David Chang och Zeewaar satsar båda på alger. Foto: Sweetgreen, Zeewaar

Spaning

Är det nu alger blir coolt?

Den växtbaserade maten från havet lovar att lösa många av våra hållbarhetsutmaningar. Kommer löftena infrias, eller gör föråldrade regelverk och vår ovilja att ändra kosthållning att alger som klimaträddare förblir en våt dröm? Det skriver Kristofer Lund i sin spaning.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

Mellan alla coronanyheter dök nyligen ett välbekant ansikte upp i mitt flöde. David Chang – amerikansk kocksuperkändis – glatt poserande med en näve tång i handen (bilden) över det som presenteras som Tingly Sweet Potato and Kelp Bowl. Snabbmatskedjan Sweetgreen lanserar ”skålen” i samarbete med Chang och algodlarna Atlantic Sea Farms.

Sweetgreen menar att 2020 är året då alger blir coolt. Stämmer det? Jag hoppas det!

Alger har länge målats upp som framtidens mat. En gröda som inte kräver odlingsmark, inget gödsel, ingen bevattning, inga växtskyddsmedel. En gröda som fångar koldioxid, producerar syre och tar till vara överskott på kväve och fosfor. En gröda som kan användas till djurfoder, människoföda, biomaterial och biobränslen.

Nu verkar affärsmodellerna sakta komma på plats. En studie från KTH konstaterade nyligen att intäktspotentialen är god. En annan tydlig signal är uppmärksamheten från investerare. Swedish Algae Factory säkrade i dagarna ett kapitaltillskott om 53 miljoner.

En gröda som kan användas till djurfoder, människoföda, biomaterial och biobränslen

En svensk aktör som vill att vi ska äta mer alger är Bohus SeaCulture. I Gåsö skärgård utanför Lysekil odlar de bland annat sockertång och fingertång (tång är samlingsnamnet för stora vattenlevande alger). Nils Mårtensson, vd på bolaget, ser stora möjligheter men menar att branschen hålls tillbaka av ett föråldrat regelverk. Tillståndsgivningen för nya odlingar kan bli en utdragen process. Han hoppas att en regeringsutredning som görs just nu ska slå fast att odlingarna enbart har en positiv påverkan på de lokala ekosystemen. ”Det skulle möjliggöra snabbare handläggning och utbyggnad”, säger Nils Mårtensson.

Hålls utvecklingen tillbaka av fler faktorer? Vill vi äta alger, eller behöver våra smaklökar några år på sig för att anpassa sig till havssmaken?

Det pågår en intensiv produktutveckling. Atlantic Sea Farms marknadsför bland annat Sea-Chi, en tångvariant på kimchi. Svenska bolaget Catxalot säljer blåstångsknoppar, torkad sockertång och japansk kryddblandning med svensk twist; Bohus Furikake. I Nederländerna har man kommit ytterligare ett par steg. Företaget Zeewaar har odlat kommersiellt sedan 2013 och bland deras produkter finns kittlande namn som The Dutch Weed Burger och Zeeuwse zeewierballen (alg- och tofuköttbullar).

Det är en bit kvar till tång har sin självklara plats på middagsbordet. Alger är dock inte förknippat med samma urk-faktor som andra nya livsmedel (läs: insekter). Det, kombinerat med att tångodling är varje klimaträddares våta dröm (ursäkta) gör ändå att framtiden ser ljus ut.

Under ett algsamtal hos Matlust nyligen uppskattade moderatorn Lovisa Madås från scenen att en stor andel av publiken såg fram emot att sätta tänderna i en tallrik alger. Jag tillhör den gruppen, gör du det?!

Läs fler spaningar av Kristofer Lund här

Team AGFO väljer veckans: 

🎧  Poddtips
Svenska algpionjären och grundaren av Simris Alg, Fredrika Gullfot, gästade nyligen Epic Table, lyssna här. Fredrika har tidigare varit med i ett AGFO Talk.

🍲  Coronainsats
Restauranger lämnar in sitt matsvinn till Restauranglabbet som lagar ihop matlådor till vårdpersonal, äldre och riskgrupper.

💌  Krisinbjudan
”Jag uppmanar alla landets bönder att ta direkt kontakt med mig om eventuellt samarbete”. Lidl Sverige vill ta in fler svenska produkter i kristider.

👉  Stategimöte
Amerikanska The Spoon bjuder in till virtuellt strategimöte för mataktörer och restauranger om Covid-19:s effekter på matsystemet. Läs mer här.

🏆  Grattis
Bygg en lokal, hållbar matproduktion som utgår utifrån konsumenten. Så ser det vinnande förslaget ut i RE:Sources innovationstävling.

💰  Investering
Axel Johnsons investeringsbolag Novax investerar i tyskt teknologibolag som gör växtbaserade proteiner på lupin.

🔧  Matsvinnshjälp
Ett nytt verktyg som företag kan använda för att minska matsvinnet lanseras av IVA. Kolla här

Läs mer om alger:

AGFO-tema: Alger


Intervju: ”Slående okunskap om innovationer”


Forskarna: Vi måste börja utnyttja resurserna rätt


Forskaren: Alger kan bli framtidens supermat


AGFO-spaning: ”Dags att gå under ytan”

Alger

Kristofer Lund

Affärsutvecklare och analytiker

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!