Pontus Gustafsson omvärderar vad han lärt sig om ekonomiska modeller. Foto: Istock

Spaning

Så krossades mina fördomar

AGFO:s Pontus Gustafsson omvärderar vad han lärt sig om ekonomiska modeller.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

När jag pluggade ekonomi på Harvard och Handelshögskolan fick jag lära mig om diverse modeller och teorier. Då hade min enda kontakt med de gröna näringarna varit det potatisland som jag hade ihop med min mormor som barn och korta studiebesök hos företag som DeLaval. Min bild av jordbruksbranschen var att den var hopplöst icke-digitaliserad med låg innovationstakt – och bestod av äldre, buttra män.

Efter att själv ha varit aktiv i branschen ett tag har ett stort antal av mina förutfattade meningar krossats. Det är många ekonomiska modeller och teorier som jag märkt inte går att applicera på de gröna näringarna.

Branschen må bestå av en stor andel äldre män (som i vissa fall har en bister uppsyn), men framtidstilltron är generellt hög. Bedömningen av vad som är innovation tror jag ofta är felaktig. Innovation måste inte innebära en ny, cool app utan kan också handla om nya affärsmodeller, som FAO skriver om. Nya intäktsmodeller kopplade till kolinagring är ett sådant spännande exempel. Är du nyfiken på det rekommenderar jag senaste AGFO Talk.

Löneuttag är inte alltid marknadsmässiga

De rationella ekonomiskt nyttomaximerande besluten får i många fall göra plats för beslut med mindre konkreta konsekvenser –  stoltheten över att driva vidare en familjegård, känslan av att göra något meningsfullt. Att jobba mot en vision om ett mer hållbart samhälle.

Traditionella lönsamhetsmått tror jag inte heller är lika användbara för branschen, där vinsten ger långtifrån hela bilden, eftersom värde byggs upp i investeringar i teknik, mark och gård. Löneuttag är inte alltid marknadsmässiga eller visar på den riktiga kostnaden och en hög andel bidrag gör dessutom beräkningen än svårare. Ett bättre mått än de traditionella är arbets- och kapitalinkomst som Ludvig & Co nyttjar i sin lönsamhetsrapport för lantbruket.

Många av mina fördomar om den här branschen har krossats och jag är nog inte ensam om att ha haft förutfattade meningar baserat på gamla sanningar. Håller du med?

Pontus Gustafsson
Projektledare AGFO

Team AGFO listar veckans:

🌟 Grattis
Till vinnarna av Ät!Stockholm, och till Fazer som vunnit Star Act Award 2020 för sin tillverkning av sockersubstitutet xylitol från havreskal.

💰  Klirr i kassan
Agtech-bolaget Agricam har genomfört en nyemission om 15 miljoner kronor.

💻  Sista chansen
Jordbruksverket och Tillväxtverket bjuder in till konferens om livsmedelsstrategin 9 december – anmäl dig här.

🎄 Undersökning
Vad kommer vi att äta och dricka i jul? Livsmedelsföretagen har undersökt, svaret finns här.

🥇 Omröstning
Vilken fältrobot tror du har framtiden för sig? Se och rösta hos Future Farming här.

 🍺 Julkalender
I Svensk ölkulturs kalender får du lära dig allt om svensk ölhistoria och nutid.

FLER SPANINGAR AV PONTUS GUSTAFSSON

Heta investeringsområden 2021

Då vinner min tomat hållbarhetskampen

Vissa startup stärks av krisen

affärsmodeller

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!