Varför står vissa startups bättre rustade än andra? Pontus Gustafsson spanar.

Spaning

Vissa startup stärks av krisen

Varför kommer agtechstartups klara sig bättre än många andra startups? Det funderar investeraren och affärsutvecklaren Pontus Gustafsson på i veckans spaning.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp dig här

Covid-19 har fått börser att skaka och investeringar i startups har i vissa fall minskat med mer än 50 procent. Inom agtech har tillväxten varit stark de senaste åren, men det lär bli svårt att bibehålla samma fart nu. Jag tror dock att agtechstartups kommer att klara sig relativt bra jämfört med andra startups tack vare den hårdnackade kultur som råder i branschen.

Min erfarenhet säger mig att lantbrukare är uthålliga och agerar med jämnmod. Man är medveten om att mycket, såsom väder och världsmarknadspriser, ligger utanför ens kontroll och agerar därefter. Covid-19 är en unik situation, men lantbrukare har genomlidit i många avseenden värre kriser, såsom torkan 2018. Grundare av startups med lantbruksbakgrund har förhoppningsvis samma nedärvda resiliens och borde kunna dra nytta av att deras kunder inte stressar upp sig mer än nödvändigt.

Dagens situation krävs att bolagen snabbt bevisar sin tes om att skapa mervärde

Att branschen – i vissa avseenden – inte är särskilt digitaliserad, vilket McKinsey konstaterat tidigare, borde innebära att innovationerna främst är kopplade till grundläggande delar av en lantbrukares vardag såsom handel och optimering av gödning. Att man väljer att stanna kvar hos dessa startups är mer troligt än hos många andra typer av nice-to-have-lösningar som startups erbjuder.

Däremot krävs det att bolagen snabbt bevisar sin tes om att skapa mervärde i en situation som dagens. Med den osäkerhet som råder är det rimligt att tro att lantbrukare kommer att ställa hårdare krav och snabbt vill se avkastning om man satsar på nya lösningar. Detsamma gäller investerare där riskaptiten minskar rejält. Men kapitalet måste jobba och då tror jag fler investerare riktar sin uppmärksamhet mot mer konjunkturokänsliga branscher och bolag, såsom jordbruk och livsmedel.

Det sägs ju att kriser föder bra bolag och sållar ut agnarna från vetet. Det blir intressant att se vilka startups som går stärkta ur detta. Vad tror du?

Pontus Gustafsson
Affärsutvecklare och investerare

Team AGFO väljer veckans:

👨‍🌾 Hyllade bonde
Mjölk- och köttbönder, fiskare och växtodlare – kolla in alla nominerade till Årets Bonde.

⭐️ Tävling
Den som har en hållbar och innovativ livsmedelsprodukt gjord på svenska råvaror, kan delta i tävlingen Ät! Stockholm 2020.

🧀 Ost
Hur påverkar gräset en ko äter smak och mognad hos ost? Det undersöker forskare vid SLU. Läs mer.

💪 Tillväxt
Konceptet obemannade butiker växer. Uppstickaren Lifvs meddelar att de ska ha 40 butiker i landet vid slutet av 2020

🍽 Matsvinn
Några veckor till finns dokumentären Det stora matsvinnet att se på UR Play.

🐗 Vildsvin
Jordbruksverket vill att svenskarna ska börja äta mer vildsvinskött och utlyser 5,5 miljoner kronor till projekt som har lösningar. Läs mer.

💚 Vill du hålla koll på framtidens matsystem och dess möjligheter? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp här

Läs också:

Startups: Då är innovationshubbarna som bäst

Kartläggning: Så har det gått för matjättarnas innovationshubbar

Innovation: ”Vi kanske tänker fel”

Guide: Svenska innovationshubbar

agtechinnovationstartup

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!