I veckans spaning tar vi oss in i finanspamparnas värld. Foto: Peter Rutherhagen/World Economic Forum

Spaning

Från Davos till din tallrik

Idag avslutas ett av världens viktigaste möten – World Economic Forum i Davos. Här samlas inflytelserika finanspampar, företagsledare och politiker från hela världen. AGFO-Julia spanar om hur finansvärlden och framtidens hållbara mat hör ihop.

👉 Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

Mottot för World Economic Forum är att ”förbättra världsläget”, något som har ifrågasatts. Mötet har kritiserats för brister i frågor som jämställdhet, klimat och hållbarhet. En av de som ifrågasätter är Greta Thunberg som under årets möte sa att inget gjorts för att tackla klimatkrisen sedan förra året.

Kanske är det ändå i år förändringens vindar viner för finansbranschen? För första gången har mötets riskrapport toppats av klimat- och miljöfrågor. En annan rapport inför mötet har tittat på ekonomiska incitament för en omställning till ett hållbart matsystem. En av insikterna är att policys bör riktas om så att de gynnar de som vill investera för hållbar och hälsosam mat.

Det är istället den ojämna fördelningen av maten som är problemet

Ett annat tecken på att finansvärlden börjar inse betydelsen av att satsa hållbart är BlackRock-brevet. Som världens största fondförvaltare hanterar BlackRock en förmögenhet om sju triljoner US dollar. I sitt årliga brev skriver fondförvaltarens ledare att de ska sluta investera i verksamheter som är riskabla av hållbarhetsskäl. BlackRock har dock anklagats för greenwashing så sent som i december.

Agfunders senaste investeringsrapport för matsystemet visade att investeringar som sker nära bonden vuxit med 200 procent jämfört med föregående år. Jag hoppas att pengarna går till att göra produktionen mer hållbar, och inte enbart till att öka produktiviteten. Om inte annat för att det varje år slängs 1,6 miljarder ton mat globalt i hela värdekedjan. Den mängden är så stor att den skulle kunna mätta världens 900 miljoner svältande fyra gånger om.

Under en paneldiskussion om framtidens mat i Davos påtalade en av panelisterna just att vi redan producerar tillräckligt mycket mat. Det är istället den ojämna fördelningen av maten som är problemet, och att tech och innovation är lösningen. Hon fick medhåll från en annan panelist som sade att det måste finnas ekonomiskt stöd till de försöker ställa om till en mer hållbar matproduktion.

Vad tror du blir allra viktigast att investera i framåt för att uppnå ett hållbart matsystem?

Team AGFO väljer veckans:

🍄 Svamp

Dokumentären Fantastic Fungi sägs öppna både hjärta och sinne, se trailern här. Svamp har vi även trendspanat om tidigare.

🍦 Glass

Netflix och Ben & Jerry’s har slagit sina påsar ihop – åtminstone tillfälligt när de nu släpper den nya glassmaken Netflix & Chill’d.

🥳 Grattis

Krögaren Paul Svensson, Kålrotsakademiens Martin Ragnar, Gårdsfisk m.fl prisas av Gastronomiska Akademien.

🗣 Event

Nästa vecka modererar AGFO-Lovisa Matlusts stora event. Bland talarna finns Line Gordon, Ulf Sonesson, m.fl. Det är gratis, anmäl dig här.

🎤 AGFO på scen

Lovisa pratade agtech hos Livsmedelsföreningen och idag fredag pratar Frida hållbarhet/konsumenttrender hos Grönt Centrum på Gotland.

💡Entreprenör

Vertikal grönsaksodling och vitaminberikade svampar tog hem Icas Entreprenörspris 2019. Vem blir 2020 års innovativa entreprenör?

finansieringhållbarhetpengar

Julia Marcopoulos

Agronom, ekonom och researcher AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!