Tre nyheter kan få stora följder för matsystemet.

Spaning

Nyheter med potentiellt stora följder

AGFO:s Lovisa Madås ser tillbaka på en sommar – och tre nyheter som kan förändra spelplanen för framtidens matsystem.

I dessa omvälvande tider tror vi på AGFO ännu mer på värdet av att höja blicken och se vad som väntar för matsystemet (läs gärna vår rapport om matsystemet post-corona). Som alltid har vi fokus på framtidens matsystem; hållbarhet, innovation och ny teknik.

Strax före sommaren pekade AGFO-Frida ut fem delar som präglat våren (läs den spaningen här). När jag nu ser tillbaka på sommaren finns det tre nyheter som jag vill lyfta fram, och som potentiellt kan få stora följder för matsystemet:

Nya siffror för befolkningsökningen

Att vi behöver producera mer mat och mätta en ökande befolkning vet vi. Men hur mycket mer? I juli publicerades en studie där forskare vid University of Washington i Seattle drar slutsatsen att världens befolkning om 80 år kommer att vara 8,8 miljarder. Det är drygt två miljarder färre än FN:s senaste befolkningsprognos.

Fotosyntesen saknas i beräkningarna

FN:s klimatpanel har missat att räkna in fotosyntesens effekter i sina beräkningar av jordbrukets klimatpåverkan. Att lantbruket ofta utpekas som klimatbov är därför felaktigt. Det menar universitetslektorn Per Frankelius som nyligen publicerade sin tes i Agronomy Journal.

Nya nationella mål

Vi måste slänga mindre mat. Nu har vi fått mål att förhålla oss till: Sveriges matavfall ska minska med minst 20 viktprocent per person, och andelen livsmedel som når butik och konsument ska öka. Detta ska nås till 2025 enligt de nya regeringsmålen.

Dessa tre nyheter kommer vi att dyka ner mer i under hösten. Dessutom kan du se fram emot insikter om ökad kolinlagring, näring i framtidens mat, morgondagens klimatmärkning, nya spännande innovationer – och mycket mer. Vilket ämne engagerar dig? Hör gärna av dig.

Stay tuned!
Och stay stafe.

Team AGFO väljer veckans:

⭐️ Ny stjärna
Team AGFO har fått en ny kollega, du möter hen här.

🤔 Vilket ämne lockar dig?
400 personer har satt betyg på våra AGFO Talk-förslag för hösten. Missa inte chansen, tyck till här!

♻️ Metod
Den nya metoden ”svinnovation” ska hjälpa livsmedelsföretag ta till vara på spill eller sidoflöden i sin produktion.

🍽 Matvanor
Hur påverkas våra matvanor av coronakrisen? Det ska ett forskarteam från Borås Högskola undersöka.

🤼‍♂️ Finalister
Dagligvarugalans finalister är klara, bland priserna finns Årets Hållbarhetsinitiativ.

🤖Maskin
Här är den – maskinen som kan göra gräs till mat för människor.

💵Utlysning
Lidl utlyser 11 miljoner kronor för utveckling av hållbara livsmedelssystem.

LÄS FLER SPANINGAR AV LOVISA MADÅS:

Rätten att imponera med i midsommar

Hög tid att bli smartare

Den nya gröna vågen väcker frågor

På andra sidan krisen

I krisens spår ställs nya frågor

Hajpad sektor under lupp

Vi blickar framåt

Här är nästa kunskapsförflyttning

Meningslös mat när filterbubblan tar över

Trendigt, hett – och outforskat

Våga vara modig på krogen

Matnyttigt från Almedalen

Dags för action 

Korten på bordet

Att skapa värde och mota meningslösheten

Vertikalodlarens uppgång och fall

Pengar söker nya ägare

Mjölkens position utmanas

Matens nya modeord

Insikter 2018 och förhoppningar 2019

Pusselbiten som saknas

Det anonyma köttet utmanas

Den nya tidens parfym

En exceptionell vecka

Dags att kavla upp ärmarna

Grusade förhoppningar

Så tycker ni om vårt arbete

Myllans år

Ät upp ditt flöde

Branschen som rör på sig

Det flytande brödet tar ny form

Snabbt, enkelt, individanpassat

Insikter 2017, förväntningar 2018

Peppat läge!

Mot en smartare matkedja

Insikter från London Food Tech Week

Clean eating på fallrepet

On the road

I ivrig väntan på rapsfärs

befolkningsökningfotosyntesmatavfallmatsystemet

Lovisa Madås

Grundare AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!