V√§xt- eller k√∂ttbaserat ‚Äď forskarna unders√∂ker vad som inneh√•ller mest n√§ring. Foto: Istock

Omvärld

Kött vs vegetariskt i ny forskning

Forskare jämför näringsvärden i växtbaserade livsmedel och traditionella köttbaserade, Sverige testar retursystem för take away-förpackningar och i USA kan man få mat på recept. Häng med när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.

Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Näringsvärden i växtbaserat vs kött

H√§r √§r rapporten som granskat n√§ringsinneh√•llet i vissa v√§xtbaserade livsmedel, s√•som Quornburgare och hajpade Beyond Burger,¬†j√§mf√∂rt med en vanlig hamburgare. Slutsats ‚Äď det g√•r¬†inte att s√§ga om de nya eller traditionella produkterna √§r mest¬†h√§lsosamma.¬†(Food Climate Research Network)¬†L√§s mer ‚ěĒ

Take away-förpackningar i retursystem

Eng√•ngsartiklar¬†st√•r f√∂r¬†43 procent av nedskr√§pningen i EU. Nu testas ett retursystem f√∂r take away-f√∂rpackningar p√• restauranger i Stockholm, Uppsala och G√∂teborg.¬†(IVL- Svenska milj√∂institutet)¬†L√§s mer ‚ěĒ

Så mycket matsvinn kan doneras

5 000 ton matsvinn om √•ret skulle kunna g√• fr√•n grossist- och producentledet till donation. Det framg√•r av matsvinnsrapporten som Chalmers Industriteknik tagit fram p√• uppdrag av Sveriges Stadsmissioner.¬†(AGFO)¬†L√§s mer ‚ěĒ

De vill att bönder ska tjäna på kolinlagring

Tillsammans ska Nori och Locus AG g√∂ra kolinlagring l√∂nsamt. Nyckeln¬†till framg√•ng ska vara Noris oberoende marknadsplats och¬†Locus AG teknik f√∂r att √∂ka¬†gr√∂dornas och jordens f√∂rm√•ga att binda koldioxid.(Agroprofessional)¬†L√§s mer ‚ěĒ

Nu går det att få mat på recept

L√§kare skriver¬†ut recept p√• mat. Livsmedelskedjan¬†Kroger testar ett nytt koncept och erbjuder samtidigt h√§lsoexperter som hj√§lper ”patienten” att v√§lja r√§tt i butiken.¬†(The Spoon)¬†L√§s mer ‚ěĒ

Dick rensar ogräs med elektricitet

En sj√§lvk√∂rande ogr√§splockare som anv√§nder elektricitet och AI ‚Äď det √§r vad RootWave and Small Robot Company nu utvecklar. Roboten heter Dick och jobbar helt utan kemikalier.¬†(Futurefarming)¬†L√§s mer ‚ěĒ

Michelinguiden adderar ett klöver

Michelin-guiden introducerar ett h√•llbarhetskl√∂ver. Det ska lyfta restauranger som minskar sitt matavfall och -svinn och f√∂rbrukningen av icke f√∂rnybar energi ‚Äď samt bidrar till att √∂ka biologisk m√•ngfald.¬†(Eater)¬†L√§s mer ‚ěĒ

Obemannad butik drar ungdomar

Den obemannade butiken Moby Mart p√• V√§rmd√∂ utanf√∂r Stockholm drar fr√§mst ungdomar under 25 √•r. Godis, snacks och drycker s√§ljer b√§st. Under v√•ren f√•r V√§rmd√∂ tv√• obemannade butiker till.¬†(Fri k√∂penskap)¬†L√§s mer ‚ěĒ

ūüíöGillade du det h√§r? D√• kommer du att √§lska v√•rt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender ‚Äď varje fredag direkt till din inbox,¬†signa upp gratis

förpackningarkolinlagringmatsvinnmichelinguidenNäringsvärdeObemannade butikerogräsrobot

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges b√§sta nyhetsbrev om morgondagens mat ‚Äď gratis!