Lovisa Madås
Grundare AGFO
”Jag är faktiskt mållös, den är helt fantastisk!”. Det är midsommar för två år sedan och några bekanta är på besök från USA.
Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp dig här
En i sällskapet arbetar som privat kock hos en stenrik familj i Bel Air. Nu är hon i Sverige för att uppleva natur, krogliv och för att hitta nya rätter att överraska den kräsna Bel Air-familjen med.
Midsommarbordet dukas fram och traditionella rätter och sill samsas med nya råvaror som landbasererad fisk och tångkaviar. Det är när desserten kommer fram som kocken blir mållös. På bordet står den bohuslänska landskapsrätten äggost – betagande vacker och väldigt god. När sedan den vackra formen plockas fram, ja då står det klart: rätten skall med över Atlanten.
Här trodde man att de nya produkterna skulle impa, men istället var det en okänd rätt från 1600-talet som vann striden. Om jag äter någon äggost i helgen? Givet. Här är vad övriga i team AGFO ser fram emot att käka i midsommar:
☼☼☼
Frida Jonson
Längtar efter att skörda färskpotatisen av klassiska sorten Blå Mandel – vansinnigt god och vacker.
Kristofer Lund
Jag tänker superlokalt: egna ägg, färskpotatis, dill, rädisor, morötter och sallad. Ost och kött hoppas jag hitta på reko-ringen, lokalproducerad öl råder det ingen brist på. Helt okej att matjessillen kommer i burk från en plats där det finns mer vatten.
Pontus Gustafsson
Inlagd aubergine (för att pleasa vegetarianer), silltårta, vällagrad kombucha (nubben för oss som inte dricker så mycket alkohol), färskost gjord av kefir till knäckebrödet och egenodlad färskpotatis.
Louise Ungerth
Sill och OP Anderson. Alkoholfritt öl (så att man kan ta fler snapsar). Matjes med tillbehör, gubbröra, Jansons frestelse, färskpotatis med mängder av dill. God ost. Gott bröd. Jordgubbar med grädde. Kaffe, choklad och lösgodis.
Linda Linnskog-Rudh
Rökta räkor, musslor och krabba. Nybakt färskt bröd och chilimajonnäs. En flaska Vve Fourny & Fils till.
Ta hand om dig och dina nära i helgen!
Team AGFO väljer veckans:
💯 Lista: World Economic Forum pekar ut 100 tech-pionjärer. Kött av luft och billigare mat i afrikanska städer är två exempel på matfronten.
🗣 Diskussion: Hur påverkar Covid-krisen framtidens mat? AGFO:s Lovisa Madås var med i webinaret Next is now.
💡 Innovationstävling: En digital odlingsassistent och en vattenmadrass för kor är två innovationer som nominerats till Elmia Lantbruks innovationstävling.
🍺 Algöl: Ett australiskt ölbryggeri vill minska koldioxidutsläppen vid bryggning genom att använda en oväntad ingrediens – alger.
🐐 Resursräddare: Svenska Getavelsförbundet vill få oss att äta getkött. Nu söker de pengar till ett nytt projekt.
🐤 Sojafritt foder: Hönsfoder på svenskt spannmål och fransk kyckling uppfödd på insektsolja. Det är två initiativ för att komma ifrån sojaberoendet.
📃 Forskningsrapport: ”Vi behöver styrmedel för att få folk att äta hållbart”. Det är en av rekommendationerna i en ny rapport.
Läs fler spaningar av Lovisa Madås:
Spaning
Det är befriande med drycker som inte alltid passar in i mallen, tycker AGFO-Frida när hon blickar framåt. Den här spaningen […]
Spaning
I veckans spaning går AGFO-Lovisa bakom lysdiodernas förtrollande sken. Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig […]
Spaning
AGFO lyfter gärna fram gränsöverskridande samarbeten som en viktig del i utvecklingen av framtidens matsystem. Dags att leva som vi lär. […]
Spaning
Team AGFO bjuder på insikter från 2020, jultips och tankar inför det nya året. Linda Segerblom VD Störst intryck i […]
Spaning
Behöver besöksnäringens framtida ledare vara hållbarhetsexperter? Det undrar AGFO:s Frida Berglund i veckans spaning. Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev […]