Lovisa Madås
Grundare AGFO
AGFO:s Lovisa Madås om hur pågående kris flyttar fram vårt fokus på lokalproducerad mat.
Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här
I början av januari hade jag läst klart romanen Som pesten av danska författaren Hanne-Vibeke Holst. 800 sidor om en muterad svin/fågel-influensapandemi. Vid samma tid började vi även planera vårens AGFO Talks, vår populära eventserie. Vi enades om att vid något tillfälle ha fokus på en av de största trenderna: lokalproducerad mat.
Det här känns som en evighet sedan – fast det nästan var igår. Idag står vi mitt i en kris där hela vårt system som vi känner det förändras; dag för dag, timme för timme. Allt och alla påverkas.
Det här känns som en evighet sedan – fast det nästan var igår.
Företagare och entreprenörer ser sina intäkter mer eller mindre försvinna över en natt, konsumenter hamstrar livsmedel samtidigt som pressen på livsmedelssektorn ökar. Branschorganisationerna vill att företag i livsmedelskedjan, från primärproduktion till handel, ska klassas som samhällsviktig verksamhet. ”Livsmedel är, precis som sjukvård, någonting som alltid måste fungera”, sade landsbygdsminister Jennie Nilsson i veckan och öppnar nu upp för att livsmedelsproducenter skall få särskilt stöd. Fler och fler inser – stundtals yrvaket – att få län i Sverige kan klara sin livsmedelsförsörjning under särskilt lång tid. Samtidigt har ju (än så länge) inte maten tagit slut. Eller solidariteten mellan länder.
Pågående pandemi sätter strålkastarljuset än mer på lokalproducerad mat. Och i Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev lyfts lokalproducerat fram som den hetaste trenden. Därför vågar vi bjuda in till ett nytt AGFO Talk, på temat lokalproducerat mat. Att eventet blir av, det vet vi. När det blir av, där kan vi bara hoppas. Anmäl dig gärna här.
Hur påverkar den här krisen framtidens matsystem, där innovationskraft och hållbarhet är centralt? Investeringar i sektorn? Anslag till forskning? Entreprenörskraft? Det här är frågor vi på AGFO nu arbetar med. Hör gärna av dig med egna tankar så försöker vi söka svar och även koppla ihop olika behov. Hur påverkas du, och vilken eventuell hjälp behöver du?
I en artikel här lyfter vi olika nyhetsperspektiv kopplat till pågående coronakris.
Ta hand om dig. Ta hand om varandra. Och om du kan – stöd dina lokala matentreprenörer.
Team AGFO väljer veckans:
💰 Miljonsatsning
80 miljoner kronor. Så mycket får ett nytt forskningsprogram som ska göra Sveriges livsmedelssystem mer hållbart. Läs mer här
👀 Icke-googling
Antalet googlingar på italiensk och kinesisk mat har sjunkit drastiskt sedan Covid 19-utbrottet. Läs mer här.
🎧 Poddtips
Ulf Sonesson, RISE, pratar om hur teknik kan skapa hållbarhet och lönsamhet i det svenska matsystemet hos Heja Framtiden.
📺 TV-tips
Titta på 16 inspelningar från konferensen ”Matsystem i förändring”, som AGFO-Lovisa modererade. Här på MatLusts kanal.
🥒 Gurka
Kreativa livsmedelsexperter hjälper Kinda Gurka att innovera. Sidoströmmen från 500 ton mjölksyrad gurka kan bli ett nytt livsmedel.
🔢 Siffror
Worldometers.info visar världen i siffror – allt från hur många tweets som postats till hur många människor som fötts idag. Spännande!
Läs mer:
FLER SPANINGAR AV LOVISA MADÅS
Spaning
Alla pratar vätgas, men ingen nämner biogasen som har en central roll att spela även i vätgassamhället. Det skriver veckans […]
Spaning
Mer effektivt, resurssnålare genom återanvändning av vatten och mindre tärande på miljön än den traditionella motsvarigheten. Hur går det egentligen för den landbaserad […]
Spaning
Det är befriande med drycker som inte alltid passar in i mallen, tycker AGFO-Frida när hon blickar framåt. Den här spaningen […]
Spaning
I veckans spaning går AGFO-Lovisa bakom lysdiodernas förtrollande sken. Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig […]
Spaning
AGFO lyfter gärna fram gränsöverskridande samarbeten som en viktig del i utvecklingen av framtidens matsystem. Dags att leva som vi lär. […]