Coronaviruset får effekt på matsystemet.Foto: Istock

Omvärld

Så påverkar coronaviruset matsystemet

Få betalt för kolinlagring, coronavirusets påverkan och växtbaserat kycklingalternativ – det är några av veckans nyheter inom matsystemet.

Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Coronautbrottet hotar inte matförsörjningen

”Men börjar konsumenterna uppföra sig irrationellt och bunkra ohämmat kan det förvärra situationen”. Det säger landsbygdsminister Jennie Nilsson efter torsdagens möte med Sveriges livsmedelssektor. Dock kan det på sikt bli brist på vissa importvaror. (ATL, betallänk) Läs mer ➔

De lämnar varorna vid dörren

”För allas trygghet undviker vi för närvarande fysisk kontakt vid leveranstillfället”. Det och en rad andra åtgärder tar Mathem till för att hindra smittspridning av coronaviruset. (Ehandel) Läs mer ➔

COVID-19: Mer om coronavirusets påverkan på matsystemet hos Market, Livsmedelsföretagen, Livsmedelsverket, ATL, Land Lantbruk. Dagens Industri. Internationellt: The Spoon, Foodtech Connect, Food Dive

Så ser det ut i ditt kylskåp om 20 år

Gissa vad vi äter till middag? Framtidens mat är inte vad du tror. Aftonbladet tog hjälp av AGFO-Frida för att spana in i framtiden. (Aftonbladet) Läs mer ➔

Klimatmärkning av mat kritiseras

Flera tjänster och produkter visar idag hur stora växthusgasutsläpp ett kilo av en viss produkt orsakar. Faran är dock att siffrorna inte visar hela sanningen och lätt missuppfattas. (AGFO) Läs mer ➔

Big business för ohederliga

Livsmedelsfusk hittas i upp till 3 procent av försäljningen av livsmedel, motsvarande 9 miljarder kronor per år. Detta enligt Livsmedelsverkets nya kartläggning. Det handlar om allt från att byta ut en dyr ingrediens mot en billig till att sälja utländskt kött som svenskt. (Livsmedelsverket) Läs mer ➔

Kolinlagring ger 1 000 kronor per hektar

Nu får Sverige en tjänst som kopplar samman lantbrukare som bidrar till ökad kolinlagring i sin mark med företag som är beredda att betala för det. Oatly och Max Burgers betalar testomgången och väntelistan på gårdar som vill vara med växer. (ATL TV) Titta här ➔

Siktar på att bli världsledande på växtbaserat

Amerikanska LiveKindly vill bli världens största företag inom växtbaserade produkter – nu med 200 miljoner dollar i investeringar på fickan. Det första de vill ta fram är ett växtbaserat alternativ till kyckling som brädar originalet. (Food Dive) Läs mer ➔

Värre än väntat – blev ännu värre

100 000 ton matavfall alstrade den svenska dagligvaruhandeln under 2018. Nu visar forskare att inte ens den siffran räcker. Varor som returneras eller blir exempelvis djurfoder, räknas inte in i statistiken. (Expressen) Läs mer ➔

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis här

Läs också:

 

Spaning: Klimatmärkning av mat – här är tre utmaningar

Fler nyheter: Bill Gates vilda investering i syntetisk palmolja

CoronavirusklimatmärkningkolinlagringmatavfallMathemmatsvinn

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!