Följ med när vi listar årets mest lästa artiklar. Bild: Istock

Omvärld

Topp 15: Årets mest lästa artiklar

Det här innehållet läste ni mest på AGFO.se under året.

1. Lista: Här finns de svenska landbaserade fiskodlingarna

Var i Sverige produceras det fisk och räkor på land? Vi har svaret – läs här.

2. Guide: Framtidens förpackning i fokus

Följ med när vi spanar in förpacknings- och materialinnovationer som vi kan tänkas få se mer av i framtiden. Läs guiden här

3. Lista: Svenska tjänster för lokalproducerad mat

Appar och e-handel banar väg för den växande trenden att handla lokalproducerat direkt från producenten. Här är svenska tjänster som ser till att det blir lokalt på tallriken – se listan.

4. Intervju: Mäktigt organ svänger i prestigefråga

För tio år sedan var FAO:s framtidslösning kraftigt ökad matproduktion och ett intensifierat jordbruk. I dag kritiserar man i stället samma resursintensiva jordbruk för att orsaka allvarliga miljöproblem och ändå inte kunna mätta världens befolkning. Läs intervjun här

5. Guide: Så inreder du med odling i hemmet

På bänken, i ett skåp, på väggen – i vår guide listar vi spännande designlösningar där odling integreras i hemmet,  läs guiden här.

6. Regenerativt jordbruk

Det pratas allt mer om regenerativt jordbruk, vissa kallar det för ekologiskt 2.0. Vad är det och vad säger forskarna och lantbrukarna? AGFO reder ut här

7. Fem hinder för svensk sojaodling

Den älskade och samtidigt kritiserade sojabönan är högaktuell. Det går faktiskt att odla sojaböna i Sverige, men det finns ett rad hinder. Läs mer här

8. Intervju: Därför ratas den svenska bönan

Varför odlas det inte mer svenskt protein när efterfrågan är så stor? Den frågan stod ut efter AGFO:s genomgång av vilka vegoprodukter med svensk råvara som finns ute i handeln. Läs mer här

9. Rapport: Så påverkar krisen framtidens matsystem

Hur ser matsystemet ut efter coronapandemin? Vi har analyserat krisen tillsammans med forskare och experter. Hämta rapporten här

10. Okänd svensk innovation kan utmana palmoljeindustrin

Svenska forskare har tagit fram en unik metod att göra livsmedel – av elektricitet och koldioxid. En innovation som i förlängningen skulle kunna utmana palmoljeindustrin. Läs intervjun här

11. Här finns pengarna att söka

Här kan du som entreprenör eller etablerad aktör söka finansiering – vi guidar till projektpengar och stipendier. Läs guiden här

12. Forskarna oense om lantbrukets klimatpåverkan

Ska man räkna jordbruket till godo all den kol som binds varje år i skördarna? Ja, menar Per Frankelius, docent i företagsekonomi . Nej, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi. Läs intervjun här

13. Klimatmärkning av mat kritiseras

Många konsumenter vill se klimatmärkning på mat – och aktörerna som ger svaren blir fler. Går det att lita på siffrorna? Läs här

14. Insikter från rapportåret

Alger, biologisk mångfald, investeringar i agtech och växtbaserade proteiner. Det är delar av innehållet i rapportfloden från 2020. Vi summerar insikter här

15. Svenskt växtbaserat protein

Efterfrågan på svenskt växtbaserat protein ökar stadigt, men än saknas viktiga förutsättningar för att skiftet ska ta ordentlig fart. Vi djupdyker i det svenska proteinskiftet – läs här.

Vad toppar nästa års lista? Missa inga artiklar, signa upp på AGFO Weekly här.

Läs mer:


Vi guidar: julens bästa läsning


Alla trendspaningar under 2020


Stora förväntningar på 2020


Bästa boktipsen att ge bort i julklapp

Se årets AGFO Talks:

 

 

julen 2020julen2020

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!