AGFO-Frida skriver om fyra saker som hon reagerade extra på under AGFO Talk. Foto: Brid

Spaning

Fyra utropstecken om svenskt protein

Om vegoprodukterna som saknas i hyllan och fyra perspektiv att ta med sig från AGFO Talk – det skriver AGFO-Frida om i veckans spaning.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

I tisdags sadlade AGFO Talk om från ett fysiskt mingelmecka till ett fullfjädrat webinarie. Över 600 personer från hela Sverige var anmälda till det engagerande temat – svenskt växtbaserat protein.

Många intressanta perspektiv lyftes under panelsamtalet. Själv reagerade jag extra på det här:

1. Delat risktagande. Vikten av långsiktiga kontrakt mellan lantbrukare och beställare för att öka odlingen, produktionen och dela risken lyftes flera gånger.

2. Volym, inte kvalitet. Lantbrukaren Roland Höckert berättade att han får betalt på kilo och volym och att han sällan får reda på vilka egenskaper hos grödan han ska värdesätta. ”Ska jag tjäna pengar måste jag ha grödor som avkastar mycket. Egenskaper är inte med i prissättningen; om smakkvaliteten är bra, om det är bra proteiner och kvalitet. Jag som lantbrukare vet väldigt lite om hur jag ska påverka min produktion för att göra produkterna mer smakliga för konsumenten.”

3. Lägre marginaler. Kan handeln tänka sig lägre marginaler på växtbaserade produkter med svensk råvara i för att bidra till förändring? Den frågan fick Åsa Wickholm, chef på Egna Varumärken på Coop. Svaret blev något av ett ja. ”Vi vill erbjuda kunderna ett smart val som de efterfrågar. Är de så att vi har produkter som vi ser att vi har en vinning av att investera i så är det en möjlig investering, och det händer att vi gör det.”

4. Fler alternativ. Jag saknar själv fler olika sorters svenskodlade bönor att köpa. Jag är inte ensam, när vi frågade AGFO Talk-publiken vad de saknade fick vi 95 svar. Bland annat mindre processade produkter och leverpastej. Här kan du se alla svaren

Se hela eventet och läs en sammanfattning med agerbara insikter – klicka här.

I vårt nästa webinarie 26 maj djupdyker vi i trenden ‘Lokalproducerat – hype eller framtiden’. Varmt digitalt välkomna då, läs mer och anmäl dig här.

Ha en trevlig Valborg!

Team AGFO väljer veckans:

🥇 Nominera
Årets tema för Polarbröds Utstickarpriset är resurseffektivitet och cirkularitet. Vem ska vinna prissumman motsvarande 100 gram guld? Nominera här

🎧  Poddtips
Hur kommer pandemin påverka vårt sätt att äta tillsammans? Kropp & Själ i Sveriges Radio reflekterar med gäster här.

💵 Investering
Plantible Foods som gör livsmedel på vattenväxten duckweed säkrar investering på 4,6 miljoner dollar.

👨‍🌾 Global koll
Tekniktungt – kolla in historier från en traktorhytt i twitterkontot Ag of The World som skildrar jordbruk från världens hörn.

⚔️ Duell
Ska Sverige öka självförsörjningsgraden på livsmedel? En agronom och en forskare duellerar hos Naturvetarna.

🎤 Do tank
Madeleine Linins Mörner intervjuas i SvD om hur Axfoundation vill vara ”do tank” mer än ”think tank”.

🌿 Behov av arbetskraft
Jordbruksverket sätter siffror på hur stort problemet med uteblivna säsongsarbetare kan bli för den svenska trädgårdsnäringen.

💚 Vill du hålla koll på framtidens matsystem och dess möjligheter? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp här

Fler spaningar av Frida Jonson:

Så påverkar 5G matsystemet

Utstakad väg mot fossilfri mat

Framtidens smak är hållbar

Data, maten och myllan – det här är bara början

Landbaserad fisk: Så hindras en framtidsbransch

Rapportsläpp: Den rätta matsanningen

Den nya svenska exportsuccén

Nytt lyft för bortskaffad fråga

EU: Ge maten en röst

AGFO lägger korten på bordet

2019 kan bli historiskt insektsår

Derfor lykkes Danmark

En helig graal på väg att öppnas

 

Agfo Talkväxtbaserat

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!