Hur mår den svenska vinnäringen? Det frågar sig Frida Berglund. Foto: Istock

Spaning

Så utvecklas den svenska vinnäringen

Bättre produkter kombinerat med ett ökat intresse för lokalproducerat borde göra svensk vinproduktion till en bransch med ljusa framtidsutsikter. Det skriver AGFO:s egen sommelier Frida Berglund i sin spaning.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

Efter månader av swemestrande har svenskarna fått upp intresset för lokalproducerad dryck. Men enligt siffror från Systembolaget har försäljningen av svenskt vin sjunkit med tre procent mellan juni och september jämfört med motsvarande period förra året.

Det finns i dag ett 40-tal kommersiella vinproducenter i Sverige. För de flesta innebär kringaktiviteter som provningar och hotell- och restaurangverksamhet en avgörande del av intäkterna, vilket gör besöksnäringen oerhört viktig för de svenska vinbönderna.

Efter en sommar av reserestriktioner börjar nu coronapandemins påverkan på vinnäringen att klarna – och det med glädjande besked. På Kullabergs vingård i Skåne har det varit högt tryck både på vingården och på Systembolagets beställningssortiment. Däremot har beställningar hos vissa restauranger minskat, enligt vd:n Victor Dahl. Han tror på ytterligare ökningar 2021 när det gäller såväl besökare som beställningar.

Det är en bild som vinskribenten Alf Tumble delar. De flesta producenter som han talat med tycks ha klarat sommaren hyfsat bra, trots tuffa förutsättningar och ser nu positivt på nästa år. Han menar att intresset för svenska viner är i sin linda och kommer att öka i takt med att odlingarna blir äldre och vinerna mer förfinade.

Bättre produkter kombinerat med ett ökat intresse för lokalproducerat borde göra svensk vinproduktion till en bransch med ljusa framtidsutsikter.

Är det nu bara fri gårdsförsäljning som krävs för att ge den svenska vinbonden de bästa av förutsättningar? Läs mer om detta i vår artikel om gårdsförsäljning och svensk matturism. Och se till att fråga efter svenskt vin nästa gång du är på restaurang, så stödjer du framtidens svenska vinbönder!

Team AGFO väljer veckans:

🥇 Vinnare
Axfoundations satsning Framtidens mat vann Årets Hållbarhetsinitiativ under Dagligvarugalan! FN:s livsmedelsprogram tilldelades Nobels fredspris! Upptäckten av gensaxen Crispr/Cas9 vann Nobelpriset i kemi!

🐄 Framtidsbönder
I YouTube-serien Svenska framtidsbönder ges inblick i det svenska jord- och skogsbruket nu och framåt.

🍇 Lista
Här kan du läsa mer om några av Sveriges vingårdar som är väl värda ett besök.

🧑🏽‍🌾 Doktorsavhandling
Sarah Fitz-Kochs forskning om entreprenörskap inom lantbruket visar att alla kan lära sig att bli en bra entreprenör.

💡 Innovatör
Ekobots Ulf Nordbäck har kammat hem stiftelsen Skapas innovationspris.

📺 Filmtips
I David Attenboroughs omtalade dokumentär Ett liv på vår planet vittnar den brittiske zoologen och tv-personligheten om hur livet på jorden förändrats under hans karriär.

gårdsförsäljninglokalproduceratMåltidsturismSvenskt vin

Frida Berglund

Communityansvarig AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!