Bild: Istock

Omvärld

Tema: Lokalproducerad mat

Vad säger forskarna, entreprenörerna och matjättarna om lokalproducerad mat? Vi summerar intervjuer och reportage på temat.

Artikeln uppdaterades senast: 25 juni 2020

AGFO Talk: Lokalproducerat – hype eller framtiden?

Lokalproducerad mat efterfrågas som aldrig förr – men vad betyder egentligen begreppet? Och vilken roll spelar den lokala maten i framtiden? Inspelat i maj 2020. Läs summering och se hela inspelningen här


Guide: Tjänster för lokalproducerad mat

Appar och e-handel banar väg för den växande trenden att handla lokalproducerat direkt från producenten. Här är svenska tjänster som ser till att det blir lokalt på tallriken. Läs guiden här


”Innan 30 ska vi omsätta 30 miljoner”

Dagligvaruhandeln är nästa stora utmaning för Stekosterian – ett ungt mejeriföretag i Skara som kör så det ryker. Deras svenska lokalproducerade stekost, av halloumikaraktär, säljer slut i hyllorna. Läs hela artikeln här


Spaning: Hur kort kan försörjningskedjan bli?

Området som ibland brukar kallas ”supply chain tech” får i krisens kölvatten alltmer uppmärksamhet när vi prioriterar det lokala över det globala. AGFO-Kristofer spanar på hur självförsörjningsgrad, försörjningsförmåga, beredskapslager och lokalproducerat blivit buzzwords under våren 2020. Läs hans spaning här


Så olika definierar vi lokalproducerat

Nära, inom länet eller svenskt – vad är lokalproducerad mat? Behövs det en nationell definition? AGFO Talk-publiken har tyckt till – här är svaren

Lyssna:

P1 Morgon sände ett reportage om rekoringar runt om i landet som märker ett uppsving i coronakrisens spår. Lyssna här


Matjättar öppnar upp för lokala producenter

Nödropet från småproducenter gav eko direkt – nu öppnar matjättarna så att det blir enklare för lantbrukare och mindre producenter att sälja via dagligvaruhandeln. Läs artikeln här 


Spaning: I krisens spår ställs nya frågor

AGFO:s Lovisa Madås om hur pågående kris flyttar fram vårt fokus på lokalproducerad mat. Läs spaningen här


Intervju:  Därför handlar vi lokalproducerad mat

Rekoringar har blivit populärt. Men vilka drivkrafter finns för människor att handla lokalt? Heléna Lindström har djupdykt i fenomenet. Läs intervjun här


Spaning: En starkt bidragande orsak till klimatkrisen

”Förutsättningarna för fänkål att trivas i Sverige finns uppenbarligen. Men det märks inte nämnvärt på lokala matbutikens hyllor. Här trängs svenska grönsaker med bleka, vissna, övermogna eller undermogna grönsaker som rest från Nederländerna, Spanien eller runt halva jordklotet”.  Läs hela spaningen här


Måltidsturism på stark frammarsch

Sverige har stor potential som måltidsdestination. Fyra årstider, vacker natur och hög ranking i hållbarhetsindex bäddar för framgång – men Sverige får växla upp om vi ska bli det nya Italien. Läs reportaget här


Så blir vi ett foodieparadis

Sverige är bland de bästa länderna i världen på hållbarhet. Blir vi lika bra på att visa upp vår matkultur kan Sverige bli ett resmål man vallfärdar till. Den här veckan spanar AGFO-Linda på matturism. Läs spaningen här

AGFO Talk: Hur handlar vi maten i framtiden?

Trendspaning och panelsamtal om hur vi kan tänkas handla maten framöver. I panelen: Johan Åkesson Sprillo, Anna Åkesson Hemköp, Albin Ponnert Local Food Nodes och Felix Åberg HUI Research. Inspelat i februari 2018. Här kan du läsa en summering

AGFO Talk: Hur väljer vi maten?

Vi utsätts för förändringar i vårt ätande hela tiden. Men vilka beteenden är vi villiga att ändra på och vilka förändringar skaver? Detta och mer diskuterades av panelen som utgjordes av Carl-Johan Lagerkvist från SLU, Nils Österström från Insektsföretagen och Anette Rosengren. Inspelat i augusti 2018. Här kan du läsa en summering

Livsmedelsverkets definition av närproducerat:

”Produkter märkta med närproducerat, lokalproducerat och liknande uttryck bör vara märkta med en tydlig uppgift om var produktionen skett. Detta för att konsumenten inte ska riskera att bli vilseledd. Att påstå att en produkt är närproducerad när den endast produceras på en plats, men säljs över hela landet, anses inte förenligt med hur en genomsnittskonsument uppfattar begreppet ”närproducerad”. Det har marknadsdomstolen slagit fast (MD 2010:9).” Läs mer här

🌟 Din genväg till framtidens matsystem

Matsystemet omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll. Läs mer ➔

 

💚 Vill du hålla koll på framtidens matsystem och dess möjligheter? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp här

lokal matlokalproducerat

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!