Investerare har fått upp ögonen för mat och foodtech. Foto: Istock

Omvärld

Här är investerarnas nya favorit

Nya tekniktrender, storsatsning på svensk grillost och Uber för traktorer – det är några av matsystemets nyheter från veckan som gått.

Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Detta är framtidens mat

Omkring 75 procent av all världens mat kommer från tolv växtslag och fem djurarter. Därför är framtidens mat diversifierad, menar Mike Lee från Alpha Food Labs. ”Naturen vill ha diversitet, det innebär styrka för växter och djur och det har vi motarbetat i decennier.” (ABC) Lyssna här ➔

Foodtech är investerarnas nya favoritsektor

Investerare har fått upp ögonen för foodtech. ”När jag började för tre, fyra år sedan var det ett initierat fåtal som ens förstod vad jag pratade om och investerade i”, säger Måns Ullerstam vid Kale United. (Dagens Industri) Läs mer ➔

Fontana gör svensk grillost – med Norrmejerier

Efter Icas samarbete om svensk grillost ihop med Norrmejerier kommer beskedet att Fontana också satsar svenskt. Tillsammans med Norrmejerier ska en större investering göras. (Fri Köpenskap) Läs mer ➔

Tio trender för det nya decenniet

Cannabis, genteknik, förändrade butiksmodeller och precisionsdjurhållning är fyra trender och teknologier som teknikföretag borde fokusera på. Det menar investeraren och vd:n för Cainthus, en agtech-startup. (Forbes) Läs mer ➔

Går från streetwear till snabbmat

Entreprenören Thomas Löfgren grundade Junkyard. Nu ska han sälja vegetarisk snabbmat med självservering och kassalös teknik. “I år är framförallt ett utvecklingsår där vi placerar ut kanske 10-20 kylar och någon restaurang”, säger han. (Breakit) Läs mer ➔

Klädindustrin kan lära av matsystemet

Modevärlden kan snegla på matsystemet för inspiration när kraven ökar på transparens och hållbarhet. Som exempel lyfts spårbarhet och farm to table-rörelsen fram med nära relationer mellan lantbrukare och restaurang eller grossist. (Vogue Business) Läs mer ➔

Här är företagen som lockade investerare 2019

Investeringarna i matleveransappar tappade stort och minskade med 56 procent förra året jämfört med 2018, visar en ny rapport från Agfunder. Dessutom omnämns Sverige i rapporten. (AGFO) Läs mer ➔

Här skapas ett Uber för traktorer

Fler ska få tillgång till ny teknik när traktortillverkaren John Deere samarbetar med startupbolaget Hello Tractor. Tanken är att den som inte själv har en traktor kan få kontakt med traktorägare och använda tekniken. (ATL) Läs mer ➔ 

”Klimatet tvingar oss till conservation agriculture”

Mellangrödor och minskad jordbearbetning är bra för jorden och biodiversiteten. Det används inom conservation agriculture som franska Sara Singla blivit känd inom. Hon menar att utan glyfosat går det inte att klara sig utan plogen. (ATL, betallänk) Läs mer ➔

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis

Läs också:

Spaning: Hajpad sektor granskas i sömmarna

conservation agriculturefoodtechGenteknikvego

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!