Att rättvist klimatmärka mat är inte helt enkelt. Bild: Istock

Omvärld

Tema: Klimatmärkning

AGFO har tagit en ordentlig titt på klimatmärkning och klimatberäkning av mat – och kan konstatera att frågan är komplex.

Artikeln uppdaterades: 13 maj 2020


Intervju: Så påverkar klimatmärkning våra val

Det finns ett stort intresse bland konsumenterna för en klimatmärkning av livsmedel, visar en ny forskningsrapport. Läs artikeln här


Klimatmärkning: ”Vi kan inte vänta”

Max Burgers, Mat.se, Findus och Oatly är fyra aktörer som klimatmärker sin mat med hänvisning till att kunderna vill veta hur stora utsläpp maten de äter orsakar. Kritikerna menar att klimatmärkningen ger en skev bild av verkligheten. Läs intervjuerna här


Klimatmärkning av mat kritiseras

Många konsumenter vill se klimatmärkning på mat – och aktörerna som ger svaren blir fler. Går det att lita på siffrorna? Matkonsulten Gunnar Rundgren har anmält klimatmärkningarna samtidigt som forskarna ser dem som ett viktigt verktyg. Läs artikeln här


Rapporttips

I konsultbolaget Mackleans rapport Insikt: Klimat beskrivs tre delar i livsmedelsföretagens arbete på vägen mot minskad klimatpåverkan. Hämta rapporten här


Spaning: ”En oväntad insikt när jag klimatberäknade gården”

Kan lantbruket bli klimatneutralt? Emma Hartelius, som driver Grimstorps gård i Västergötland, berättar om hur hon klimatberäknat gården. Läs spaningen här


Så jobbar supertalangen klimatsmart på gården

Han har rankats som en av Sveriges 101 supertalanger av Veckans affärer, fått epitet Sveriges klimatsmartaste nötköttsproducent och affärsstrategin är att ”hållbarhet säljer”. AGFO hälsar på hos lantbrukaren Jens Thulin för att se vad hållbarhet innebär konkret på gården. Läs intervjun här


AGFO-spaning: Sorry, men det är inte så enkelt

Under 2019 blev de allt fler – klimatmärkningarna som sätter siffror på hur mycket utsläpp varje matvara har. Äntligen tycker vissa, medan andra menar att det är för tidigt. Läs hela spaningen här


Spaning: På väg mot ett klimatpositivt jordbruk

”Att klimatkompensera genom att plantera träd i all ära. Men hade det inte varit mer intressant om svenska lantbrukare hade fått betalt för att binda kol i marken när någon prompt måste flyga till Thailand? Nytta, direkt på hemmaplan.” AGFO:s Frida Jonson reflekterar över olika odlingssystem och deras möjlighet att bli klimatpositiva. Läs Frida Jonsons spaning

🌟 Din genväg till framtidens matsystem

Matsystemet omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll. Läs mer ➔

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly – signa upp här

klimatberäkningklimatkompensationklimatmärkning

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!