AGFO:s Lovisa Madås spanar efter nya perspektiv på restavfall. Foto: Istock/AGFO

Spaning

Hög tid att bli smartare

Vi behöver nyttja våra befintliga resurser smartare. Det pekar forskare ut som en viktig del i ett mer hållbart matsystem. I veckans spaning lyfter AGFO:s Lovisa Madås några goda exempel.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

För lite mer än två år sedan skrev jag en spaning om utvecklingen av rapsfärs. Jag var grymt nyfiken då – och det samma gäller idag. Därför är det extra roligt att läsa om ett nytt forskningsprojekt som tittar på hur rapsfrökakan, en restprodukt vid produktion av rapsolja, kan användas för utvinning av växtbaserat protein som livsmedel. För det produceras en hel del raspfrökakor i Sverige, närmare bestämt 185 000 ton årligen. En hel del går till djurfoder, men här tror forskarna att vi även kan nyttja det till humankonsumtion. Från restavfall till smarrigt käk!

Allt fler aktörer tittar på hur matsystemets sidoströmmar och restavfall kan användas smartare. Här är 8 exempel:

  1. Mycorena skapar ett protein och återvinner avfall samtidigt. Bolaget odlar ett svampbaserat protein av restprodukter från livsmedelsindustrin.
  2. Enöga Mat gör getköttsprodukter på ratade bockkillingar som inte går att använda i getostproduktionen. Djuren betar i naturreservat och bidrar till biologisk mångfald.
  3. Resqued räddar frukt från biogasdöden, och producerar juicer och nu även glass.
  4. Värphönsburgaren gjord av värphöns som vanligen inte används som livsmedel.
  5. Fler och fler vill brygga öl av svinnat bröd. Exempel är Kvarnagårdens Bryggeri i Småland, och nya bolaget Brave Brew som med sin första öl Crumbs vill minska brödsvinnet.
  6. Renewal Mill omvandlar fiberrika rester från livsmedelsförädling till mjöl.
  7. Ways2Taste heter ett forskarprojekt som vill utveckla metoder för att odla svampar på restprodukter som annars skulle ha blivit avfall. Målet är att framställa en ny proteinkälla.
  8. Många forskare menar att vi borde titta mer mot tång och alger, här finns exempel på aktörer.

Åtta exempel – men det finns fler. Vilka outnyttjade resurser tycker du borde få mer uppmärksamhet?

Hör gärna av dig.

Team AGFO väljer veckans:

📺 TV-tips
Är du mer nyfiken på cirkulär livsmedelsproduktion? Kolla in vårt AGFO Talk på temat, titta här

💡 Rapport
Icas senaste rapport ”Matrevolution” fokuserar på tre områden som de menar gör matsystemet mer hållbart, hämta rapporten här.

🧭 Nordligaste producent
Följ med till världens nordligaste producenter av rybsolja och senap, läs här.

📡  Dataplattform
Nu har Hushållningssällskapet, Lantmännen, LRF och Växa Sverige enats om att skapa en dataplattform.

🌟 Tema
På tal om svinn kan vi rekommendera vår tema-artikel om matsvinn.

👨‍🌾 Unga lantbrukare
Svenske Simon Wancke sitter med i styrelsen för European Council of Young Farmers. I veckan tog han över deras instagramflöde.

Se AGFO Talk: Cirkulär matproduktion

Fler spaningar av Lovisa Madås:

Den nya gröna vågen väcker frågor

På andra sidan krisen

I krisens spår ställs nya frågor

Hajpad sektor under lupp

Vi blickar framåt

Här är nästa kunskapsförflyttning

Meningslös mat när filterbubblan tar över

Trendigt, hett – och outforskat

Våga vara modig på krogen

Matnyttigt från Almedalen

Dags för action 

Korten på bordet

Att skapa värde och mota meningslösheten

Vertikalodlarens uppgång och fall

Pengar söker nya ägare

Mjölkens position utmanas

Matens nya modeord

Insikter 2018 och förhoppningar 2019

Pusselbiten som saknas

Det anonyma köttet utmanas

Den nya tidens parfym

En exceptionell vecka

Dags att kavla upp ärmarna

Grusade förhoppningar

Så tycker ni om vårt arbete

Myllans år

Ät upp ditt flöde

Branschen som rör på sig

Det flytande brödet tar ny form

Snabbt, enkelt, individanpassat

Insikter 2017, förväntningar 2018

Peppat läge!

Mot en smartare matkedja

Insikter från London Food Tech Week

Clean eating på fallrepet

On the road

I ivrig väntan på rapsfärs

matsvinnsidoströmmarupcycling

Lovisa Madås

Grundare och ansvarig AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!