Spaning

Förhoppningar för 2021

Team AGFO bjuder på insikter från 2020, jultips och tankar inför det nya året.

Linda Segerblom

VD

Störst intryck i år?

Det är svårt att svara nåt annat än pandemin.

Linda Segerblom

Alla dessa tragiska berättelser – men även förändringskraften som ett samhälle kan uppbåda när det krävs. Nya förutsättningar och behov som inneburit att exempelvis matinköp via e-handel bland äldre har ökat rejält, att matentreprenörer snabbt har utvecklat intressanta utomhuskoncept och hemleveranser och att intresset för närodlad mat och egen trädgårdsodling har ökat. Självförsörjning och inhemsk produktion känns plötsligt självklart.

Ser fram emot under 2021?

Att träffa vänner och kollegor igen! Och att följa utvecklingen framåt. Jag tror att 2021 kommer att bli året då hållbarhet slår igenom med kraft. De företag som inte sett över sina affärsstrategier kopplat till hållbarhet och digitalisering kommer att ha svårt att hävda sig på sikt tror jag. Svensk livsmedelsproduktion, som ligger i framkant både vad gäller digitalisering och hållbarhet, borde ha en stark position framåt.

Tips för julledigheten?

Jag ska försöka konsumera mindre, men bättre (lättare sagt än gjort när barnen tjatar om Barbies, nya speldatorer och tusen rätter på julbordet – men jag ska verkligen försöka). Hänger du på?

Lovisa Madås

kreativt ansvarig

Störst intryck i år?

Lovisa Madås

Jag upplever en ökad vilja att förstå hur hela kretsloppet runt maten hänger ihop, och mindre revirtänkande överlag i matsystemet. Att gensaxen fick nobelpriset.

Ser fram emot under 2021?

För ett år sedan svarade jag på samma fråga. Då ville jag se fler konsumentprodukter producerade i ett cirkulärt flöde, politiker som tar action på matsvinnet, mer fokus nya affärsmodeller som kolinlagring. Så här ett år senare får jag nog vara rätt nöjd. Vi ser ett ökat fokus på cirkulära flöden, under året har vi fått nationella mål för matsvinn, och nu är kolinlagring verkligen på agendan. Under 2021 hoppas jag på ett ökat fokus på vatten som resurs, och havsmat. När en stark förhoppning om att måltiden som ett kulturellt och socialt kitt gör revansch. Vaccin och ett slut på pandemin.

Tips för julledigheten?

Laga något som är snäppet svårare än vad du är van vid. Handla mat via en Rekoring. Var snäll mot dina medmänniskor. Skippa Beck-filmen och se säsongens AGFO Talks. Jag ser fram emot att läsa Kornas planet, se filmen Kiss the Ground och försöka förstå mer om fotosyntesen.

Frida Berglund

communityansvarig

Störst intryck i år?

Frida Berglund

Jag är imponerad över kreativiteten hos besöksnäringen under pandemins alla utmaningar. I tider där många tappat upp till 70 procent av sin försäljning fortsätter restauranger, hotell och kaféer att komma med kreativa lösningar under de rådande restriktionerna. Digitala mat- och dryckesevent, hemleveranser och webinarier levererar högklassiga upplevelser. Jag är övertygad om att många av de format som skapats nu kommer att bli bestående inslag i branschen när pandemin är över.

Ser fram emot under 2021?

Ett beslut om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker i Sverige. Om Sverige får ett positivt beslut i frågan kan den svenska dryckesbranchen äntligen ta den plats den förtjänar. Vi är i topp när det gäller dryckeskvalitet i Sverige – nu är det hög tid att vi ger producenterna de ekonomiska förutsättningar som de behöver för att kunna växa både lokalt och utomlands.

Tips för julledigheten?

I glaset: svenskt bubbel från Kullabergs vingård följt av Stockholm bränneris Winter Negroni. I lurarna: podden This Moment med kocken Marcus Samuelsson som ihop med Timbuktu samtalar om mat, musik och politik. På tallriken: En klassiker på mitt julbord är norrländsk Blajta. En västerbottnisk variant av dopp i gryta med norrländskt tunnbröd som avslutas med en stor klick smör. Magiskt gott!


Maria Zander

innehållsansvarig

Störst intryck i år?

