Gisela Pinto är koordinator för Ica:s portal för lokala leverantörer. Foto: IStock, Ica

Omvärld

Matjättar öppnar upp för lokala producenter

Nödropet från småproducenter gav eko direkt – nu öppnar matjättarna så att det blir enklare för lantbrukare och mindre producenter att sälja via dagligvaruhandeln.

🌟  Missa inte vårt kommande AGFO Talk-webinarie: Lokalproducerat – hype eller framtiden? Anmäl dig här

I coronas spår öppnas nya dörrar, en av dem leder in på butikshyllan hos de stora dagligvarukedjorna. Plötsligt går det mesta att ordna, regelverk för certifiering luckras upp och snabbfiler ordnas. För lokala producenter som vill leverera direkt utan mellanhänder till Ica, Coop, Lidl och Axfood har tröskeln hyvlats ner betydligt.

Det var i slutet av mars som ett antal småproducenter sände ett nödrop till dagligvaruhandeln i en debattartikel i Expressen. ”Vi begär inte några stora räddningspaket eller statliga subventioner – vi vill bara få möjligheten att nå ut och sälja våra produkter när krisen är total hos våra vanliga kunder”, skrev producenterna.

Gensvaret kom direkt. Lidls Sverigechef Johan Augustsson svarade med att lägga ut sin egen mejladress och be lokala producenter höra av sig direkt.

Icas VD Anders Svensson gav besked att man tillfälligt tar bort en del av certifieringskraven samt lyfter möjligheten med Icas Orderportal som funnits sedan 2017. Nicholas Pettersson, vd för Dagab som är Axfoods inköps- och logistikbolag, svarade att de öppnar upp en snabbfil där producenterna bedöms löpande, och snabbt kan tas in som leverantörer. Också Coop hörsammar lantbrukare och småproducenter, och uppger att de nu behandlar ansökningar som kommer in i deras leverantörsportal varje dag och gör en bedömning från fall till fall.

Även enskilda butiker tänker om runt det lokala.

– Jag tror att kunderna ställer sig frågan, behöver vi verkligen importerat lamm när vi har hagarna fulla här på Gotland? Det sade Markus Wahlgren, butikschef hos Stora Coop Visby, till Fri Köpenskap sedan Coop Gotland häromveckan valt att att i sina annonser fullt ut fokusera på gotländska produkter.

Svårdefinierat begrepp

Samtidigt är en befogad fråga hur man definierar lokalproducerat. Någon tydlig definition finns inte, förutom det som Livsmedelsverket skriver här.

Gisela Pinto är koordinator för Icas portal för lokala leverantörer och hon berättar hur de har gjort:

Gisela Pinto

– Vi har valt att inte begränsa oss till någon fast definition när vi jobbar med Icas lokalportal, utan är flexibla beroende på hur det ser ut i regionen. I Skåne, som har tätt mellan producenterna, kommer ofta en råvara från det absoluta närområdet, medan man i Norrland kan räkna en råvara som närproducerad inom en 40 milsradie.

Hon berättar också att det har tagit tid att arbeta upp portalen. Utmaningen har faktiskt varit att få in leverantörer – något som sannolikt kan förändras i det rådande läget.

Länkar till ovan nämnda debattartiklar: Lidl i Expressen,  producenternas nödrop, Icas pressmeddelande, Dagabs replik och Coops svar.

Läs mer:


AGFO-tema: Lokalproducerad mat

AGFO talk: Hur handlar vi maten i framtiden?

AGFO Talk: Hur väljer vi maten?

💚 Vill du hålla koll på framtidens matsystem och dess möjligheter? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp här

AxfoodCoopICALidllokal matlokalproducerat

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!