Dansk aktör gör foder med hjälp av metangas. Foto: Istock

Omvärld

Så görs foder med hjälp av metangas

Nytt verktyg ska få bolag att bli bättre på kretsloppstänk, fabrik för cellbaserat kött på gång och svenskt agtechstartup tar in miljoner – häng med när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.

Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Djurfoder av metangas redan verklighet

Genom att mata bakterier i vatten med metangas lyckas företagen Danish Agro och Unibio skapa protein. Efter två timmar skapas en soppa som sedan torkas till mjöl och innehåller 70 procent protein. Nästa år kan det vara ute på marknaden som foder. (ATL, betallänk) Läs mer ➔

Svensk startup tar hem storinvestering

Noquo Foods har siktet inställt på växtbaserad ost. Nu plockar de in 34 miljoner från investerare. Globalt är ostmarknaden värd 100 miljarder dollar och Noquo Foods tror att deras produkter kan slå stort. (AGFO) Läs mer ➔

Klimatforskare erbjuder fossilfri färdplan

En fossilfri framtid knackar på och ExponentialRoadmap släppte precis rapporten som ska hjälpa företag med övergången. Klimatforskaren Johan Rockström är en av författarna. (Exponentialroadmap) Läs mer ➔

Kretslopp är hett 2020

Ellen MacArthur Foundation har släppt ett verktyg som Ikea och Unilever har börjat använda. Verktyget undersöker företaget på djupet och föreslår hur verksamheten kan bli mer cirkulär. (GreenBiz) Läs mer ➔

De bygger fabrik för cellbaserat kött

Memphis Meats ska bygga USA:s första fabrik för cellbaserat kött. Med 1,5 miljarder kronor i investeringspengar på fickan sätter de snart igång och beräknar att vara klara inom 1,5-2 år. (DI Digital) Läs mer ➔

Smarta gener fixar gödslingen

Forskare har lyckats överföra kvävefixerande gener till bakterier som lever på växter. På sikt kan det betyda att man kan skapa ett naturligt gödselmedel och därmed minska mängden mineralgödsling. (Future Farming) Läs mer ➔

Datadrivna gårdar intresserar investerare

Djur som väger sig själva kopplat till ett AI-baserat system som berättar om djurens tillväxt och hälsa – det är intressant för investerare. Företaget Hencol tog hem 10 miljoner kronor i kapital och kan börja expandera.
(Jordbruksaktuellt) Läs mer ➔

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis

AIcellbaseratcellbaserat köttcirkulär ekonomifoderfossilfrittinvesteringmetangasostväxtbaserat

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!