Maria Zander

Coronapandemin, tyvärr. Men också på vilket imponerande sätt många verksamheter ställt om och stått pall för de nya förutsättningarna. Sedan upplever jag att vi har blivit medvetna om hur viktig den inhemska matproduktionen är på ett helt annat sätt än tidigare. Den svenska livsmedelskedjan har fått kliva in i rampljuset för första gången på länge.

Ser fram emot under 2021?

Ska bli spännande att se vad den pågående utredningen om ett fossiloberoende jordbruk ger. De tekniska verktygen och viljan att ställa om finns redan hos många producenter, nu krävs tydliga incitament från politiskt håll för att det ska bli ekonomiskt hållbart för alla i livsmedelskedjan. Ser även fram emot att få lära mig mer om blå protein, som det nog kommer att riktas än mer fokus på under 2021. Och så klart att vi har ett vaccin mot pandemin.

Tips för julledigheten?

Skogspromenader blir aldrig gammalt. Handla närproducerat när du kan. Konsumentföreningen Stockholms portionsguide kan hjälpa till med beräkningarna av julmaten, för att undvika onödigt svinn som det så lätt blir. Om du liksom jag missade Vetenskapens värld om framtidens mat när det sändes, rekommenderar jag att se ikapp.

Pontus Gustafsson

projektledare

Pontus Gustafsson

Störst intryck i år?

Utöver coronapandemin var det USA-valet. Dels det spektakel som själva valrörelsen var, dels utgången. Det ska bli väldigt intressant att se hur USA:s agerande i miljöfrågorna kommer att ändras i och med segrande Joe Bidens intåg.

Ser fram emot under 2021?

Att förhoppningsvis kunna återgå till det normala: kunna krama när och kära, träna fotboll och andra grundläggande mänskliga behov. Ska bli intressant att se vilka ändrade beteenden som kvarstår efter corona också, alltifrån e-handel av mat till distansarbete. Dessutom har AGFO mycket spännande på gång som jag ser fram emot!

Tips för julledigheten?

Julledigheten är ju ett utmärkt tillfälle att vila upp sig och umgås med nära och kära – men glöm inte bort den fysiska hälsan. Passa på att träna utomhus under de få timmar som solen är uppe, så får man lite D-vitamin på köpet. Själv ska jag även ta chansen att reflektera över året som gått och planera för nästa. Ska läsa klart Äta djur också.

Louise Ungerth

research & analys

Louise Ungerth

Störst intryck i år?

Glatt överraskad över att Storbritanniens regering så starkt lyfter åtgärder för mer hållbar och hälsosam mat som lågt hängande frukter för att nå Parisavtalet 2030. 20-40 procents minskning av konsumtion av kött och mejeriprodukter förordas, en minskning av matsvinnet med 50 procent från jord till bord och trädplantering på den mark som frigörs. Ord och inga visor.

Ser fram emot under 2021?

Vaccinet förstås. Att alla företag som lidit så under pandemin får luft under vingarna igen.

Tips för julledigheten?

Långpromenader och goda samtal med vänner på lite avstånd, läsa bra böcker, se bra filmer, laga god mat, lata sig och om lusten infinner sig hinna läsa ikapp och fundera över framtiden.

 


 

🙏 Stort tack för att du har varit med oss under det här året där vi har bjudit på ett 40-tal trendspaningar (du kan läsa alla här). I vår populära serie AGFO Talks har vi under året diskuterat lokalproducerad mat, svenskt växtbaserat protein, framtidens förpackningar och kolinlagring. Vilka ämnen skulle du vilja se under 2021? Hör gärna av dig till hello@agfo.se.

Tack till våra partnerbolag Lantmännen, Fazer och Culinar som genom stöd möjliggör att du kan ta del av Weekly och Talks.

Jag vill passa på att välkomna Linda Segerblom som ny vd för AGFO. För vi expanderar från och med årsskiftet, och bildar tillsammans med BRID Agency en ännu starkare helhet. Har du, eller ditt team, behov av innehållsproduktion/strategi, kommunikationsarbete, moderering, processledning, research, analys – hör gärna av dig.

🎄Med förhoppning om en god jul,
Lovisa Madås, grundare AGFO

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp här

Läs mer:


Vi guidar: julens bästa läsning


Alla trendspaningar under 2020


Stora förväntningar på 2020


Bästa boktipsen att ge bort i julklapp

Se årets AGFO Talks:

coronapandeminjulen 2020julen 2021julen2020julen2021

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!