5G har hamnat högt upp på världspolitikens agenda, skriver Frida Jonson. Foto: Istock, Peter Rutherhagen

Spaning

Med smak på 5G

Det pratas 5G som aldrig förr och ämnet har hamnat högt upp på världspolitikens agenda. Vilka farhågor och möjligheter finns – och hur påverkar tekniken matsystemet? Det spanar AGFO:s Frida Jonson om.

👉 Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

Välkommen till årets första AGFO Weekly! Vi är peppade på ett spännande 2020. Ett år som betyder att 5G-nätet så smått börjar rullas ut i Sverige. En allt mer uppkopplad värld ställer ökade krav på möjligheten att överföra data. 2003 kom 3G, följt av 4G sex år senare – och nu står för 5G för dörren. Enligt många kommer en enorm potential att frigöras.

Uppkopplade hem och prylar, maskiner som kan prata med varandra och möjligheten att skicka enorma bild- och datamängder – allt möjliggörs det med 5G. Det krävs också för att fjärrstyra maskiner. I princip alla sektorer påverkas av tekniken. Och matsystemet, framför allt jordbruket, lyfts ofta fram när det diskuteras. Som Per Frankelius, innovationsforskare uttrycker det: ”Visionen är att ha kunskap om varje liten enskild planta och det går inte att visualisera utan 5G.”

Men blir tekniken ens tillgänglig för alla?

Även utvecklingen av röstassistenter och e-handeln påverkas. Men blir tekniken ens tillgänglig för alla? Det söker journalisten Ann-Helen Meyer von Bremen svar på i artikeln om hur 5G påverkar matsystemet, från jordbruket ända till konsument. Du läser artikeln här.

EU diskuteras just nu vem som ska få leverera nästa generations 5G-nät. Länderna är splittrade i huruvida kinesiska bolag, som Huawei, kan utgöra ett säkerhetshot om de tillåts bygga. USA har tidigare pekat ut Huaweis 5G-nät som ett globalt säkerhetshot.

I år blir hundra hushåll i Stockholm testpiloter i ett publikt 5G-nät genom mobiloperatören Tre. I Finland och flera andra europeiska länder finns redan kommersiella 5G-nät, men inte i Sverige trots att Ericsson är världsledande på tekniken. Här väntas de första 5G-auktionerna av frekvenser att ske i slutet av 2020.

5G fick inleda årets första spaning. Vilka andra ämnen vill du läsa om i år? Hör gärna av dig.

Team AGFO väljer veckans:

👋 Ny på jobbet
Fäviken-Magnus blir Director for MAD Academy. Och team AGFO växer – möt vår nya kollega här.

📺 Tv-tips
Kan du inte få nog av 5G? Vetenskapens värld djupdyker i ämnet, kolla här.

🏆 Vinn 20 miljoner kronor
Deadline närmar sig för Rockefeller Foundations stora tävling med 20 miljoner kr i prispotten, nominera här.

🎉 Grattis
Daniel Berlin Krog blev Årets Skånska krog, och tre algbönder vann innovationspris under konferensen Mat og Landbruk.

🍲 Satsning
Sprillans ny satsning hos SLU: Campus Alnarp. Målet är att det ska bli en utvecklingsarena för framtidens odling och mat.

🤥 Bluff
Brioche utan ägg, och mjöl med för lite mjöl – här är nomineringarna till årets matbluff.

💡 Rapportsläpp
I IVA:s nya rapport finns förslag på handlingsplan för minskat matsvinn och matavfall, hämta rapporten här.
🤦‍♀️ Tech-tabbarTechnology Review listar de värsta tech-missarna 2019. ”Mat-datorn” och en genförändrad ko finns med, läs här.

5Gdigitalisering

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!