Här väljer vi veckans nyheter från matsystemet. Foto: Istock

Omvärld

Havre och vete i brännpunkten

Vad kommer att hända med Oatly under 2020 och har forskarna äntligen fått fram ett vete som tål att växa på salt mark? Dessutom en konkurs och en dagligvarujätte som sneglar åt det mer när vi summerar veckan som gått.

Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Exit möjlig för Oatly

Havredryckstillverkaren Oatly har stora grejer på gång – det flaggar nyhetssajten Food Dive för. Enligt ett analysbolag kommer Oatly antingen ta in riktigt stora investeringar eller säljas till ett globalt storföretag. (Food Dive) Läs mer

Vetet som klarar salta åkrar

Vete som tål salt – det kan vara avgörande för människors överlevnad i framtiden. Forskare vid Göteborgs universitet har lyckats ändra vetets dna och har tagit fram 20 nya varianter av salttåligt vete. (SR) Läs mer

På jakt efter framtidens smak

Rise, Ica och Axfood avslöjar hur de resonerar om morgondagens smaker – och vilka smaker de menar har sett sina glansdagar. (AGFO) Läs mer

Fodi i konkurs – Coop tar vid

Coop börjar sälja varor från lokala gårdsbutiker i sin e-handel. Beskedet kom bara några dagar efter att Fodi, som profilerade sig som en lokal matbutik online, gick i konkurs. 80 miljoner i investeringar räckte inte – Fodis VD trodde att kunderna skulle vara mer lojala. (Fri Köpenskap) Läs mer

LRF vill se fler digitala lösningar

LRF investerar 5 miljoner och blir delägare i svenska Hencol. Hencols stalldatorsystem med obemannad vägning av nötdjur går i linje med den ökade digitalisering inom jordbruket som LRF vill se. (Food Supply) Läs mer

Matgigant vill bekämpa matsvinnet

Matsvinns-startupen Phenix koordinerar matsvinn mellan alla delar i livsmedelskedjan. Nu får det franska företaget en mäktig partner och investerare i livsmedelsproducenten Danone. Hur mycket Danone går in med är ännu inte klart. (Foodnavigator) Läs mer

Potentialen för baljväxtodling allt större

Efterfrågan på växtbaserat protein har vuxit med nära 16 procent de senaste tre åren. Samtidigt saknas ett funderande förädlingsled för att kunna möta konsumenternas efterfrågan, enligt en ny rapport. (Jordbruksaktuellt) Läs mer

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!