AGFO-Lovisa tackar och säger hej då till 2019. Foto: Brid

Spaning

Vi blickar framåt

Dags att summera 2019 – och även låta tre matjättar avslöja vilka svenska råvaror de vill se mer av framöver.

Oavsett om du är nytillkommen läsare eller har varit med ett tag så är det jätteroligt att du hänger med oss här i Weekly. Vi hoppas att årets trendspaningar och omvärldsbevakning har gett nya insikter och perspektiv. Det är inte bara team AGFO som har spanat. I år har inte mindre än 15 gästspanare delat med sig av tankar om framtiden. Snäppet fler är antalet svenska städer team AGFO har hunnit besöka under året: 17 stycken fördelat på 37 föreläsningar.

2019 blev ett år med ökande intresse för mat, hållbarhet och innovationer. På AGFO talks har matsvinn, regenerativt jordbruk, cirkulär livsmedelsproduktion och ekonomiska modeller diskuterats. Och vilket publiktryck! Ett stort shout out till alla deltagare – publiken, panelister och partnerbolag.

2019 blev ett år med ökande intresse för mat, hållbarhet och innovationer.

På AGFO.se har vi djupdykt lite extra i vissa teman under året; kolinlagringframtidens mjölkbiologisk mångfaldsvampblockkedjeteknik och regenerativt jordbruk för att nämna några. Dessutom har vi funnit spännande initiativ i våra grannländer såväl som ett gäng nya robotar i matsystemet.

Nästa vecka blickar vi in i 2020 och lägger önskningar för det nya året. Men vi är inte ensamma om att önska saker. Vad blir svaren när tre av Sveriges matjättar besvarar frågan: Vilka svenskproducerade grödor, kött och mejeriprodukter önskar ni mer av – nu och på sikt? Du läser svaren här.

Team AGFO väljer veckans: 

🎧  Fetaste poddtipset Klart du ska lyssna när Meny i P1 djupdyker i fettets värld, lyssna här.

🎉 Grattis Hagshultskossorna som driver kopensionat fick utmärkelsen Årets nytänkare av Tillväxtstiftelsen i Jönköping. Och tre svenska startups har fått pengar från EU för att driva innovation inom mat och hälsa.

🌱 Projekt Megalegumes har undersökt möjligheterna att storskaligt odla proteingrödor som bönor och lupin till livsmedel. Resultaten är goda i alla klimatzoner, även i Västerbotten. Läs mer här 

🚚 Förarlöst Förarlösa lastbilar testas på Axfoods lager i Jordbro, kolla här.

🗣️ Uppmaning ”Den svenska livsmedelsbranschen är en oslipad diamant. Den kan, och borde vara, ett spännande och snabbväxande område för hållbar innovation”, skriver representanter från Sweden Food Arena i ett debattinlägg.

🎁 Julklappstips Sugrör gjorda av silikon, en mugg som håller kaffet varmt och en vertikalodling som får plats i ditt vardagsrum. The Spoon listar sin bästa julklappstips för den mat- och techintresserade här.

🌟 Omslag Time Magazine har utnämnt Greta Thunberg till årets person. Kolla här

 FLER SPANINGAR AV LOVISA MADÅS

Här är nästa kunskapsförflyttning

Meningslös mat när filterbubblan tar över

Trendigt, hett – och outforskat

Våga vara modig på krogen

Matnyttigt från Almedalen

Dags för action 

Korten på bordet

Att skapa värde och mota meningslösheten

Vertikalodlarens uppgång och fall

Pengar söker nya ägare

Mjölkens position utmanas

Matens nya modeord

Insikter 2018 och förhoppningar 2019

Pusselbiten som saknas

Det anonyma köttet utmanas

Den nya tidens parfym

En exceptionell vecka

Dags att kavla upp ärmarna

Grusade förhoppningar

Så tycker ni om vårt arbete

Myllans år

Ät upp ditt flöde

Branschen som rör på sig

Det flytande brödet tar ny form

Snabbt, enkelt, individanpassat

Insikter 2017, förväntningar 2018

Peppat läge!

Mot en smartare matkedja

Insikter från London Food Tech Week

Clean eating på fallrepet

On the road

I ivrig väntan på rapsfärs

spaning

Lovisa Madås

Konsult AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!