Foto: AGFO, Istock

Spaning

I krisens spår ställs nya frågor

AGFO:s Lovisa Madås om hur pågående kris flyttar fram vårt fokus på lokalproducerad mat.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

I början av januari hade jag läst klart romanen Som pesten av danska författaren Hanne-Vibeke Holst. 800 sidor om en muterad svin/fågel-influensapandemi. Vid samma tid började vi även planera vårens AGFO Talks, vår populära eventserie. Vi enades om att vid något tillfälle ha fokus på en av de största trenderna: lokalproducerad mat.

Det här känns som en evighet sedan – fast det nästan var igår. Idag står vi mitt i en kris där hela vårt system som vi känner det förändras; dag för dag, timme för timme. Allt och alla påverkas.

Det här känns som en evighet sedan – fast det nästan var igår.

Företagare och entreprenörer ser sina intäkter mer eller mindre försvinna över en natt, konsumenter hamstrar livsmedel samtidigt som pressen på livsmedelssektorn ökar. Branschorganisationerna vill att företag i livsmedelskedjan, från primärproduktion till handel, ska klassas som samhällsviktig verksamhet. ”Livsmedel är, precis som sjukvård, någonting som alltid måste fungera”, sade landsbygdsminister Jennie Nilsson i veckan och öppnar nu upp för att livsmedelsproducenter skall få särskilt stöd. Fler och fler inser – stundtals yrvaket – att få län i Sverige kan klara sin livsmedelsförsörjning under särskilt lång tid. Samtidigt har ju (än så länge) inte maten tagit slut. Eller solidariteten mellan länder.

Pågående pandemi sätter strålkastarljuset än mer på lokalproducerad mat. Och i Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev lyfts lokalproducerat fram som den hetaste trenden. Därför vågar vi bjuda in till ett nytt AGFO Talk, på temat lokalproducerat mat. Att eventet blir av, det vet vi. När det blir av, där kan vi bara hoppas. Anmäl dig gärna här.

Hur påverkar den här krisen framtidens matsystem, där innovationskraft och hållbarhet är centralt? Investeringar i sektorn? Anslag till forskning? Entreprenörskraft? Det här är frågor vi på AGFO nu arbetar med. Hör gärna av dig med egna tankar så försöker vi söka svar och även koppla ihop olika behov. Hur påverkas du, och vilken eventuell hjälp behöver du?

I en artikel här lyfter vi olika nyhetsperspektiv kopplat till pågående coronakris.

Ta hand om dig. Ta hand om varandra. Och om du kan – stöd dina lokala matentreprenörer.

Team AGFO väljer veckans:

💰 Miljonsatsning
80 miljoner kronor. Så mycket får ett nytt forskningsprogram som ska göra Sveriges livsmedelssystem mer hållbart. Läs mer här

👀 Icke-googling
Antalet googlingar på italiensk och kinesisk mat har sjunkit drastiskt sedan Covid 19-utbrottet. Läs mer här.

🎧 Poddtips
Ulf Sonesson, RISE, pratar om hur teknik kan skapa hållbarhet och lönsamhet i det svenska matsystemet hos Heja Framtiden.

📺 TV-tips
Titta på 16 inspelningar från konferensen ”Matsystem i förändring”, som AGFO-Lovisa modererade. Här på MatLusts kanal.

🥒 Gurka
Kreativa livsmedelsexperter hjälper Kinda Gurka att innovera. Sidoströmmen från 500 ton mjölksyrad gurka kan bli ett nytt livsmedel.

🔢 Siffror
Worldometers.info visar världen i siffror – allt från hur många tweets som postats till hur många människor som fötts idag. Spännande!

Läs mer:


AGFO-tema: Lokalproducerad mat

FLER SPANINGAR AV LOVISA MADÅS

Hajpad sektor under lupp

Vi blickar framåt

Här är nästa kunskapsförflyttning

Meningslös mat när filterbubblan tar över

Trendigt, hett – och outforskat

Våga vara modig på krogen

Matnyttigt från Almedalen

Dags för action 

Korten på bordet

Att skapa värde och mota meningslösheten

Vertikalodlarens uppgång och fall

Pengar söker nya ägare

Mjölkens position utmanas

Matens nya modeord

Insikter 2018 och förhoppningar 2019

Pusselbiten som saknas

Det anonyma köttet utmanas

Den nya tidens parfym

En exceptionell vecka

Dags att kavla upp ärmarna

Grusade förhoppningar

Så tycker ni om vårt arbete

Myllans år

Ät upp ditt flöde

Branschen som rör på sig

Det flytande brödet tar ny form

Snabbt, enkelt, individanpassat

Insikter 2017, förväntningar 2018

Peppat läge!

Mot en smartare matkedja

Insikter från London Food Tech Week

Clean eating på fallrepet

On the road

I ivrig väntan på rapsfärs

Coronaviruslokal matlokalproducerat

Lovisa Madås

Grundare och ansvarig AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!