Maria Zander delar med sig av insikter från AGFO Talk om kolinlagring. Foto: Istock

Spaning

En affärsmodell här för att stanna

Allt fler företag vill betala lantbruket för att lagra kol i marken som en slags klimatkompensation. AGFO:s Maria Zander sammanfattar några av lärdomarna från veckans diskussion om det glödheta ämnet.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

Pling, pling, pling. Så lät det konstant i chatten under veckans AGFO Talk-sändning. Aldrig hade jag kunnat föreställt mig den enorma responsen som vi fick på temat kolinlagring som potentiell affärsmodell. Över 500 personer var anmälda och tittarfrågorna strömmade in under sändningen. Några av de frågor som inte hanns med live svarar experterna på i en intervju här.

Expertpanelen bidrag med många intressanta insikter, så väl som från tittare. Och jag kan nu konstatera följande:

✔️ Potentialen för att öka kolinlagringen är stor – globalt sett. I Sverige då? Jo då, vi bör kunna lagra mer kol i marken här också, även om våra jordar redan har relativt hög mullhalt och vi binder mycket kol. Jordbrukets totala utsläpp av koldioxid borde kunna sänkas med 10-20 procent på en global nivå genom kolbindningen, menar Thomas Kätterer, professor i ekosystemekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Så stora negativa utsläpp tror han inte på för svensk del dock, åtminstone inte utan att räkna in skogsbruket.

✔️ Jessica Johansson från Miljömatematik konstaterade att det finns åtminstone 40 (!) olika åtgärder för att åstadkomma ökad kolinlagring och att detta är en nödvändighet för att klara av att anpassa sig efter enskilda gårdars olika förutsättningar.

✔️ Joel Glemne, grundare av Skira, tryckte på vikten av spårbarhet och transparens i alla led för att undvika att hamna i green washing-träsket. Han påpekade också att kolinlagring tar lång tid på sig innan effekterna börjar synas – ibland upp emot 20 år. Därför är det viktigt med både kort- och långsiktig ekonomisk ersättning till de lantbrukare som är med och bidrar.

✔️ Korrekt mätning är a och o. Svenskt Sigills klimatcertifiering för lantbrukare och odlare, där bland annat kolinlagring finns med som en parameter, är ett av flera exempel där man infört ett poängsystem där lantbrukares åtgärder ger poäng som i slutänden ska motsvara antalet hektar åkermark som brukas.

✔️ Det är viktigt att komma ihåg att ökad kolinlagring bara är en av många nödvändiga åtgärder som måste göras för att tackla klimatförändringarna. En bra bit på vägen, men någon totallösning är det så klart inte, som Svenskt Sigills hållbarhetschef Helena Allard uttryckte det.

Att kolinlagring nog är ytterligare ett möjligt intäktsben för lantbrukare inom en hyfsat snar framtid tycks de flesta vara överens om, likaså att det i livsmedelskedjan är framför allt primärproducenten – lantbrukaren – som bör tjäna pengarna på denna typ av klimatkompensering.

Missade du sändningen? Här kan du se hela inspelningen.

Vilka ämnen vill du att vi djupdyker i under 2021? Hör gärna av dig med förslag på teman till nästa års AGFO Talks!

Se senaste AGFO Talk här:

Team AGFO väljer veckans:

🎧 Lyssningstips
Sveriges Radios Meny diskuterar risk för näringsbrist vid proteinskiftet från animalisk till vegetarisk kost.

🎉 Grattis!
Livsmedelspriset 2020 går till Fazer Kvarn, för nya produkten Havreris.

💻 Eventtips
AGFO medverkar under Framtidens jordbruk, hos Internetdagarna och gästar även Next is Now. 

🍝 Framtidens skolmat
Nu eftersöker Livsmedelsverket och Vinnova kommuner som vill bli testmiljöer för framtidens hållbara skolmåltider.

💰 Satsning
Forskningsrådet Formas finansierar fyra svenska centrum för livsmedelsforskning och innovation.

🍷 Snackis
Malmö stad har beslutat att restauranger som levererar hemkörd mat också får leverera alkohol, som ett led i att hjälpa när intäkterna minskat under coronapandemin.

Läs fler spaningar av Maria Zander:

Insekterna gör comeback – men är det för sent?

Agfo Talkkolinlagring

Maria Zander

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!