Bock Chain heter ölen som du kan spåra med hjälp av blockkedjeteknik. Foto: Bock Chain

Omvärld

Tema: Blockkedjan och mat

Öka spårbarheten, minska fusket och bygga nya affärsmodeller – tre användningsområden för blockkedjeteknik i matsystemet.

Artikeln uppdaterades senast: 19 april 2020

Inom livsmedelsbranschen diskuteras blockkedjan som ett verktyg för att öka transparensen och spårbarheten. Syftet är att minska riskerna för fusk och att skapa bättre förutsättningar för återkallande av matvaror. En blockkedja är ett verifieringssystem där exempelvis transaktioner bokförs på ett stort antal datorer i ett nätverk, där varje förändring måste verifieras av väldigt många datorer i nätverket. 


Från mylla till hylla – så ska maten spåras

En svensk blockkedja som utgår från bonden som producerar maten – det är vad svenska startupbolaget Agrovektor just nu bygger. Läs intervjun här

Blockkedjan visar kunden kaffets resa

Nestlé, som använder IBMs blockkedjeteknik för att öka matens spårbarhet, lägger till svenska kaffemärket Zoégas i kedjan. Kunden kan skanna en QR-kod och följa kaffet från planta till butik. (Food Dive) Läs mer ➔

Blockchain-öl nu på marknaden

Fem aktörer från olika delar av ölets värdekedja har skapat en blockkedja för ett nytt öl. Genom att scanna burkens QR-kod ser man hela produktens resa från gård till konsument. (Food Ingredients First) Läs mer här ➔


Så kan blockkedjan ge lantbrukare mer betalt

Koldioxidhalten i atmosfären måste minska. Det kan göras genom att plantera träd, men också genom att binda in mer kol i åkermarken. För företag som vill klimatkompensera sina resor finns i dag möjlighet att plantera träd. Men två startups vill överföra tänket till jordbruket istället. Genom att använda blockkedjeteknik vill de betala bönder för kolinlagring samtidigt som företag lättar samvetet. Läs artikeln här


Nya vapen för att spåra mat

Ursprunget för många av våra livsmedel och vägen de färdats till vårt bord är en växande fråga för både konsumenter och livsmedelshandlare. Nya teknologier har redan introducerats för livsmedelsindustrin som säkert kan bevisa ursprung och matens väg fram till konsumenten. Läs artikeln här


Megaföretag bygger gemensam blockkedja

10 av världens största företag inom mat, som Walmart, Tyson Foods, Dole och Nestlé, bygger en gemensam blockkedja för att förändra hur industrin spårar mat över hela världen. När dåliga, och i värsta fall livsmedel som har fuskats med, upptäcks börjar ett intensivt spårarbete. Med hjälp av blockkedjeteknik har de tio jätteföretagen under ett års tid genomfört tester för att spåra mat över hela världen, från gård till butik. Läs artikeln här


Nu ska matfusket straffa sig

Allt fler får upp ögonen för nya sätt att spåra maten. Samtidigt återinförs fängelsestraff för matfusk. Men det finns mer att göra. ”Vi har inte koll på fuskarna idag”, säger Louise Nyholm på Livsmedelsverket. Läs intervjun här


Så kan blockchain påverka matkedjan

Vilken påverkan kan tekniken ha på maten? AGFO:s Peter Söderquist dyker ner i ämnet. ”Det finns ytterligare en utmaning som gäller all hantering av fysiska tillgångar, som fisk och olivolja: Varken fiskar eller olja kommer att finnas i blockkedjan – bara information om produkterna och deras väg från producent till konsument. Men informationen i blockkedjan kan vara fel från början”. Läs hela spaningen här


”Stor hype kring blockchain”

Carolina Sachs, generalsekreterare för Axfoundation, om blockchain i livsmedelskedjan. ”Det finns många utmaningar, båda vad som gäller komplexiteten i leveranskedjan och livsmedelsfusk. Vi ser att livsmedelskedjan inte är helt digitaliserad och att företag lägger otroligt mycket energi på kontroll”. Läs hela intervjun här


Rapport: Blockkedjan och livsmedel

Blockkedjan spås ha potentialen att förändra hela livsmedelsindustrin och spåra produkter utifrån mer än bara ursprung och kvalitet. Det menar en rapport från Axfoundation och IBM, hämta rapporten här.

🌟 Din genväg till framtidens matsystem

Matsystemet omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll. Läs mer ➔

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly – signa upp här

AGFO-temablockchainblockkedja

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!