Havre i allt fler livsmedel framöver. Foto: Istock

Omvärld

Här är de trendigaste råvarorna

12 smaktrender direkt från mässa i USA, den svenska måltidsturismens möjligheter och engångsartiklar tillverkade av potatisstärkelse. Häng med när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.

Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

12 smaktrender att hålla koll på

Havre som ingrediens i fler livsmedel, alkoholfria ölsorter, äggsnacks och vatten på flaska med hälsobringande ingredienser som hampa och örter. Det är några av de trender som lyftes fram på Winter Fancy Food Show, enligt ett insiktsbolag. (Symrise Flavor NA) Läs mer ➔

Svensk matturism med stor potential

Sverige har fyra årstider och en bländande vacker natur. Vi är dessutom duktiga på hållbarhet, vilket blir allt viktigare för världsresenären. Men det finns mycket kvar att göra för att vårt land ska kunna mäta sig med Italien i kulinariska sammanhang. (AGFO) Läs mer ➔

Koständring: Mer fett och mindre kolhydrater

I 16 år har forskare ställt samma frågor till varje ny kull studenter som gått en kurs i näringslära vid Linnéuniversitetet. Utvecklingen är tydlig, de äter mer fett och mindre kolhydrater idag. De ansvariga forskarna ser samma trend nationellt. (Forskning.se) Läs mer ➔

Hållbarhetsfrågan större än eko

Försäljningssiffrorna för ekologiskt sjunker i detaljhandeln. Däremot visar Ekowebs marknadsrapport att Systembolagets ekoförsäljning ökar med hela 6 procent. Samma gäller för grossister som levererar till hotell och kommunal verksamhet. (Dagens Industri) Läs mer ➔

Plastic fantastic med potatis

Engångsartiklar tillverkade av potatisstärkelse har svenska startupen Potato Plastic tagit fram. 2021 sätter EU-lagar stopp för plast i engångsprodukter, vilket accelererar utvecklingen för alternativ. Materialet ska kunna förmultna på två månader, enligt företaget. (Göteborgsposten) Läs mer ➔

LRF: Fossila bränslen ska fasas ut

De gröna näringarna måste göra klimatnytta och vara resurseffektiva – allt för att lönsamhet och konkurrenskraft ska öka. Så står det i LRF:s nya hållbarhetsmål som också innehåller mål om att fasa ut fossila bränslen ur värdekedjorna till 2035. (Sveriges Radio) Läs mer ➔

Sodexo vill odla i container

Jätten på måltidstjänster Sodexo har fastnat för odling i container och startar samarbete med Freight Farms. Snart finns odlingscontainrar ute på flera universitetsområden i USA. Närodlat, giftfritt och spårbart är ledorden som en del i Sodexos hållbarhetsarbete. (Agfunder) Läs mer ➔

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis

containerodlingekologisktfossilfritthållbarhetkolhydratermatturismplastsmaktrender

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!