AGFO-Frida spanar på framtidens smaker – som är hållbara. Foto: Istock

Spaning

Framtidens smak är hållbar

Är tech lösningen för att hitta nya smaker – eller finns svaren betydligt närmare oss? Det funderar AGFO-Frida på i veckans spaning om vad framtidens smak är.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

Om jag fick ta med mig två smaker till en öde ö så skulle det bli smaken av svartvinsbärsgelé och inlagd gurka. Otippat? Ja, möjligen. Tråkigt? Inte nödvändigtvis. Det är gott och jag förknippar dem med bra saker som farmors varma kök.

Forskare och dagligvaruaktörer menar i en ny intervju att framtidens smaker måste vara hållbara. Det kan innebära både nygamla och lokala smaker, och mindre artificiella aromer. Användandet av gamla tekniker, som fermentering, kan också innebära att vi återgår till smaker som påminner om barndomen, menar Mihaela Mihnea vid forskningsinstitutet Rise.

Otippat? Ja, möjligen. Tråkigt? Inte nödvändigtvis.

Även startups vill påverka framtidens smak. Belgiska Foodpairing beräknar smaker med hjälp av maskininlärning för att hitta oväntade ingredienser att matcha för kockar. Innan jul kom nyheten att en ny global smakjätte skapas när doft- och smakämnestillverkaren IFF går ihop med kemijättens Duponts nutritions- och biovetenskapsavdelning. Efterfrågan på mer naturliga ämnen och transparenta ingredienslistor lyfts fram i bolagens pressmeddelande.

Fransmännen har ju alltid varit duktiga på smak, eller terroir (olika karakteristiska kvalitéer kring en specifik plats). För svensk del noterar jag att det i Blekinge släppts en terroiratlas som ska ge en känsla för Blekinges unika smak. Och i Västernorrland pågår ett projekt som ska lyfta lokala smakdestinationer.

När Arla och Svenska Kocklandslaget korade årets smak 2020 blev det syra, med alla dess nyanser såsom citrus, söt, blommig, bärig, umami och besk.

Vilka smaker tror du bär fram morgondagens råvaror, och vilka smaker förpassar vi till historien? Hör gärna av dig med tankar.

Team AGFO väljer veckans:

🎤 AGFO på scen..
AGFO inspirerade om framtidens mat hos Compass Group – och åt magisk mat ackompanjerat med scentid under White Guide Green.

🏆 Matvinn
Restaurang Spill vann Malmö Stads näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling. Spill förvandlar matsvinn – till matvinn.

🤞 Halvsanning
Proteinbars har ofta lite protein och nästan lika mycket kalorier som Snickers. Det visar Råd och Röns granskning.

🏚  Enklare mathak
18 krogar och gatukök i Malmö, Göteborg och Stockholm får uppmärksamhet i Halebops restaurangguide Not So White Guide.

♻️  Förnybara bränsle
Restprodukter från matproduktionen kan bli HVO-bränsle. Tidningen ATL snabbguidar för den intresserade.

🍼 Bröstmjölk utan bröst
Företaget Biomilq har skapat en mänsklig bröstmjölksersättning – odlat i ett laboratorium. Läs här.

Läs mer:


Intervju: På jakt efter framtidens smak


Reportage: Kliv in i ett världsledande matlabb


Här är de trendigaste råvarorna


Så smakar framtidens korv


Spaning: Trendigt, hett och outforskat


Så lurar våra sinnen oss att äta rätt


Future Market-grundaren: ”Tråkig mat är framtiden”

hållbarhetsensoriksmaksmaktrender

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!