Blir 2021 startskottet för en ny grön våg? Foto: IStock

Spaning

Tvingad eller taggad?

Beteendeförändringar – en följd av att man är så illa tvungen, eller vad? Den här veckan spanar AGFO:s Linda Linnskog Rudh på hur kriser skapar trender.

Offshore-ingenjören från Turin vid bordet bredvid berättar att han har arbetat i stort sett dygnet runt sedan landet öppnade efter coronapandemin. Jag och min familj bilade ner till den italienska kusten i somras. I en förfallen bergsby med många ödehus hittar vi en restaurangpärla.

Vår bordsgranne förklarar att sniglarna i brunsås som vi just fått in är en ligurisk specialitet. Förr kunde man plocka kilovis med sniglar hemma på gården där han växte upp. Nu är de borta. Han tror att klimatförändringarna har med saken att göra.

Samtalet kretsar kring råvaror, matproduktion och hållbarhet. Han beskriver en tydlig rörelse där unga människor flyttar från städerna, ut på landsbygden. Flera han känner, bland annat hans egen bror, har dessutom börjat odla i stor skala. Han tror att klimatkrisens budskap har sjunkit in och att nya generationer av italienare går tillbaka till sina rötter. Matintresset är genuint – så pass att man vill producera maten själv – på ett hållbart sätt.

När jag kollar upp hans utsaga verkar det stämma. Italien leder EU-ligan med 55 000 unga jordbrukare under 35 år, och en stor andel av dem är akademiker. Dessutom auktionerar italienska staten ut övergivna gårdar till hugade blivande jordbrukare som ännu inte hunnit fylla 41.

Samtidigt läste jag nyligen om hur greker som tidigare jobbat inom restaurang- och turistnäringen inte har något annat val än att börja odla. De gör det för att få mat på bordet. Här är den ekonomiska krisen i coronapandemins spår drivkraften.

Om vi tittar på Sverige kanske ändå allt hemmajobbande har satt en trend i rullning. Många med kontorsjobb inser att de faktiskt kan sköta det på distans. I SR:s Godmorgon världen-inslag hälsar man på hos paret som ska locka storstadströtta digitala nomader att blir öbor i Stockholms skärgård. Webinariet ”Var bor vi i framtiden” kan säkert också ge fler svar.

Blir 2021 startskottet för en ny grön våg, vad tror du? 

Team AGFO väljer veckans:

🤔  Val
Vad är bäst, ekologiskt importerat eller svenskt konventionellt? Det är sånt som konsumenter undrar över, visar en ny undersökning.

🛒  Butikskoncept
Amazon har öppnat sin första fysiska butik. Matkedjan heter Fresh och satsar stort på färskvaror.

🍺  Öl
Svenska humleodlare ska tillsammans med mikrobryggerier och humlegrossister ta fram svenska humlesorter med de bästa sensoriska egenskaperna.

📊  Analys
En ny och och spetsigare livscykelanalys för globala jordbruksvaror har tagits fram, och ger nya möjligheter att mäta klimatavtryck.

🐛  Nedbrytning
I juni grävde 400 deltagare ner två bomullstvättlappar i sina åkrar. Nu har de grävt upp lapparna – med förbluffande resultat.

💡  Utlysning
Lantmännens Forskningsstiftelse har 25 miljoner kronor att dela ut till forskning inom lantbrukets värdekedja. Ansökan öppen till 1 oktober.

LÄS FLER SPANINGAR AV Linda linnskog Rudh

Så blir vi ett foodieparadis

Fossilfri mat behöver fossilfria beslut

Sorry, men det är inte så enkelt

Jakten på det svenska proteinet

Hur ska skitproblemet lösas?

Värre än väntat

För billigt att göra fel

 

Beteendeförändringcoronapandeminlandsbygd

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!