Spaning

Här under finns din nya kolonilott

Trots att 71 procent av jordens yta täcks av hav envisas vi människor med att odla uppåt 95 procent av vår föda på land. AGFO-Linda spanar på biologisk mångfald och havet som odlingsplats.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

Vänner och familj har länge hört mig säga att jag ska bli algbonde när jag blir gammal. När jag tittade på Framtidens mat hos Vetenskapens värld fick mina drömmar nytt bränsle. Där berättar man om Sveriges första havskolonilott på Tjärnö marina laboratorium.

Här odlas musslor och alger på rep, och ostron får växa till sig i korgar nere på botten. Odlingen kräver varken gödning, färskvatten eller foder. I stället hjälper man till att bygga upp ett levande ekosystem, samtidigt som det skapas en kol- och kvävesänka. Det handlar om att gå ifrån monokulturer som rubbar ekosystemen till att imitera havets eget ekosystem och på så vis bygga upp den biologiska mångfalden.

I veckan släppte forskningsinstitutet Rise en rapport som påvisar att havsmat har stor klimatpåverkan i förhållande till näringsinnehåll. World Economic Forums film om havsbonden Bren Smith ger ett större perspektiv på havsbonderiet. Han driver den ideella organisationen Greenwave och vill sprida ”regenerativ havsodling” till fler, en modell där havsorganismer odlas i symbios. Med en investering på runt 15 000 dollar, tillgång till båt och ett cirka 8 hektar stort vattenområde kan vem som helst bli havsbonde, menar han.

En intressant siffra ur filmen, baserad på en undersökning av Världsbanken, World Bank Group: om odlingen av alger kan öka med 14 procent varje år fram till 2050 kan världens matförsörjning öka med 10 procent. Mer om alger hittar du i AGFO:s temaartikel.

Jag kan konstatera att jag är rätt ute. Om 20 år vet jag precis vad jag ska sysselsätta mig med för att dryga ut pensionen. 

Team AGFO väljer veckans:

🎊  Grattis
Till Simone Grind från andelsjordbruket Under tallarna som i veckan tog hem guldmedaljen när SM i nedbrytning korades.

🌟  Projekt
Hushållningssällskapet Sjuhärad kommer att skapa en av världens första certifieringar för kolsänksrätter med biokol i ett nytt projekt. 

🍊Uppdatering
Livsmedelsverket har uppdaterat sina råd om linfrön, aprikoskärnor, bittermandel och kassava.

💰 Utlysning 
Vinnova erbjuder finansiering till företag som vill bedriva projekt med hög grad av innovation.

👩‍🍳  Boka in
AGFO-Lovisa modererar webbserien Tomorrow’s Food Travel. Nästa tillfälle, 21 oktober, är det fokus på krogbranschen. Anmäl dig här

🍬 Långläsning
The New Yorker tar oss med på en resa där forskare utvecklar nya former av äkta socker.

Läs mer:

AGFO-tema: Alger och landbaserad fisk


Spaning: ”Är det nu alger blir coolt?”


Intervju: ”Slående okunskap om innovationer”


Forskarna: Vi måste börja utnyttja resurserna rätt


Forskaren: Alger kan bli framtidens supermat

Algervattenbruk

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!