Frida Jonson lyfter fram fem signifikanta saker från våren och försommaren 2020. Foto: Istock

Spaning

Vårens utropstecken (!)

AGFO-Frida pekar på fem saker som stått ut eller präglat första halvåret. Dessutom bjuder på vi poddtips och sommarläsning.

✔️ Krisen
I princip allt under våren har handlat om pandemin och krisen – med rätta. Ljusglimtar finns i alla ansträngningar som enskilda företag har gjort, nya samarbeten som knutits och affärsmodeller som stöpts om. Hämta gärna vår insiktsrapport om hur krisen påverkar framtidens matsystem, finns på både svenska och engelska.

✔️ Årets svängning
För tio år sedan var mäktiga matorganet FAO:s framtidslösning kraftigt ökad matproduktion och ett intensifierat jordbruk. Idag har pendeln svängt och integrerad djur- och växthållning lyfts fram liksom conservation farming. Vi djupdyker i ämnet här

✔️ Utmaningar söker entreprenörer
Allt fler innovationstävlingar har utgångspunkt i hållbarhetsutmaningar. En av Sverige hittills mest okända innovationer lyfte vi nyligen. Det handlar om ett alternativ till palmolja – lokalt producerad i Sverige. Möt innovatörerna här

✔️ Proppen ur för obemannade butiker
Nyheterna har duggat tätt under våren, och ännu mer i juni. Coop är senast ut med att lansera obemannade butiker. Här listar vi olika satsningar

✔️ Mer fokus på växtbaserat – och lokalt
Vi ser ett ökat fokus på växtbaserade produkter, och en ökad vilja att ha svensk råvara i dem. Ica har sjösatt en ny satsning och i fält provodlar t.ex Hushållningssällskapen nya sorter. I ett AGFO Talk i våras fokuserade vi på ämnet, titta här.

Nu tar AGFO Weekly paus, och återkommer i augusti. HÄR bjuder vi på sommarläsning – från klimatmärkning, robotar i matsystemet och framtidens förpackningar. Och så klart poddtips.

☀️☀️☀️

🎉  Och gissa vad? I veckan firar AGFO tre år! Vi är glada och stolta över att du ingår i vårt nätverk. Nu hoppas vi att du vill vara med och vidareutveckla AGFO genom att tycka till om våra nya idéer och samtidigt få ta del av exklusivt material före alla andra. Hur låter det? Tryck här för att vara med! 

Team AGFO väljer veckans:

🎉 Grattis
Vultus vinner Icas entreprenörspris! Startupen använder AI-teknik med satellitbilder för effektivare gödsling. Läs här

Fler spaningar från Frida Jonson:

Fyra perspektiv om växtbaserat protein

Så påverkar 5G matsystemet

Utstakad väg mot fossilfri mat

Framtidens smak är hållbar

Data, maten och myllan – det här är bara början

Landbaserad fisk: Så hindras en framtidsbransch

Rapportsläpp: Den rätta matsanningen

Den nya svenska exportsuccén

Nytt lyft för bortskaffad fråga

EU: Ge maten en röst

AGFO lägger korten på bordet

2019 kan bli historiskt insektsår

Derfor lykkes Danmark

En helig graal på väg att öppnas

 

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!