Inom livsmedelsbranschen diskuteras blockkedjan som ett verktyg för att öka spårbarheten. Foto: Istock

Omvärld

Tema: Blockkedjan och mat

Öka spårbarheten, minska fusket och bygga nya affärsmodeller – tre användningsområden för blockkedjeteknik i matsystemet.

🔗 Inom livsmedelsbranschen diskuteras blockkedjan som ett verktyg för att öka transparensen och spårbarheten. Syftet är att minska riskerna för fusk och att skapa bättre förutsättningar för återkallande av matvaror. En blockkedja är ett verifieringssystem där exempelvis transaktioner bokförs på ett stort antal datorer i ett nätverk, där varje förändring måste verifieras av väldigt många datorer i nätverket. 


Från mylla till hylla – så ska maten spåras

En svensk blockkedja som utgår från bonden som producerar maten – det är vad svenska startupbolaget Agrovektor just nu bygger. Läs intervjun här


Så kan blockkedjan ge lantbrukare mer betalt

Koldioxidhalten i atmosfären måste minska. Det kan göras genom att plantera träd, men också genom att binda in mer kol i åkermarken. För företag som vill klimatkompensera sina resor finns i dag möjlighet att plantera träd. Men två startups vill överföra tänket till jordbruket istället. Genom att använda blockkedjeteknik vill de betala bönder för kolinlagring samtidigt som företag lättar samvetet. Läs artikeln här


Nya vapen för att spåra mat

Ursprunget för många av våra livsmedel och vägen de färdats till vårt bord är en växande fråga för både konsumenter och livsmedelshandlare. Nya teknologier har redan introducerats för livsmedelsindustrin som säkert kan bevisa ursprung och matens väg fram till konsumenten. Läs artikeln här


Megaföretag bygger gemensam blockkedja

10 av världens största företag inom mat, som Walmart, Tyson Foods, Dole och Nestlé, bygger en gemensam blockkedja för att förändra hur industrin spårar mat över hela världen. När dåliga, och i värsta fall livsmedel som har fuskats med, upptäcks börjar ett intensivt spårarbete. Med hjälp av blockkedjeteknik har de tio jätteföretagen under ett års tid genomfört tester för att spåra mat över hela världen, från gård till butik. Läs artikeln här


Nu ska matfusket straffa sig

Allt fler får upp ögonen för nya sätt att spåra maten. Samtidigt återinförs fängelsestraff för matfusk. Men det finns mer att göra. ”Vi har inte koll på fuskarna idag”, säger Louise Nyholm på Livsmedelsverket. Läs intervjun här


Så kan blockchain påverka matkedjan

Vilken påverkan kan tekniken ha på maten? AGFO:s Peter Söderquist dyker ner i ämnet.
”Det finns ytterligare en utmaning som gäller all hantering av fysiska tillgångar, som fisk och olivolja: Varken fiskar eller olja kommer att finnas i blockkedjan – bara information om produkterna och deras väg från producent till konsument. Men informationen i blockkedjan kan vara fel från början. Att det står 100 procent kalamataoliver, kanske helt enkelt inte är sant. Partiet kan fortfarande vara utblandat med billigare olja. Om man vill fuska, så går det. Åtminstone så länge inte alla aktörer och all handel hanteras i blockkedjan”. Läs hela spaningen här


”Stor hype kring blockchain”

Carolina Sachs, generalsekreterare för Axfoundation, om blockchain i livsmedelskedjan:
– Vi har gjort en kartläggning om hur man kan använda blockchain-tekniken inom leveranskedjan och livsmedel. Det finns många utmaningar, båda vad som gäller komplexiteten i leveranskedjan och livsmedelsfusk. Vi ser att livsmedelskedjan inte är helt digitaliserad och att företag lägger otroligt mycket energi på kontroll. Läs hela intervjun här


Rapport: Potentialen för blockkedjeteknik i livsmedelsindustrin

Blockkedjan spås ha potentialen att förändra hela livsmedelsindustrin och spåra produkter utifrån mer än bara ursprung och kvalitet. Det menar en rapport från Axfoundation och IBM, hämta rapporten här.

💚  Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis här

Läs fler teman här:

🥬 Hållbar mat

🤝 Entreprenörerna i matsystemet

💰 Pengar söker nya ägare

🌱 Regenerativt jordbruk

👤 Mat och identitet

👨🏽‍🌾 Fossilfri matproduktion

🇳🇴 Grannländerna – varför så bra?🇩🇰

🇸🇪 Svenskt proteinskifte

🥛 Framtidens mjölk

🐟 Alger och landbaserad fisk

📡 Data och jordbruket

💡 Innovation och mat

♻️ Cirkulär matproduktion och kolinlagring

🥩 Kött 2.0

🦗 Matinsekter

🗑️ Matsvinn

🤖 Robotar

🌱 Precisionsodling

🥗 Stadsnära inomhusodling

🔬 Genteknik

🍖 Cellbaserat kött

AGFO-temablockchainblockkedja

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!