Bill Gates investerar i syntetisk palmolja av matsvinn. Foto: Istock

Omvärld

Bill Gates investerar i syntetisk palmolja

Tidigare har han investerat i bolag som Beyond Meat. Nu tar Bill Gates sikte på palmolja. AGFO summerar de viktigaste nyheterna från veckan som gått.

Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Bill Gates vill lösa globalt oljeproblem

Tidigare har han investerat i bolag som Beyond Meat. Nu tar Bill Gates sikte på palmolja och leder en investeringsrunda värd 20 miljoner dollar till startupen C16 Biosciences. De framställer syntetisk palmolja av matsvinn och biprodukter från industrin. (Bloomberg) Läs mer ➔

Amazon utmanar dagligvaruhandeln

Amazon har öppnat 20 GO-butiker i USA. Inga köer, ingen kassa. Appen i kundens telefon skannas vid inpassering och kameror och sensorer registrerar kundens köp. I Seattlebutiken testas ett större utbud av färska varor, vilket utmanar traditionella butiker. (The Verge) Läs mer ➔

Nordiskt hållbarhetstänk en förebild

Världen pratar om The New Nordic movement och ser hur de nordiska lyxrestaurangerna bryr sig mindre om Michelinstjärnor och mer om hållbarhet. Rörelsen leds av restauranger som danska Noma och når in på alla samhällsnivåer. (The Guardian) Läs mer ➔

Larvigt gott i bakverk

Den svarta soldatflugans feta larv kan till viss del ersätta smör i kakor och bakverk – utan påverkan på vare sig smak eller konsistens. Det har forskare vid universitetet i Ghent visat. (Food Navigator) Läs mer ➔

Så mår klimatforskarna

”Arbetet går bra, men det verkar som att världen kommer att gå under.” Så ska Nobelpristagaren Sherwood Rowland ha svarat frun en dag efter jobbet. DN intervjuar åtta svenska klimatforskare om hur deras forskning påverkar hur de mår. (DN) Läs mer ➔

De sänker priset för att erövra marknaden

Impossible burgers sänker priset med 15 procent på sin växtbaserade blödande burgare i USA – för att närma sig priset för köttburgare. Deras mål är att växtbaserat har ersatt kött 2035 och då är priset avgörande. (The Spoon) Läs mer ➔

Näringsrikt vete kan öka folkhälsa

Genmodifierat vete kan ge den ”dolda hungern” en match. Två miljarder människor lider av näringsbrist, då maten de äter innehåller för lite näring, speciellt järn och zink. Det nya vetet tar upp mer järn och zink och ska inom kort testas i Pakistan. (Ny Teknik) Läs mer ➔

Förpackningar potentiella giftbärare

Nästan 12 000 kemikalier används vid tillverkning av förpackningar som kommer i direkt kontakt med livsmedel, enligt forskare vid Göteborgs universitet. Dock saknas tester för att avgöra vilka av kemikalierna som är giftiga. (Extrakt) Läs mer ➔

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!