Fredrik Åkerman, Nils Österström och Elin Aronsen Beis har alla deltagit i innovationsprogram.

Intervju

”Allt att vinna på att ta hand om sina startups”

Acceleratorer och inkubatorer är som bäst när de öppnar upp sin data, sina nätverk och marknader. Det säger de foodtech-startups som AGFO har varit i kontakt med.

💡Det här är en artikelserie om svenska innovationshubbar. Del 1: Jättarnas innovationsprogram – så har det gått. Del 2Så säger startups Del 3Guide till hubbarna Del 4: Spaning – då är mathubbarna som bäst

Nils Österström är medgrundare av Morabaserade Tebrito. Företaget startades 2016 och bedriver storskalig produktion av mjölmask som blir livsmedel, foder och växtnäring.

Han anser att inkubatorer och acceleratorer kan fylla en ”otroligt viktig funktion”. Bolaget har deltagit i flera sådana initiativ, däribland Dalarnas science park och EIT Climate-KIC Nordic.

– De kan hjälpa till med allt från finansiering till att hitta nya kunder och marknader. Men även ge legalt stöd kring hur man till exempel hanterar immateriella värden såsom patent, säger Nils Österström.

Man har allt att vinna på att ta hand om sina startups.

Elin Aronsen Beis är grundare av Solnabaserade Foodloopz som hon startade 2016. Startupen hjälper företag att minska sitt matsvinn på olika sätt. Foodloopz har bland annat deltagit i Tillväxtverkets bootcamp-helger, EU-projektet Matlust, Sweden foodtech, som är en plattform och mötesplats för foodtech-aktörer, samt Sodexos accelerator Sparx som man fortfarande har en tät dialog med.

Elin Aronsen Beis,  Foodloopz

Hon tycker att accelerator- och inkubatorprogram verkligen kan stärka nystartade företag om de öppnar upp sin data, sina nätverk och marknader.

– Det är det man har absolut störst behållning av. Att lära sig pitcha och utveckla sin affärsmodell kan vara värdefullt första gången, men sedan hamnar det lite i byrålådan. Istället fokuserar man allt mer på att utöka sitt branschnätverk och hitta kunder, säger Elin Aronsen Beis.

De som varit bäst på det hittills är Sodexos Sparx och Matlust, anser hon. Foodloopz får exempelvis ta del av Sodexos matsvinnsdata som brukar vara hemlig på de flesta företag. Startupen har också bjudits in till många event och Sodexo har i sin tur köpt en del eventprodukter från Foodloopz. Bolagen för nu även en dialog kring en ny affärsmöjlighet.

De programorganisatörer som uppvisat ett bristande engagemang och mer velat ”skyffla igenom startups genom processen för att kunna bocka av dem och gå hem”, har fungerat sämre, tycker Elin Aronsen Beis.

– Den löpandeband-inställningen ska nog undvikas. Man har allt att vinna på att ta hand om sina startups. De som inte gör det hittar inga samarbeten, säger hon.

Har tackat nej

Nils Österström på Tebrito är inne på samma linje. Organisatören bör ha en tydlig och klar bild av programmets syfte och mål för att det ska bli relevant.

Nils Österström, Tebrito

Företaget har även tackat nej till program som kräver frekvent fysisk närvara på annan ort under lång tid. Det blir svårt att hinna sköta sitt företag med ett sådant upplägg, menar han. Samtidigt ser han ett stort värde i personliga möten för nätverksbyggande och samarbeten, men närvarokraven får inte vara för höga.

– Det är också otroligt viktigt att ha en bra mix mellan akademi, näringsliv, investerare och startups. Man måste också ge tid till personliga möten och skapa förutsättningar för att hitta nya kunder och säkerställa rätt kapital, säger han.

Fredrik Åkerman är en av medgrundarna av Volta Greentech, startat 2018, och som tagit fram en algbaserad fodertillsats. Tillsatsen uppges av företaget minska kors metanuppsläpp med 80 procent. Bolaget deltar nu i Bloomers accelerator-program som Coop, Norrsken foundation och Sweden foodtech står bakom.

Fredrik Åkerman tycker att acceleratorn gett dem tillgång till ”jättebra mentorer” från bland annat Coop, och hjälpt dem att komma i kontakt med rätt personer inom matvarukedjan. Startupen har sjösatt ett pilotprojekt med målet att sälja sin fodertillsats till Coops leverantörer av kött och mjölk. Han uppskattar också att företagen själva får välja utbildningsmoduler som passar deras behov.

Deltagarna ska egentligen sitta i Norrskens lokaler i centrala Stockholm. Men på grund av coronapandemin måste all undervisning och kommunikation nu ske digitalt.

Fredrik Åkerman, Volta Greentech

– Det oroade mig lite i början för nätverksbiten är väldigt värdefull för ett nystartat företag. Men jag tycker Bloomer löst det väldigt bra digitalt, säger Fredrik Åkerman.

Volta Greentech har tidigare varit del av inkubatorn KTH Innovation. Där fick de bland annat bra hjälpa kring hur tekniska produkter kan kommersialiseras och hur man skapar aktieägaravtal och kundkontrakt, tillägger Fredrik Åkerman.

Skribent: David Gustavsson

Läs ÄVEN:

Det här är en artikelserie om svenska innovationshubbar med fokus på agtech & foodtech:

Del 1:  Jättarnas innovationsprogram – så har det gått

Del 2: Så säger startups om innovationshubbarna

Del 3: Guide till de svenska innovationshubbarna

AGFO-spaning: Då är mathubbarna som bäst

AGFO-tema: Mat och innovation


AGFO-karta: Svenska ekosystemet

Aktörerna som hjälper och stöder, som finansierar och marknadsför, som accelererar och för branschens talan.  Hämta den svenska Ekosystemkartan här

Se AGFO Talks:

Storföretagen + startups = sant?

I panelen: Henrik Åkerman Food for Progress, Ariella Rotstein ICAx och Samir el-Sabini SUP46. Här kan du läsa en summering

Vad hindrar svensk matinnovation?

I panelen: Daniel Skavén Ruben The Rockefeller Foundation, Liisa Smits Ignitia och Per Arfvidsson Sweden Food Arena/Lantmännen. Här kan du läsa en summering

Hur kan innovation skapa ett hållbart matsystem?

I panelen: Per Frankelius Linköping Universitet, Fredrika Gullfot Simris Alg, Filip Lundin Macklean och Donnie SG Lygonis KTH Innovation. Här kan du läsa en summering

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly – signa upp gratis här

 

Acceleratorinkubatorinnovationinsekterstartup

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!