Spaning

Stora förväntningar på 2020

Vad blir 2020 års stora snackis inom matsystemet? Vi söker svar. 

🌟  Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

AGFO pratar med tolv profiler och listar 13 trendrapporter att dyka ner i. Nästa gång vi hörs är det 2020. Tipsa oss gärna om intressanta projekt och människor att skriva om. 


Frida Jonson

medgrundare och innehållsansvarig

Vad överraskade dig mest när du ser tillbaka på 2019?

Jag blir alltid lika förvånad över hur den allmänna opinionen rör sig likt en amöba och slukar nya byten när den drar fram. Bondeskam är årets exempel. Likt amöban är opinionen encellig – eller iallafall ensidig – och sällan nyanserad. För ett hållbart matsystem krävs både ödmjukhet inför utmaningen och förståelse för komplexiteten.

Vad ser du mest fram emot under 2020?

Jag hoppas på lysande exempel på samarbeten runt fossilfrihet, och svenska innovationer för återföring av näringsämnen. Ser även framemot att få djupdyka i mikrobernas fantastiska värld och dess möjligheter. Jag hoppas också för våra ungas skull att slippa höra ordet skam i matsammanhang. Att bygga in skam i relation till mat blir i nästa steg ångest – och sedan raka vägen mot katastrof.

Ditt bästa tips för julledigheten?

Ta många sovmorgnar och skogspromenader samt se dokumentärer som exempelvis om gentekniken Crispr. Programmet heter Genvägen och finns på SVT Play.


Lovisa Madås

grundare och ansvarig

Vad överraskade dig mest när du ser tillbaka på 2019?

Att många stora konferenserna med fokus på mat, framtid och hållbarhet saknar primärproducenter på scen.

Vad ser du mest fram emot under 2020?

Massor! Fler forskningsrapporter om framtidens matsystem, fler konsumentprodukter producerade i ett cirkulärt flöde och politiker som vågar ta tydlig action på matsvinnet, för att nämna några. 2020 tror jag blir året när nya affärsmodeller kopplat till ekosystemtjänster, som kolinlagring, tar sig högt upp på agendan. Jag ser fram emot att fördjupa mina kunskaper i den blå maten. Och jag älskar verkligen våra AGFO talks. Gästerna, minglet, paneldeltagarna – det är grymt roligt och lärorikt varje gång.

Ditt bästa tips för julledigheten?

Först läser du AGFO-Fridas intervju med Indigo Ag, då har du spännande insikter att dela med dig av under middagarna. Sedan köper du en grönsak som du inte är van vid. Då kan du köra ”gissa-grönsaken”-leken med familj och vänner. Självklart hittar du på en maträtt med grönsaken också. Vill du ta det till nästa nivå köper du en styckdetalj bortanför filé- och entrecôte-fåran. Vi behöver bli bättre på att äta rubbet, och inte välja några få delar. Laga mat ihop med andra. Ät långsamt. Ha roligt.


Linda Linnskog Rudh

journalist och marinarkeolog

Vad överraskade dig mest när du ser tillbaka på 2019?

I min djupdykning i matsvinnet var det flera saker som förvånade mig, men kanske mest hur matsvinnet fördelar sig. Uppemot 75 procent står hushållen för enligt Naturvårdsverkets siffror. Den största delen av matsvinnet uppstår alltså i hemmen, och det känner inte gemene man till.

Vad ser du mest fram emot under 2020?

Att följa hur långt vi med gemensamma initiativ kan komma under året när det gäller att minska matsvinnet. Aktörer längs hela livsmedelskedjan börjar samarbeta på ett nytt sätt. Själv skulle jag gärna köpa fler råvaror i lösvikt. Jag ser samtidigt fram emot fler smarta förpackningslösningar som både ökar hållbarheten och är bra för miljön.

Ditt bästa tips för julledigheten?

Köp svensk mat! Matkronans fördelning blir schystare då. För livsmedel som består av svensk råvara får bonden, industrin och handeln ungefär 30 procent vardera. De sista 11 procenten får staten i form av moms. När vi importerar mat till Sverige går 36 procent av matkronan till bönder, partihandel och industri i andra länder – pengar som bland annat skulle behövas i det svenska jordbruket.


Julia Marcopoulos

analys- och researchansvarig

Vad överraskade dig mest när du ser tillbaka på 2019?

Att Indigo Ag hamnade högst upp på CNBC:s lista över disruptiva bolag. Första gången jag läste om dem tänkte jag ”det här kan vara början på något stort”. Men att de nu uppmärksammats av aktörer som inte är primärt verksamma inom matsystemet är häftigt.

Vad ser du mest fram emot under 2020? 

Jag hoppas att vi kommer se sådant som det länge lovats om faktiskt realiseras. Till exempel att insekter godkänns som livsmedel eller att de första cellbaserade köttprodukterna kommer ut på marknaden. Det vore coolt att se vad som kommer fat flyga – och inte.

Ditt bästa tips för julledigheten?

Fyll magen, inte sopkorgen. Ät med andakt. Det har krävts många timmars arbete för varje enskild grej som ligger på ditt julbord.

Team AGFO väljer veckans:

🎄 Juldröm
Tidningen the Guardian hjälper dig som drömmer om en grönare jul. Är den riktiga eller plastgranen bäst för klimatet, hur dekorerar du den hållbart och vilka klappar kan gynna planeten? Läs guiden här

✔️ Summering
Måltidsforskaren Richard Tellström summerar de största mathändelserna det senaste decenniet – och bjuder på förutsägelser om framtiden.

🦟 Myggbekämpare
Ämnet geosmin är en kraftfull myggbekämpare, men är dyrt att framställa. Nu har forskare upptäckt att det kan utvinnas ur rödbetsskal.

💡 Forskningshub
I Tyskland ska ett centrum med fokus på matens näring starta. Tanken är att den ska bli en hub för forskning och utveckling av policys. Läs mer här

🍬 Sockeralternativ
Ett startup säger sig ha utvecklat ett alternativ till socker som både ska vara sötare, billigare och nyttigare. Läs mer här

🍓 Jordgubbe
Svenska vertikalodlarna Grönska har lyckats odla jordgubbar så att det ska bli möjligt att äta svenska jordgubbar även under vinterhalvåret.

🚚 Självkörande leverans
I amerikanska delstaten Houston ska det nu bli möjligt att få sin mat levererad till dörren av en självkörande robot.

🤝 Hållbarhetslöfte
Cafékedjan Blue Bottle har satt upp som mål att inte ha något avfall alls under 2020. Hur ska de uppnå det? Genom att helt sluta sälja take away-muggar. Läs mer här

 

Läs mer:


Profilerna: Detta hoppas vi på 2020


Trenderna som definierar 2020


Spaning: Vi blickar framåt


Insikter och förhoppningar 2019


Insikter och förväntningar 2018


Rapporterna med fokus på framtidens matsystem


2019: Hela listan – här är årets gästspanare


2018: Bästa boktipsen att ge bort i julklapp

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

förväntningarinsikter

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!