduktion:

🐟 Skånska fiskbönderna Gårdsfisk utsågs till Årets klimatbonde 2020.

🐟 Entreprenören Hugo Wikström satsar med sitt företag Big Akwa på ett pilotprojekt under 2021 där matfisk ska odlas i symbios med massabruk.

🐟 USA:s största djurskyddsorganisation, American Human, har lanserat en standarduppsättning för vattenbruk.

🐟 Snart kan du utbilda dig till akvaponiingenjör. Utbildningen är den första i sitt slag i Europa och genomförs i samarbete med Väddö folkhögskola i Norrtälje.

🐟 Landsbygdsnätverket har nyligen släppt en webbserie med fokus på vattenbruk.

Fler svenska landbaserade fiskodlingar hittar du i AGFO:s lista.

Ps. Har du inte bokat din plats till nästa AGFO Talk än? Do it!

Team AGFO listar veckans:

💰 Entreprenörsjakt: Nu har årets omgång av Lantmännens accelerator Växthuset öppnat. Ansök här.

🎧 Poddtips: Senaste avsnittet av Landet handlar om AKIS och Sveriges förmåga att producera livsmedel.

📚Lästips: I dagarna har Bill Gates släppt sin bok ”How to avoid a climate disaster” som seglade direkt upp på topplistorna.

🍳Hemkunskap: Livsmedelsföretagen startar podd tänkt som läromedel för hem- och konsumentkunskap i årskurserna 7 till 9. Ämnena som tas upp är bland annat energidrycker, förpackningar och matmärkning.

🌱Wow: Med hjälp av biosensorer kan forskare vid Linköpings universitet för första gången övervaka sockernivåerna i växters vävnad i realtid. Läs mer här.

🥫Långläsning: I mars förra året gapande flera av butikernas mathyllor tomma. Ann-Helen Meyer von Bremen skriver om matpatriotism i pandemins spår.

Fler spaningar av Maria Zander:

En affärsmodell här för att stanna

Insekterna gör comeback – men är det för sent?

fiskodlinghållbarhetlandbaserad fiskodling

Maria Zander

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!