Bild: Perfect Day

Omvärld

Genombrott för kofritt mjölkprotein

Mjölkprotein utan ko blir godkänt som livsmedel, Bärta vinner mark och sillspad som protein – tre nyheter från veckan som gått.

Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Genombrott för kofritt mjölkprotein

Sedan 2014 har Perfect Day arbetat på ett mjölkprotein framtaget med mikrobisk fermentering – utan kor inblandade. Nu har FDA, motsvarigheten till Livsmedels- och Läkemedelsverket, godkänt proteinet som livsmedel. (Food Navigator) Läs mer ➔

🌟Läs mer om framtidens mjölk i AGFO:s temaartikel här


Krisen förstärker redan stark trend

I coronakrisens spår lyfts frågor om självförsörjningsgrad och lokal matproduktion. Här samlar vi därför intervjuer, reportage och inspelningar på temat lokalproducerad mat. (AGFO) Läs mer ➔


Bärta vinner ny mark

Varumärket Bärtas burgare och bitar, gjorda på svenska fermenterade ärter, tar sig in på hyllan hos både Ica och Bergendahls. Swedish Temptations heter företaget bakom produkterna. (Food Supply) Läs mer ➔

🌟Läs mer om växtbaserat protein i AGFO:s temaartikel här


Sakad nöt blir användbar ingrediens

Pektin, som används som förtjockningsmedel, kan utvinnas ur cashewnötsskal – en tidigare restprodukt. Det är danska Teknologisk Institut och startupbolaget Fruit-Up som tagit fram metoden. (Food Supply) Läs mer ➔


Målmedvetet arbete mot fossilfri produktion

Med egen produktion av solel och HVO eller eldrift på maskinerna har lantbrukaren Håkan Carlborg i Uppland snart gjort sig helt oberoende av fossila bränslen. (ATL, betallänk) Läs mer ➔

🌟Läs mer fossilfritt matsystem i AGFO:s temaartikel här


Sillspad blir hållbart protein

”Svinn från havet måste tas tillvara”. Livsmedelsforskaren Ingrid Undeland, Chalmers visar att antioxidanter och protein kan utvinnas ur vattnet som använts i sillproduktion. (Forskning och Framsteg) Läs mer ➔

🌟Läs mer fisk och alger i AGFO:s temaartikel här


Blockkedjan visar kunden kaffets resa

Nestlé, som använder IBMs blockkedjeteknik för att öka matens spårbarhet, lägger till svenska kaffemärket Zoégas i kedjan. Kunden kan skanna en QR-kod och följa kaffet från planta till butik. (Food Dive) Läs mer ➔

🌟Läs mer om blockkedjan i AGFO:s temaartikel här


💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis här

bärtablockchainblockkedjakretsloppmjölkperfect dayprotein

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!