AGFO:s Lovisa Madås spanar på upcyclade lösningar att inspireras av. Foto: Istock

Spaning

Lösningar att inspireras av

Ta tillvara resurserna och få utlopp för kreativiteten. AGFO:s Lovisa Madås listar upcyclade lösningar att inspireras av.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

Minska svinnet genom hela matsystemet och använd våra resurser smartare – det är forskarkåren eniga om. I våras skrev jag en spaning där jag lyfte fram åtta aktörer som skapar nya produkter från matsystemets sidoströmmar och restavfall (spaningen finns att läsa här). Dags att lyfta ytterligare aktörer att inspireras av.

✔️ I projektet Resursfisk kartläggs tillgången på underutnyttjade fiskarter för att utvärdera deras potential som näringsrika och attraktiva livsmedelsprodukter. I årets upplaga av Fiskguiden från WWF lanseras till exempel braxen som ny matfisk.

✔️ Finska EniferBio har tagin in 2,5 miljoner euro i investeringar från Nordic FoodTech VC och Voima Ventures. Bolaget fermenterar biobaserade sidoströmmar för att skapa en proteiningrediens som kan komma att ersätta soja i fiskfoder.

✔️ I Storbritannien väcker Deep Branch investerarnas intresse. Ett bolag som vill förvandla koldioxid från industriella utsläpp till nya proteinkällor för djurfoder.

✔️ Högberga Gård prisas för sin kompostmaskin som tuggar i sig gästernas matrester och omvandlar svinnet till näringsrik jord. På bara ett dygn kan 75 kilo rester förvandlas till 7,5 kilo kompostjord.

✔️Paulig Incubator, PINC, ledde nyligen en investeringsrunda på 1,1 miljoner euro i startup-företaget Kaffe Bueno som återvinner och förädlar kaffeavfall till bland annat funktionella livsmedel. Saminvesterare var danska Växtfonden, The Yieldlab och en dansk ängelinvesterare.

✔️I Töreboda finns ett bioraffinaderi som får fram en slags proteinpasta. På sikt kan den göra att vi människor skulle kunna äta gräs.

✔️I Jönköping satsar entreprenören Stefan Lundvall på odling av ostronskivling i kaffesump inne i containrar.

✔️Restaurangen Holy Smoke BBQ i Höganäs använder utsmält fett från sina tre rökar till egen tvålproduktion. Tvålen förfinas med jalapeño, tallbarr eller mynta.

✔️ Coffeemagic Sthlm gör bodyscrub av överbliven kaffesump från Stockholms hotell.

✔️ Skärvångens Bymejeri producerar varje år cirka 80 ton dessertost. Vasslen, som tidigare till stor del gått till djurfoder, utgör basen i en ny vassledryck.

Vilka initiativ eller företag vill du se i nästa lista? Hör gärna av dig med tips. Är du nyfiken på fler smarta lösningar listar vi ytterligare tolv stycken här.

Ta hand om dig och varandra.

Team AGFO väljer veckans:

⏰  Sista chansen!
Boka din plats till tisdagens AGFO Talk där vi trendspanar och samtalar med experter om ett riktigt hett ämne, anmäl dig här.

🔜  Fossilfritt för framtiden
Lantmännen bjuder in andra branschaktörer till ett samtal  om framtidens fossilfria lantbruk, boka plats här.

💵  Finansering
Nu delar Vinnova och Formas ut 50 miljoner kronor till åtta projekt som ska driva på användningen av AI för att möta klimatutmaningen.

🎉 Grattis
TIll Mycorena, BeeFarm, Make it green, Snömoln och Svensk kolinlagring som lyfts fram i stiftelsen SKAPA:s årliga innovationspris. Och grattis till Johan Kuylenstierna som är ny ordförande för klimatpolitiska rådet.

🗣  Strategisnack
Tillväxtverket och Jordbruksverket bjuder in till en nationell konferens om livsmedelsstrategin. AGFO modererar, anmäl dig här.

LÄS FLER SPANINGAR AV LOVISA MADÅS:

Nyheter med potentiellt stora följder

Rätten att imponera med i midsommar

Hög tid att bli smartare

Den nya gröna vågen väcker frågor

På andra sidan krisen

I krisens spår ställs nya frågor

Hajpad sektor under lupp

Vi blickar framåt

Här är nästa kunskapsförflyttning

Meningslös mat när filterbubblan tar över

Trendigt, hett – och outforskat

Våga vara modig på krogen

Matnyttigt från Almedalen

Dags för action 

Korten på bordet

Att skapa värde och mota meningslösheten

Vertikalodlarens uppgång och fall

Pengar söker nya ägare

Mjölkens position utmanas

Matens nya modeord

Insikter 2018 och förhoppningar 2019

Pusselbiten som saknas

Det anonyma köttet utmanas

Den nya tidens parfym

En exceptionell vecka

Dags att kavla upp ärmarna

Grusade förhoppningar

Så tycker ni om vårt arbete

Myllans år

Ät upp ditt flöde

Branschen som rör på sig

Det flytande brödet tar ny form

Snabbt, enkelt, individanpassat

Insikter 2017, förväntningar 2018

Peppat läge!

Mot en smartare matkedja

Insikter från London Food Tech Week

Clean eating på fallrepet

On the road

I ivrig väntan på rapsfärs

matsvinnupcycling

Lovisa Madås

Grundare och ansvarig AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!