Sorosh Tavakoli vill inte säga exakt vad grundråvaran är, mer än att det är fermentering de vill jobba med. Foto: AGFO

Intervju

Svensk startup tar hem storinvestering

Noquo Foods har siktet inställt på växtbaserad ost. Nu plockar de in 34 miljoner från investerarna.

Noquo Foods tar hem 34 miljoner kronor i investeringar för att framställa en växtbaserad ost lika god som en mejeribaserad. Bland de tio investerarna finns bland annat Astanor Ventures, Creandum, Purple Orange Ventures och Martas Explorers. Serieentreprenören Sorosh Tavakoli är en av Noquo Foods två grundare.

34 miljoner i kapital är en av de större investeringarna i Sverige inom foodtech/agtech. Hur lyckades ni med det?

– Vi står inför ett skifte och i det har allt fler aktörer visat att det går att bygga stora bolag inom växtbaserat snabbt såsom Oatly, White Wave foods och Beyond Meat. När man, som vi, kommer från techbranschen har man dessutom förmågan att tänka större. Sedan skadar det nog inte att jag har drivit upp stora bolag tidigare. Investerarna litar på att vi vet vad vi håller på med, säger Sorosh Tavakoli.

Noquo Foods grundare Anja Leissner och Sorosh Tavakoli skruvar upp tempot betydligt med 34 miljoner i ryggen. Foto: Noquo Foods

Vad ska ni göra med pengarna?

– Målet är att skruva upp tempot ordentligt inom forskningen på växtbaserad ost och bygga en forskningsplattform i världsklass. Vi har redan två forskare och ska anställa en kock och en produktutvecklare. Det vi ska ta fram är en smältbar ost, en hyvelbar och en fetaostliknande variant och hoppas ha en produkt på marknaden innan året är slut. Det är restaurangerna som vi testar på först.

Hur länge räcker pengarna?

– 2,5 till 3 år. Då har vi råd att göra en del misstag längs vägen.

Vad är den största utmaningen med det?

– Med ost finns en massa utmaningar. Den största är att växtbaserad ost hittills inte har smakat gott. Den fastnar i munnen eller är gummiartad, det känns som en död produkt.

Vad är det ni ska göra som andra inte har gjort?

– Vi måste nå den breda massan fort och då är priset avgörande. Där går alla nötbaserade ostar bort. De är dessutom inte hållbara ur miljöaspekt. Många av de befintliga alternativen är baserade på stärkelse och kokosfett. De innehåller i stort sett inget protein och är näringsfattiga. Sedan finns försöken som Perfect Day gör med genmodifierad jäst, alltså en sorts labbodlad ost. Det är spännande men de har för långt kvar. Vi är mer intresserade av fermentering och naturliga processer.

Är ni fortfarande övertygade om att ost är den bästa produkten att satsa på?

– Ja, utan tvekan. Globalt är ostmarknaden värd 100 miljarder dollar. Oatly och Beyond växer snabbt. Oatly dubblar i princip sin omsättning varje år nu trots att de omsatte drygt 2 miljarder kronor under förra året. Det är inga skämtpengar.

Läs mer:

13 startups: Våra viktigaste lärdomar och råd

Tema: Svenskt proteinskifte

Tema: Entreprenörerna i matsystemet

Tema: Pengar söker nya ägare

Se AGFO talk när Sorosh Tavakol deltar i panelsamtal:

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

noquo foodsostSorosh Tavakolivegan

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!