Spaning

Allt mer ljus över carbon farming

Carbon farming är en allt hetare fråga och berör alla delar av matsystemet – inte bara lantbrukare. AGFO:s Frida Jonson spanar kolinlagring.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

”Att klimatkompensera genom att plantera träd i all ära. Men hade det inte varit mer intressant om svenska lantbrukare hade fått betalt för att binda kol i marken när någon prompt måste flyga till Thailand?”. Så skrev jag i en spaning för två år sedan. Sedan dess har en hel del hänt.

Kolinlagring ses fortfarande som en av de billigaste metoderna med störst potential för att minska koldioxid i atmosfären. Idag lagras årligen cirka 2,4 miljoner ton koldioxid i svensk åkermark, men det kan bli mycket mer. Frågan om kolinlagring har seglat allt högre upp på agendan, både i Sverige och utomlands. Tre tydliga tecken på det:

✔️ Politiken visar vägen
Kolinlagringen pekas ut som en ny grön affärsmodell för lantbrukare och ett regelverk för certifiering är på gång, enligt EU-kommissionen. Och i Australien växer en ny industri fram.

✔️ Företagen tar initiativ
Kemikoncernen Bayer vill betala lantbrukare för att öka kolinlagring, och hajpade Indigo Ag gör det redan. I Sverige jobbar Svensk Kolinlagring med att ta fram en marknadsplats med ett femtontal gårdar i pilotprojektet. Insatserna finansieras av Max Burgers och Oatly, kunderna är svenska livsmedelsföretag. I sin nyligen uppdaterade klimatcerfiering har Svenskt Sigill även krav på kolinlagring.

✔️ Investerare visar intresse
Australiska startupbolaget Soil Carbon tog nyligen in 7 miljoner dollar i investeringar för en metod som de hävdar ska få en högre andel av kolet att stanna i marken.

Enligt en ny studie kan åkermark i världen lagra kol motsvarande 5,5 miljarder ton koldioxid per år med olika metoder. Att jämföra med världens nuvarande årliga utsläpp på 50 miljarder ton. Det kan också leda till högre biologisk mångfald och ökade skördar – en vinn vinn.

Många frågor kvarstår och kritikerna menar att det behövs mer forskning (som att vi ännu inte vet hur högre temperaturer påverkar markens förmåga att ta upp koldioxid). Risken finns att kolinlagring lovar mer än det kan leverera.

Frida Jonson
Innehållsansvarig AGFO

Ps. Mer nyfiken på kolinlagring? Lyssna på den här podden, och läs den här tema-artikeln.

Team AGFO väljer veckans:

🙏  Tack – och avsked
Hela team AGFO är stolta över att ha fått jobba med Frida Jonson, medgrundare av AGFO. Nu lämnar Frida matsystemet för att ta sig an nästa område: hållbara material. Läs mer här

🌟  Välkommen
AGFO:s nya innehållsansvarig möter du här.

🎊  Nominering
AGFO är för andra gången på tre år nominerade till Livsmedelspriset. Wohoo!

🥬  Guide
WWF lanserar Vegoguiden för att visa vilka växtbaserade varor som har lägst påverkan på bland annat klimatet och den biologiska mångfalden.

🏁  Startskott
Nu har stora forskningsprogrammet Mistra Food Futures sparkat igång.

💡 Innovationsprogram
White Guide och Stockholm Gas startar ett nytt innovationsprogram för hållbara restauranger.

🎞️  Filmtips
Myllan är i fokus i nya omtalade filmen Kiss the Ground.

Fler spaningar från Frida Jonson:

Vårens utropstecken (!)

Fyra perspektiv om växtbaserat protein

Så påverkar 5G matsystemet

Utstakad väg mot fossilfri mat

Framtidens smak är hållbar

Data, maten och myllan – det här är bara början

Landbaserad fisk: Så hindras en framtidsbransch

Rapportsläpp: Den rätta matsanningen

Den nya svenska exportsuccén

Nytt lyft för bortskaffad fråga

EU: Ge maten en röst

AGFO lägger korten på bordet

2019 kan bli historiskt insektsår

Derfor lykkes Danmark

En helig graal på väg att öppnas

Indigo Agriculturekolinlagring

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!