Lovisa Madås
Grundare AGFO
Dags att summera 2019 – och även låta tre matjättar avslöja vilka svenska råvaror de vill se mer av framöver.
Oavsett om du är nytillkommen läsare eller har varit med ett tag så är det jätteroligt att du hänger med oss här i Weekly. Vi hoppas att årets trendspaningar och omvärldsbevakning har gett nya insikter och perspektiv. Det är inte bara team AGFO som har spanat. I år har inte mindre än 15 gästspanare delat med sig av tankar om framtiden. Snäppet fler är antalet svenska städer team AGFO har hunnit besöka under året: 17 stycken fördelat på 37 föreläsningar.
2019 blev ett år med ökande intresse för mat, hållbarhet och innovationer. På AGFO talks har matsvinn, regenerativt jordbruk, cirkulär livsmedelsproduktion och ekonomiska modeller diskuterats. Och vilket publiktryck! Ett stort shout out till alla deltagare – publiken, panelister och partnerbolag.
2019 blev ett år med ökande intresse för mat, hållbarhet och innovationer.
På AGFO.se har vi djupdykt lite extra i vissa teman under året; kolinlagring, framtidens mjölk, biologisk mångfald, svamp, blockkedjeteknik och regenerativt jordbruk för att nämna några. Dessutom har vi funnit spännande initiativ i våra grannländer såväl som ett gäng nya robotar i matsystemet.
Nästa vecka blickar vi in i 2020 och lägger önskningar för det nya året. Men vi är inte ensamma om att önska saker. Vad blir svaren när tre av Sveriges matjättar besvarar frågan: Vilka svenskproducerade grödor, kött och mejeriprodukter önskar ni mer av – nu och på sikt? Du läser svaren här.
Team AGFO väljer veckans:
🎧 Fetaste poddtipset Klart du ska lyssna när Meny i P1 djupdyker i fettets värld, lyssna här.
🎉 Grattis Hagshultskossorna som driver kopensionat fick utmärkelsen Årets nytänkare av Tillväxtstiftelsen i Jönköping. Och tre svenska startups har fått pengar från EU för att driva innovation inom mat och hälsa.
🌱 Projekt Megalegumes har undersökt möjligheterna att storskaligt odla proteingrödor som bönor och lupin till livsmedel. Resultaten är goda i alla klimatzoner, även i Västerbotten. Läs mer här
🚚 Förarlöst Förarlösa lastbilar testas på Axfoods lager i Jordbro, kolla här.
🗣️ Uppmaning ”Den svenska livsmedelsbranschen är en oslipad diamant. Den kan, och borde vara, ett spännande och snabbväxande område för hållbar innovation”, skriver representanter från Sweden Food Arena i ett debattinlägg.
🎁 Julklappstips Sugrör gjorda av silikon, en mugg som håller kaffet varmt och en vertikalodling som får plats i ditt vardagsrum. The Spoon listar sin bästa julklappstips för den mat- och techintresserade här.
🌟 Omslag Time Magazine har utnämnt Greta Thunberg till årets person. Kolla här
FLER SPANINGAR AV LOVISA MADÅS
Spaning
Det är befriande med drycker som inte alltid passar in i mallen, tycker AGFO-Frida när hon blickar framåt. Den här spaningen […]
Spaning
I veckans spaning går AGFO-Lovisa bakom lysdiodernas förtrollande sken. Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig […]
Spaning
AGFO lyfter gärna fram gränsöverskridande samarbeten som en viktig del i utvecklingen av framtidens matsystem. Dags att leva som vi lär. […]
Spaning
Team AGFO bjuder på insikter från 2020, jultips och tankar inför det nya året. Linda Segerblom VD Störst intryck i […]
Spaning
Behöver besöksnäringens framtida ledare vara hållbarhetsexperter? Det undrar AGFO:s Frida Berglund i veckans spaning. Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev […]