AGFO:s Maria Zander spanar kring insekter på tallriken, efter senaste EU-beslutet. Foto: Istock

Spaning

Insekterna gör comeback – men är det för sent?

Startup- och foodtechvärlden svänger snabbt. Det är insektsbranschen ett tydligt exempel på, som nu åter är på (bokstavligt talat) allas läppar. Det skriver AGFO:s Maria Zander i sin spaning.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

Beskedet häromdagen slog inte ned som en bomb, men jag var nog inte ensam om att höja på ögonbrynen när Livsmedelsverket meddelade att vissa insekter nu får säljas i Sverige under en övergångsperiod.

Att EU-kommissionen nyligen gett klartecken för att hela insekter i livsmedel inte ska gå under den så kallade novel food-lagstiftningen ger grönt ljus – tillfälligt. För att godkännas för försäljning krävs bland annat att de insektsbaserade livsmedlen har varit tillåtna i ett annat EU-land före 1 januari 2018. Det torde inte vara ett problem då våra grannländer tolkat lagstiftningen annorlunda och gett fritt fram sedan länge.

Förra året spådde AGFO:s medgrundare Frida Jonson att 2019 kunde bli ett historiskt insektsår där ansökningarna för flera olika insektsarter låg och väntade på EU-kommissionens bord. Det drog ut på tiden, men kanske är det nu som det smäller på allvar, för det är tydligt att det börjar röra på sig i Insektssverige.

Godkännandet från Livsmedelsverket är glädjande, skriver journalisten och insektsförespråkaren Anders Engström som driver bloggen Bugburger. Frågan är om det kommer för sent? Flera aktörer som drog i gång tidigt under 2010-talet har lagt ned eller bytt fokus.

Livsmedelsföretagen menar att frågan är en principiell seger, eftersom nationella förbud riskerar att hämma tillväxten i livsmedelsektorn.

På internationell nivå har franska insektsbolaget Ÿnsect dragit in över en miljard i investeringar och jobbar vidare med de långt gångna planerna på att få till världens största insektsodling.

Här hemma i Sverige kvarstår frågetecknen kring vilket regelverk som ska gälla framöver, så det kan dröja ytterligare innan vi kan förvänta oss torkade skalbaggar i müslin i frukosttallriken. Aktörerna står redo. Frågan är bara om de konsumenter som tidigt var på hugget också ligger i startgroparna, eller om intresset hunnit avta vid det här laget?

Sugen på mer? Läs AGFO:s sammanställning av konsumtion av insekter och temaartikeln om insekter som mat.

Team AGFO väljer veckans:

👩‍🌾 Grattis!
Krokstorps Gård utanför Helsingborg tog hem titeln Årets Bonde 2020.

🎧 Poddtips
I podcasten Landet pratar experttrion Peter Sylwan, Thomas Kätterer och Gunnar Rundgren hållbart jordbruk och kolinlagring för klimatet.

🚜 Nominering
Nu har det blivit dags att skicka in nomineringar till rikstäckande tävlingen Årets Vallmästare. Vem är din favorit?

👩🏻‍💻 Lansering
Att e-handelsjätten Amazon i dagarna har släppt sin svenska sajt är förstås en riktig snackis. Läs om mer om lanseringen här.

🍷 Utställning
I november inviger Spritmuseum i Stockholm sin nya utställning om vinlandet Sverige.

Alternativa proteinerinsekterLivsmedelsverket

Maria Zander

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!