Spaning

Supermaterialet måste ersättas – men hur?

2030 ska Sveriges matförpackningar vara fossilfria eller bestå av återvunnen plast. Är det möjligt? AGFO-Linda spanar.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

Att tvärt sluta använda plast i matförpackningar är inte enkelt, men nya material ser hela tiden dagens ljus. Naturligtvis är skogen en del av lösningen men vi ser även biprodukter från växtodling, alger, potatisstärkelse och det mest uppseendeväckande; koldioxid. Läs gärna vår guide till innovativa förpackningslösningar.

Men nya lösningar ger nya problem. Andra material är kanske inte ens är bättre ur hållbarhetssynpunkt. Själv blev jag lite ställd när jag läste fPlus intervju med Livsmedelshandlarnas vd, Pär Bygdeson. Han anger att pappkassen är 43 gånger mer miljöbelastande än en engångsplastpåse. Nu har Ica Sveriges försäljning av plastbärkassar minskat med 70 procent, samtidigt som försäljningen av papperspåsar och avfallspåsar på rulle ökat med nästan samma siffra. Engångsbärkassarna, som är belagda med plastskatt, är ofta tillverkade av både förnybar och återvunnen råvara, vilket påsarna på rulle inte är.

Åsa Stenmarck, resursflödesexpert på Naturvårdsverket, är med i panelen på AGFO Talk. Enligt henne är det svårt att konkurrera med ny, ”ren” plast. Den är för billig, och dessutom är plastkvaliteten i återvunnen plast många gånger inte god nog med tanke på livsmedelssäkerheten.

I slutänden handlar det om vem som tar ansvaret och kostnaden. Från 1 januari 2021 blir producentansvaret tuffare, man ska inte kunna sätta vilken förpackning som helst till marknaden. Men här gäller det att materialet som ersätter plasten faktiskt gör jobbet och är mer hållbart.

Missa inte vårt AGFO Talk där vi tar upp de här spännande frågorna:

Team AGFO väljer veckans: 

🎊 Grattis
Till alla vinnare som utsågs under Stellagalan i veckan.

📺  Tv-tips
I veckans Vetenskapens värld på SVT var framtidens mat i fokus, titta här.

📉  Granskning
I senaste numret av Filter åker foodtechbranschen på en rejäl genomlysning, läs här.

⭐  Fokusdag
På tisdag, 29/9, är det inte bara AGFO Talk – det är även internationella matsvinnsdagen. Gör dig redo med vår stora guide.

📙 Rapportsläpp
Axfood blickar in i framtiden i nya upplagan av Mat 2030.

🎧  Poddtips
Matnestorn Ingela Stenson gästar Affärsvärlden för att blicka in i morgondagens matsystem, lyssna här.

LÄS MER:


AGFO-tema: Framtidens förpackningar


Insikter från våra populära AGFO Talks

Lokalproducerat, hållbar mat och minskat matsvinn – våra AGFO Talks spänner över hela matkedjan.

biobaserad plastfossilfritt

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!