Den växtbaserade laxen är serverad. Foto: Vegan Seastar

Omvärld

Lista: Fisk och skaldjur i ny tappning

Växtbaserade räkor, vegansk lax och labbodlad fisk – vi listar 11 bolag som vill förändra vår syn på fisk och skaldjur.

Artikeln uppdaterades: 16 december 2020

Svensk startup

Protoypskiss. Bild: Hooked

Svenska startupbolaget Hooked jobbar med att ta fram växtbaserad tonfisk och lax till restauranger, hotell och dagligvaruhandeln och siktar på att lansera produkter under första kvartalet 2021. Bolaget meddelade i december att man fått in 5,1 miljoner kronor i en ny investeringsrunda. Hooked var även ett av de vinnande bidragen vid Venture Cup Öst 2019. Läs en intervju hos Food Navigator här.

Cellbaserad lax

Foto: Wild Type

San Francisco-baserade bolaget Wild Type utvecklar cellbaserad lax, det vill säga fisk som odlas från stamceller. Bolaget grundades 2016 och har fram till nu tagit in runt 150 miljoner kronor i investeringar. Ingen produkt finns på marknaden än men bolaget genomförde under 2019 en provsmakning av laxsushirullar för pressen. Målet är en storskalig cellbaserad fiskproduktion.

Vill på ledande inom cellbaserat vattenbruk

Foto: Blue Nalu

I San Diego finns BlueNalu, en startup grundad så sent som 2018. Målet är att bli ledande inom cellbaserat vattenbruk – fisk och skaldjur. Det finns ingen produkt på marknaden, men bolaget lyckades få till en provsmakning i december 2019. Tidigare i år tog bolaget in 20 miljoner dollar i en investeringsrunda.

Labbodlad tonfisk

Foto: Finless Foods
Ett av de mer omtalade bolagen inom cellbaserat vattenbruk är Finless Foods. Bolaget har siktet inställt på den blåfenade tonfisken. Ingen produkt har nått marknaden än, men en provsmakning för pressen har genomförts. 

Räkor från labbet

Foto: Shiok Meats

Singapore-baserade Shiok Meats vill bli först i världen med att ta cellbaserat räkkött till marknaden. Genom att extrahera stamceller från räkor och mata dem med näringsämnen i en lösning kan räkkött odlas fram. Kostnaden just nu? Fem tusen dollar per kilo.

Vegansk lax

Foto: Vegan Seastar
Växtbaserad lax – det är precis vad nederländska bolaget Vegan SeaStar framgångsrikt tagit ut på marknaden, bland annat i Sverige. Produkten produceras av tapiokastärkelse och sjögräs.

Växtbaserade räkor

Foto: New Wave

New Wave Foods ligger i startgroparna med att lansera ett substitut för räkor som de marknadsför som hundra procent växtbaserade, gjort på alger.

Växtbaserad tonfisk

Foto Atlantic Natural Foods

Atlantic Natural Foods grundades 2008 och säljer en växtbaserad tonfiskliknande produkt med sojamjölk som bas.

Bönbaserad tonfisk

Foto Good Catch

Amerikanska företaget Good Catch saluför ett alternativ till tonfisk. Deras produkt tillverkas av bönor, baljväxter och alger.

Kaviar av tång

Foto: AGFO

Den tångbaserade kaviaren har funnits i hyllorna ett tag nu och börjat hitta sin publik. Produkten, som ska efterlikna den fiskromsbaserade kaviaren, tillverkas av havstång.

Nya produkter av alger

Foto: Zeewaar

I Nederländerna finns algälskande bolaget Zeewaar. De har odlat alger kommersiellt sedan 2013 och bland deras produkter finns kittlande namn som The Dutch Weed Burger och Zeeuwse zeewierballen (alg- och tofuköttbullar).

💚 Vill du hålla koll på framtidens matsystem och dess möjligheter? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp här

Läs mer

AGFO-tema: Alger och landbaserad fisk


Spaning: ”Är det nu alger blir coolt?”


Intervju: ”Slående okunskap om innovationer”


Forskarna: Vi måste börja utnyttja resurserna rätt


Forskaren: Alger kan bli framtidens supermat


AGFO-spaning: ”Dags att gå under ytan”

Algercellbaseratfiskeväxtbaserat

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!