AGFO:s Pontus Gustafsson tycker att man ska ställa sig frågan ”har jag ett kretsloppstänk”. Foto: IStock.

Spaning

Hur hållbar är hemmaodlandet?

Är en hemmaodlad tomat mer hållbar än en storskaligt odlad? Det funderar AGFO:s Pontus Gustafsson på i veckans spaning.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp dig här

En vän till mig visade nyligen stolt upp sin hemmaodlade tomat och påstod att den var hållbar. Efter vår diskussion förstod jag att han satte likhetstecken mellan hållbar och obesprutad samt närodlad. Riktigt så enkelt är det inte.

Om vi pratar social hållbarhet finns forskning som pekar på att trädgårdsaktiviteter leder till mindre psykisk ohälsa. För att inte tala om de fysiska vinningarna av att vara mer aktiv.

Ekonomisk hållbarhet däremot blir svårare att uppnå, tänk på all den arbetstid som gått åt för att få fram en enda liten tomat. I Jordbruksverkets nya rapport om ekonomi i odling framgår inte helt oväntat att produktionskostnaden är betydligt lägre i en större odling.

Mår jag bra av att odla eller känns det kravfyllt?

Den miljömässiga hållbarheten då? Jag är en stark förespråkare för att odla sin egen mat, bland annat av just denna anledning. Miljömässig hållbarhet handlar ju inte bara om koldioxidutsläpp, utan även om till exempel vattenanvändning och biologisk mångfald. Är en större odling mer miljömässigt hållbar? Svårt att svara på.

För mig handlar en hållbar hemmaodling om ett helhetstänk och att kontinuerligt försöka förbättra sin odling ur ett hållbarhetsperspektiv. I grund och botten bör man ständigt ställa sig frågor såsom: Mår jag bra av att odla eller känns det kravfyllt? Är jorden välmående och har ett aktivt mikroliv? Har jag en plan för vilken gödning jag använder, hur ska mitt avfall hanteras och vad ska jag odla och när? Framförallt: har jag ett kretsloppstänk? Att kontinuerligt jobba mot en mer cirkulär odling och reflektera över sin odling kommer oavsett tillvägagångssätt att bidra till en mer hållbar hemmaodling.

När jag läser om tomatodlaren i Jordbruksaktuellt som berättar att han för att göra alla kravställare i leveranskedjan glada, skördar en i princip oätlig tomat – ja, då smakar iallafall min hemodlade tomat mer hållbart.

Pontus Gustafsson
Projektledare AGFO

Team AGFO väljer veckans:

👨‍🍳 Grattis
….som igår utsågs till Årets Kock! (avgörs på kvällen 17 sep)

🗒 Trendrapport
Morgondagens målturism är i fokus i en ny rapport från Visit Sweden, hämta här.

🏆 Tävling
Nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror – det har nya tävlingen Ät!Stockholm i fokus.

🏅Lista
Ny Teknik har valt ut 33 lovande unga teknikbolag. Flera food- och agtechbolag finns med, som Agriopt, Vultus och Enjay.

💪 Förstärkning
Livsmedelsbranschens ”frivilliga lista” uppdateras med hårdare antibiotika- och djurhållningkrav, liksom att sjömat tas med.

🌻 Solrosodlare
Livsmedelskoncernen Bergendahls har skrivit avtal med Huj, som gör växtbaserade smörgårspålägg. Nu efterlyses svenska solrosodlare.

Fler spaningar av Pontus Gustafsson

Vissa startup stärks av krisen

hållbarhetträdgårdsodling

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!