Foto: Istock

Omvärld

Ett matsystem i gungning

Hur påverkar Covid-19 matsystemet? Här är ett urval av nyheter från veckan.

Matsektorn klassas som samhällsviktig sektor

På fredagskvällen meddelade regeringen att man har listat tolv sektorer som ses som de mest samhällsviktiga, där livsmedelssektorn är en. Det innebär att sektorn erbjuds hjälp med barnomsorg om grundskolor och förskolor tvingas stänga. (DN) Läs mer ➔

ICA-butiker stoppar e-handel efter hamstring

I flera butiker, framför allt i Stockholmsområdet, har butiker helt eller delvis stoppat möjligheten att hämta i butik eftersom människor bunkrar som aldrig förr. (E-handel) Läs mer ➔

Uppmanar innovatörer att söka pengar

Norrsken foundation vill stötta nya lösningar som kan dämpa negativa samhällseffekter av coronavirusets spridning och uppmanar företag med idéer att söka finansiering. Än så länge finns ingen aktör med livsmedelsanknytning bland företagen. (DI Digitalt) Läs mer ➔

Foodtech: Så kan acceleratorer påverkas av coronaviruset

Internationellt. Uppskjutna demodagar och förändrade arbetssätt – pandemin tvingar till förändring hos stora acceleratorer som Food-X. Läs mer hur de tacklar jobbat hos The Spoon

Lantbrukare oroas över personal- och fodertillgång

Om det blir en hög andel sjukdomsfall kan den svenska livsmedelsproduktionen påverkas. Många lantbruk är enmansföretag och sjukdom kan slå hårt hos företagen när det nu snart är vårbruk. Den största oron är enligt Jordbruksverket foderförsörjningen till djuren om det uppstår problem i logistiken. (SvD) Läs mer ➔

Särskilt stödpaket till startups diskuteras

Almi, Näringsdepartementet och Tillväxtverket diskuterar just nu ett särskilt stödpaket till startups. (Breakit) Läs mer ➔

Självförsörjningsgraden en het fråga

”Sveriges självförsörjningsgrad är sorgligt låg och det behövs inte mycket innan beredskapen prövas”. Så skriver Land Lantbruks politiska chefredaktör Lena Johansson i en ledare. (Land Lantbruk) Läs mer ➔

”Lagren börjar sina”

Matkedjan Matvärlden som importerar från hela världen har sett en försäljningsökning på 200 procent den senaste tiden. Men de långa leveranstiderna oroar. (Fri köpenskap) Läs mer ➔

Mindre företag måste skyddas

Staten går in och täcker delar av företagens lönekostnader så att uppsägningar och konkurser kan undvikas. För Livsmedelsarbetareförbundet mindre medlemmar, såsom bagerier, konditorier och caféer som lever på små marginaler är avtalet efterfrågat. (Livsmedelsföretagen) Läs mer ➔

Importvaror kan bli bristvara

Svensk Sjöfart varnar för att varuförsörjningen hotas efter att coronapandemin tvingat stora rederier att ställa in sina färjelinjer. Majs och soja är ännu inte hotade, men kan snabbt bli bristvaror om besättningar på containerfartyg smittas. (ATL, betallänk) Läs mer ➔

Krispaket till företagare

Den 16 mars presenterade regeringen ett krispaket på 300 miljarder kronor, det är nästan en fjärdedel av den årliga statsbudgeten på 1100 miljarder kronor. Krispaketet riktar sig till företagare. (LRF) Läs mer ➔

Under torsdagen den 19 mars stod det klart att krispaketet för företagare inte kommer att gälla enmansföretagare som saknar anställda.  Tillväxtverket skriver: ”Det aktuella stödet för korttidspermittering baseras på lagen om korttidsarbete som omfattar företag med anställda och täcker därmed inte egenföretagare”. (Breakit) Läs mer ➔

Nordiska museet samlar in berättelser

Svenskarna uppmanas att skicka in vardagsberättelser om hur Covid-19 påverkar deras liv just nu. Matvanorna påverkas starkt, visar det sig. (Livsmedel i fokus) Läs mer ➔

Leveranstjänst för riskgrupper och äldre

Ica-handlaren Viktor Rönn, som äger Ica Nära Brottbyhallen, pilottestar nya tjänsten Ica Pronto. Tjänsten är en ny leveranstjänst ämnad för äldre, riskgrupper och de som riskerar att smitta andra med Covid-19. (Fri köpenskap) Läs mer ➔

Smittade ska inte ha kontakt med husdjur

Det finns inga tecken på att husdjur kan sprida coronaviruset vidare. Men Statens Veterinärmedicinska Anstalt rekommenderar ändå att personer som är smittade undviker all kontakt med husdjur – som en ren försiktighetsåtgärd. (Jordbruksaktuellt) Läs mer ➔

Turistnäringen hårt drabbad

Besöksnäringen prövas hårt. Läs Turismnytts sammanställning av hur ett större antal hotell, kommuner, museer och organisationer väljer att se på och tackla problemet.

Lantbrukare hamstrar gödsel och växtskyddsmedel

Lantbrukare har börjat hamstra gödning och växtskyddsmedel i spåren av coronakrisen. Men nu sätter leverantörer ned foten och ingen får köpa mer än vad som behövs för att klara säsong 2020. Läs mer hos ATL (betallänk)

Läs också:

Omvärld vecka 11: Så påverkar coronaviruset matsystemet

Omvärld vecka 10: Bill Gates vill lösa globalt oljeproblem

Omvärld vecka 9: Här är investerarnas nya favorit

💚 Få koll på det senaste inom framtidens matsystem. Vårt nyhetsbrev AGFO weekly levereras varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis här

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!