Det finns en jättekapacitet att odla mer baljväxter i Sverige, säger Tomas Erlandsson. Foto: Nordisk Råvara

Intervju

”En jättekapacitet att odla mer baljväxter i Sverige”

Stjärnprydda restauranger i Norden använder deras råvaror och utländska lyxkrogar har bett om att få köpa. Men för Nordisk Råvara är snarare målet att svenska skolbarn ska äta deras baljväxter.

Nordisk Råvara, som tar fram skandinaviska grödor för industri och marknad, startades av Tomas Erlandsson och Gunnar Backman för tio år sedan. Från dag ett har de själva jobbat med att ta fram nya sorter.

– Vi har handsått och handskördat och så småningom kunnat skörda med försöksmaskiner. Det är förstås stora kostnader som tar lång tid att räkna hem, men vi är entusiaster med en långsiktig vision och som jobbar tillsammans med likasinnade, berättar Tomas Erlandsson för AGFO.

De senaste fyra åren har de haft produkter till försäljning. I sortimentet finns ett femtontal sorter bönor, ärter, linser och quinoa.

Delar på risken

– Det finns en jättekapacitet att odla mer baljväxter i Sverige, det är inte där utmaningen ligger. Det är i risktagandet och att få till en svensk kedja från torkning, resning och förädling till packat påse. Just med specialgrödor är det nya lösningar, lärdomar och utmaningar för varje produkt, säger Tomas Erlandsson.

Han och Gunnar Backman förstod tidigt att ett odlarnätverk skulle bli nödvändigt.

– Det är inte lätt för en lantbrukare och att bara ge sig ut på marknaden, säger Tomas Erlandsson.

– Vi vill att odlarna jobbar långsiktigt med oss och därför delar vi deras risk. Vi har bland annat delinvesterat i förädlingsutrustning. Dessutom får de lika mycket betalt per kilo de år det blir goda skördar.

Idag har Nordisk Råvara mer än 25 lantbruksföretag i nätverket. Fokus är baljväxter eftersom de redan finns i det svenska kulturarvet och har goda kvävefixerande egenskaper. Eko- och Kravdebatten vill de däremot inte lägga sig i.

– Det är lätt att man fastnar i förutfattade meningar. Vi säger istället att vi odlar med jordhälsan i fokus så att jorden mår bra och fotosyntesen får jobba så bra den kan och kolinlagringen blir så stor som möjligt.

Stor volym ska minska priset

De råvaror som Nordisk Råvara producerar är fortfarande premiumprodukter. Anledningen, enligt Tomas Erlandsson, är att Sverige aldrig har producerat specialgrödor i ett modernt storskaligt jordbruk.

Det är ofrånkomligt att det blir en hel del fel, förluster och svinn.

– Man slutade odla resurskrävande baljväxter och gick över till mer rationella storskaliga jordbruk med fokus på spannmål och därmed har vi inte kunskapen och maskinerna för att till exempel hantera 1,5 meter långa ärter med en massa grön bladmassa.

För Nordisk Råvara handlar det om att öka kostnadseffektiviteten.

– Vissa av våra odlare har fått upp en riktigt bra volym och maskinerna blir mer och mer kompetenta. Men de fasta kostnaderna är fortfarande höga, batcherna är relativt små och riskerna är större än med invanda grödor. Det är ofrånkomligt att det blir en hel del fel, förluster och svinn.

Gotlandslins i samodling med havre – för effektivare konkurrens mot ogräs och som stöd åt linserna. Foto: Nordisk Råvara.

Naturligt fokus på Sverige och Norden

De första som hittade och uppskattade Nordisk Råvaras produkter var kockar som sökte hög råvarukvalitet och förstod värdet av en levande jord.

– Niklas Ekstedt, Stefan Eriksson, Sébastien Boudet, Paul Svensson, med flera har varit väldigt viktiga för oss för att få ut budskapet om vilka fantastiska linser och ärter vi har i vårt kulturarv. Fler och fler restauranger börjar se att framtidens tallrikar kommer se lite annorlunda ut och att det finns väldigt mycket fina svenskproducerade grödor.

Ett exempel på den omställningen är nordiska flygbolaget SAS som använder bland annat Rättviksärter, quinoa, Gotlandslinser som del i satsningen New Nordic by SAS. Konceptet baserar sig på säsongsanpassade rätter tillagade med lokalt producerade råvaror.

Rättviksärt till vänster och Gotlandslins till höger. Två kulturarvssorter Nordisk Råvara jobbar med. Foto: Nordisk Råvara.

Kommunerna huvudmålgruppen just nu

Nordisk Råvara jobbar inte mot slutkonsument primärt, utan har tre tydliga målgrupper:

  • Restauranger – som kan visa gästerna hur de jobbar med de svenska råvarorna.
  • Livsmedelsindustrin – som de vill förmå att ta in svenska råvaror i prefabmaten.
  • Den offentliga måltiden – med målet att skolbarn ska lära känna svenska råvaror och se det som en naturlig del av en nordisk kost.

Just nu jobbar Tomas Erlandsson och Gunnar Backman intensivt mot landets kommuner. Deras produkter har blivit upphandlade i flera svenska kommuner och Tomas Erlandsson märker hur kommunerna hittar nya upphandlingsprinciper.

– När vi pratar med kommunerna märker vi en otroligt stort intresse, det har ökat markant på senaste tiden, liksom kunskapen. Det gör att vi häromdagen stod inför 130 kockar inom det offentliga i Göteborg och pratade om vad vi gör.

I och med att kommunerna kan upphandla stora batcher blir kilopriset överkomligt.

– Dessutom har många kommuner satt som mål att ersätta en del av köttet med växtbaserat och i den jämförelsen kan de till och med spara pengar, säger Tomas Erlandsson.

En realitet som gör att Nordisk Råvara fått fundera över hur man kan produktutveckla, är det faktum att många skolor och ålderdomshem saknar tillagningskök. Där har man fått starta samarbeten med producenter som kan ta fram skolköksanpassade livsmedel på svenska råvaror. Det omfattar även ett förkokt sortiment.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Läs mer

Tema: Djupdyk i det svenska proteinskiftet

Hjulen har börjat snurra i proteinskiftet

Detta hindrar ett svenskt proteinskifte

baljväxterNordisk RåvaraproteinskiftetTomas Erlandssonväxtbaserat

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!